Virtuvės virtuozė Agnė šį sykį siūlo nusikelti į egzotiškus kraštus ir pasigaminti tortilijų, jau pamėgtų ir Lietuvoje.

 Falafelių tortilijos

REIKĖS

Falafeliams: 200 g džiovintų avinžirnių, 1 vidutinio svogūno, 2 česnako skiltelių, 0,5 šaukšto SALDVOS petražolių lapelių, 1 šaukštelio SALVOS maltų kuminų, 1 šaukštelio SALDVOS maltų kalendrų, 0,5 šaukštelio SALDVOS aitriųjų paprikų, 0,5 citrinos sulčių, 1 kiaušinio, 1–2 šaukštų miltų, 3 šaukštų sezamų, druskos, pipirų, aliejaus kepti.

Padažui: 100 g graikiško jogurto, 0,5 citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Tortilijoms: 8 vidutinio dydžio tortilijų, 1 prinokusio avokado, įvairių salotų lapų, špinatų, aitriosios paprikos, šviežio trumpavaisio agurko, granatų sėklų.

Avinžirnius užmerkite bent 12 val. Mirkydami kelis kartus juos perplaukite ir pakeiskite vandenį. Išmirkytus avinžirnius virkite pagal nurodymus, pateiktus ant pakuotės. Išvirusius avinžirnius suberkite dubenį, ten pat dėkite į kelias dalis supjaustytą svogūną, česnako skilteles, prieskonius, citrinos sultis, kiaušinį ir viską iki vientisos masės sutrinkite smulkintuvu. Suberkite sezamus, įdėkite šaukštą miltų ir išmaišykite. Jei masė atrodo šiek tiek per skysta, įberkite dar miltų.

Formuokite kotletukus. Gilesnėje keptuvėje įkaitinkite aliejų iki didesnės nei vidutinė temperatūros ir kepkite falafelius (aliejus turėtų apsemti kotletukus iki pusės), kol gražiai apskrus (apie 4 min. iš abiejų pusių).

Sausoje keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje minutę pakaitinkite tortiliją, ant jos dėkite saują salotų lapų, špinatų, kelias riekeles avokado, keletą griežinėlių aitriosios paprikos, agurko, 2–3 dar šiltus falafelius, apšlakstykite padažu, apibarstykite granatų sėklomis, susukite ir skanaukite.

Vištienos tortilijos

DSC_1814

10 vidutinių tortilijų REIKĖS

Vištienos įdarui: 3 vištienos krūtinėlių, 1,5 šaukšto SALDVOS aitriųjų paprikų, 4 česnako skiltelių, 2 šaukštelių druskos, 1 šaukštelio SALDVOS maltų kuminų, 1 šaukštelio SALDVOS raudonėlių, 1 šaukštelio pipirų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Daržovių įdarui: 2 raudonų saldžiųjų paprikų, 1 geltonos saldžiosios paprikos, 1 didelio raudonojo svogūno, 1,5 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų.

Gvakamolei: 0,5 mažo raudonojo svogūno, 1 raudonos aitriosios paprikos, 2 mažų prinokusių avokadų, ryšelio šviežių kalendrų, 1 vidutinio gerai prinokusio pomidoro, 1 žaliosios citrinos, alyvuogių aliejaus.

Pomidorų salsai:

3 nedidelių prinokusių pomidorų, nedidelio ryšelio kalendrų, 1 nedidelio svogūno, 1 žalios aitriosios paprikos, 1 didelės česnako skiltelės, 1 žaliosios citrinos, alyvuogių aliejaus.

Pasigaminkite pomidorų salsą. Smulkiai sukapokite pomidorus (tik pašalinkite sėklas), kalendras (su visais stiebeliais) ir sudėkite į didelį dubenį. Susmulkinkite svogūną, česnaką, iš aitriosios paprikos išimkite sėklas ir smulkiai sukapoję suberkite į dubenį su pomidorais ir kalendromis. Išspauskite žaliosios citrinos sultis, supilkite aliejų, pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite ir palaikykite bent porą valandų šaldytuve.

Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C. Išklokite didelę kepimo skardą kepimo popieriumi, sumaišykite visus vištienai skirtus prieskonius ir aliejų. Gerai įtrinkite krūtinėles, dėkite į orkaitę ir kepkite apie 15 min.

Supjaustykite daržoves. Paprikas juostelėmis, svogūnus – stambiais pusžiedžiais. Apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska ir kepkite kartu su višta dar 15 min. Iškepusią vištieną ir daržoves ištraukite iš orkaitės, uždenkite folija ir 10–15 min. atidėkite į šoną. Kai šiek tiek pravės, vištieną supjaustykite riekelėmis.

Pasigaminkite gvakamolę. Nulupkite svogūną ir stambiai supjaustykite, iš aitriosios paprikos išimkite sėklas ir taip pat stambiai sukapokite. Avokadus nulupkite, išimkite kaulus, dėkite prie svogūno ir aitriosios paprikos ir kapokite, kol pasidarys vientisa masė. suberkite kalendrų lapelius, pomidorus ir vėl kapokite, kol masė virs padažu. Išspauskite žaliosios citrinos sultis, įpilkite šaukštą aliejaus, paskaninkite druska ir pipirais ir gerai išmaišykite.

Minutę sausoje keptuvėje ar mikrobangų krosnelėje pakaitinkite tortiliją, ant viršaus dėkite dar šiltą vištieną, daržoves, salsą ir gvakamolę, formuokite suktinukus ir skanaukite.