Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Agnės receptai: duona su sūriu, rudeninė daržovių košė ir marokietiška avinžirnių sriuba

Virtuvės virtuozė Agnė šį savaitgalį siūlo pasimėgauti aromatinga marokietiška sriuba, prie jos išsikepti duonelės, kuri puikiai tiks ir kaip užkandis. O iš rudeninių daržovių pamėginkite pasigaminti netradicinio garnyro – rudeninės daržovių košės.

Duona su karamelizuotais svogūnais ir sūriu

Reikės: 7 g sausų (arba 20 g šviežių) mielių, 315 g šilto vandens, 1 šaukšto rudojo cukraus, 55 g pieno, alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto druskos, 300 g miltų, 2 vidutinių svogūnų, 50 g tarkuotos mocarelos, saujos kito mėgstamo tarkuoto sūrio (fermentinio, čederio), žiupsnio šviežių čiobrelių lapelių.

Pusžiedžiais supjaustykite svogūnus. Keptuvėje iki vidutinės temperatūros įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnus ir kepkite, kol jie ims minkštėti. Sumažinkite kaitrą ir nuolat maišydami kepkite dar 40–50 min. Kai svogūnai karamelizuosis, atidėkite juos į šoną ir leiskite šiek tiek pravėsti.

Į nedidelį dubenėlį ar stiklinę suberkite mieles ir cukrų, užpilkite šiltu vandeniu ir pienu (skysčiai turi būti drungni, jei bus per karšti – mielės sudegs), išmaišykite, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir palikite 3–4 min., kad suputotų.

Į didelį dubenį įberkite 250 gr miltų, druskos, sudėkite svogūnus. Supilkite suputojusias mieles ir užminkykite tešlą. Jei ji per skysta ir lipni, įberkite dar miltų. Tešlą dėkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite švariu medvilniniu rankšluosčiu ir palikite 1–2 val. pakilti šiltojevietoje. Jei turite laiko, galite kildinti šaldytuve per naktį.

Pakilusią tešlą švelniai perminkykite ir padalykite pusiau. Iškočiokite du 1–1,5 cm storio stačiakampius, apibarstykite sūriais ir čiobrelių lapeliais. Užlenkite kampus ir sulankstykite iki naudojamos formos dydžio. Pirmąjį kepaliuką guldykite į kepimo formą, išklotą aliejumi pateptu kepimo popieriumi. Antrąjį suformuokite taip pat, tik persukite pusiau (kaip kaspinėlį) ir guldykite ant viršaus. Susilietimo vietas šiek tiek paspauskite pirštais, kad suliptų.

Duonos viršų patepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite mėgstamu sūriu ir pašaukite į įkaitintą iki 175 °C orkaitę. Kepkite apie 40–50 min. Prieš išimdami iškepusiai duonai leiskite 5 min praaušti kepimo formoje.

Ši duona puikiai tinka prie sriubų, užtepėlių. Skanu valgyti ir vieną.

Rudeninė daržovių košė

Reikės: 2 vidutinių svogūnų, didelės česnako skiltelės, 6 vidutinių bulvių, 1 vidutinės morkos, gabalėlio moliūgo (~ 250 g), pieno, sviesto, saujos tarkuoto kietojo sūrio (parmezano, „Džiugo“), druskos, pipirų, petražolių.

Košė_2

Smulkiai supjaustykite svogūnus. Įkaitinkite keptuvėje sviestą, suberkite svogūnusir kepkite ant mažos kaitros kepkite, kol virs daržovės. Nuskuskite morką ir bulves, supjaustykite ir užkaiskite virti. Likus 5 min. iki virimo pabaigos, į puodą sudėkite nuluptą ir supjaustytą moliūgą. Į svogūnus suberkite smulkiai kapotą česnaką, minutę pakepkite, pagardinkite druska, pipirais ir nukelkite nuo kaitros. Išvirusias daržoves nukoškite, įdėkite šaukštą sviesto, įpilkite šlakelį pieno, sukrėskite keptus svogūnus ir sugrūskite. Įberkite saują kietojo sūrio, išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite dar karštą kaip garnyrą ar atskirą patiekalą.

Marokietiška avinžirnių sriuba

Reikės: 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 vidutinio svogūno, 2 salierų stiebų, 2 šaukštų maltų kuminų, 600 ml daržovių sultinio, 400 g konservuotų pomidorų savo sultyse, 3 česnako skiltelių, 400 g konservuotų avinžirnių, 100 g virtų pupų, 0,5 citrinos sulčių ir tarkuotos žievelės, druskos, pipirų, ryšelio šviežių kalendrų arba petražolių

Sriuba_2

Susmulkinkite svogūną ir salierus. Įkaitinkite puodą, įpilkite alyvuogių aliejaus ir pakepinkite svogūną ir salierus, kol suminkštės (apie 10 min). Dėkite kuminus ir dar apie minutę pakaitinkite, kol pasklis aromatas. Padidinkite kaitrą, supilkite sultinį, sudėkite pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais, uždenkite puodą ir leiskite pavirti apie 10–15 min. Sudėkite nusunktus ir nuplautus avinžirnius, virtas pupas, įpilkite citrinos sulčių. Kai užvirs, pavirkite dar apie 3–5 min. Išjunkite kaitrą, pagal skonį pagardinkite sriubą druska, pipirais ir citrinos žievele. Patiekite su dideliu žiupsniu šviežių smulkintų kalendrų ar petražolių.

Rekomenduojami video