Normantės Vičiūnienės mėgstamiausias užsiėmimas – gaminti saldžius patiekalus. / Asmeninio archyvo nuotr.

Kraštietė Normantė VIČIŪNIENĖ mažiau laiko ruošdama maistą praleidžia tik sugrįžusi į tėvų namus Paobelio kaime. Tuomet ji pati mėgaujasi gardžiais mamos ruoštais patiekalais. Tiesa, mergina neretai neatsispiria pagundai lauktuvių atvežti savo ruoštų saldžių gardėsių. O savo namuose jauna moteris virtuvėje sukasi it vijurkas – kasdien įvairiais patiekalais lepina namiškius.

„Vis tik širdis atsigauna gaminant ne tai, ką reikia, o kas labiausiai patinka“, – sako N. Vičiūnienė. Tortai, pyragai, keksai ir keksiukai bei kiti saldumynai yra Normantės aistra. Išbandykite Normantės tortų ir pyragų receptus, patikrintus laiko ir gausaus jų ragautojų būrio.

Džiugina rezultatai

Normantė savo namuose Kaune kone kasdien mėgaujasi maisto gamybos procesu. Šią savo aistrą mergina atrado, kaip ji šypsodamasi tvirtina, tik gyvenimui privertus.

„Prisipažinsiu, kad rimčiau gaminti pradėjau tik, kai išsikrausčiau iš tėvelių namų. Iki tol nei didelio noro, nei aistros virtuvei nejaučiau. Tačiau kai reikėjo pačiai sau, o vėliau ir savo šeimai gaminti, supratau, kad tai labai įdomu. Juk rezultatas gana greitas, naudingas ir malonus.

Maistą gaminti patinka, nes visada gali atrasti kažką naujo, net ir gaminant pagal tą patį receptą. Labiausiai mane skatino gaminti močiutė, kuri ir šiandien kepa skaniausius sausainius. Juokais su mama juos vadiname šimtamečiais, nes juos kepdavo ir jos mama, kol buvo gyva. Laukiu, kada receptą perleis ir man.

Nors, kaip ir visi, kasdien gaminu įvairius patiekalus, stengiuosi šeimai ruošti maistingą ir sveikatai palankų maistą, tačiau man labiausiai patinka gaminti įvairius desertus ir ypač tortus bei pyragus. O juos mane įkvepia gaminti šeima, nes visi yra smaližiai ir vis primena, kad jau seniai kažką kepiau“, – šypsosi N. Vičiūnienė.

Įkvėpimas internete

Normantė prisipažįsta, kad daugiausia idėjų savo desertams randa internete. Mergina turi keletą pamėgtų maisto tinklaraštininkų, tačiau patiekalų minčių dairosi ir kitur. Šventėms ir ypatingoms progoms Vičiūnų šeima retai kada desertus perka parduotuvėje, jų svečiai paprastai mėgaujasi naminiais ir natūraliais skanėstais.

„Iš tikrųjų tortus ir pyragus yra visai nesudėtinga pasigaminti. Net kai kuriems jų ir laiko visai nedaug reikia. Todėl pagal savo galimybes ir norus galite rinktis kokiu desertu pradžiuginti savo svečius. Aš manau, kiekvienas svečias įvertins naminį tortą ar pyragą, nes paprastai pirktiniai saldumynai būna pagaminti naudojant daug maisto priedų, o jei jų mažiau, tai ir kaina gali šokiruoti“, – įsitikinusi Normantė.

Didžiausiu iššūkiu Normantė įvardina imbierinių sausainių namuką ir jo statybas. Normantei maisto gaminimas taip patinka, kad ji net nutarė suburti maisto gaminimo gerbėjus į socialinio tinklo puslapį. Mergina susikūrė atskirą „Facebook“ puslapį „Normantės virtuvė“, kuriame dalinasi savo tortų bei kitų gaminių nuotraukomis, receptais.

Tačiau mergina tvirtina, kad gamina tik savo šeimai ir giminaičiams, iš šio užsiėmimo pragyvenimui užsidirbti kol kas neplanuoja ir toliau dirba vienoje iš Kauno įmonių apskaitininke.

„Maisto ruošimas man daugiau pramoga, nei galimas uždarbis. Tiesa, šventiniu laikotarpiu buvau suorganizavusi konkursą savo „Facebook“ puslapio sekėjams laimėti tortą. Buvo labai smagu padovanoti. Bet iš maisto gaminimo kol kas verslo neturiu, mieliau užsidirbu dirbdama pagal išsilavinimą“, – juokiasi mergina.

Tortas „Snickers“

Tortas „Snickers“

Tortas „Snickers“Reikės:

Karameliniams biskvitams:

2 kiaušinių,

1 stiklinės (200 g) cukraus,

1 stiklinės grietinės,

1/2 skardinės (200 g)
„Rududu“ (arba virto kondensuoto pieno),

2 1/3 stiklinės (330 g)
miltų,

1 arb. š. sodos (tinka kepimo milteliai).

Šokolado pertepimui:

100 g juodojo šokolado,

50 ml pieno.

Grietinėlės kremui:

400 g plakamos grietinėlės (35–36 proc. riebumo),

2 valg. š. cukraus.

Sviestiniam kremui:

200 g „Rududu“,

100 g sviesto (kambario temperatūros),

100 g pakepintų žemės riešutų.

Gaminimas:

Karameliniams biskvitams visus produktus suplakite iki vientisos masės. Masę supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir kepkite 180 ºC temperatūroje apie 40–45 min. Atvėsusį biskvitą perpjaukite į tris ar keturias dalis. Šokolado pertepimui ištirpinkite šokoladą su pienu ant silpnos ugnies iki vientisos masės. Grietinėlės kremui grietinėlę su cukrumi išplakite iki standžių putų. Galima pridėti ir grietinėlės standiklio.

Ruošiame sviestinį kremą. Kambario temperatūroje suminkštėjusį „Rududu“ ir sviestą sumaišykite kartu. Sudėkite sausoje keptuvėje apkepintus ir susmulkintus žemės riešutus. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.

Torto surinkimas. Dėkite vieną biskvitą, sulaistykite jį sirupu iš vandens ir cukraus, jei gaminate suaugusiems, apatinį biskvitą galima palaistyti kreminiu likeriu. Sulaistę biskvitą aptepkite tirpintu šokoladu, tada sutepkite pusę grietinėlės kremo. Ant viršaus dėkite antrą biskvitą, jį taip pat sulaistykite sirupu, aptepkite šokoladu, ant viršaus sutepkite visą sviestinį kremą. Dėkite trečią biskvitą, sulaistykite sirupu, aptepkite likusiu šokoladu ir likusiu grietinėlės kremu. Jeigu biskvitą perpjovėte į keturias dalis, ant viršaus dėkite ketvirtą biskvitą ir lengvai paspauskite.

Tortą palaikykite šaldytuve per naktį, papuoškite ir skanaus!

Nekeptas bananinis pyragas

Nekeptas bananinis pyragas

Nekeptas bananinis pyragasReikės:

2 pakelių meduolių (naudojau pačius pigiausius),

vieno indelio riebios grietinės – 30 %,

šiek tiek cukraus (naudojau 100 g),

5–6 bananų (naudojau jau pajuodusius, nes jie saldesni), 

citrinos sulčių.

Gaminimas:

Meduolius sutrupiname gabaliukais, kad išeitų kaip trupiniai. Į indą supilame grietinę. Su plaktuvu ją išplakame, kad būtų skysta (jei vis vien tiršta, įpilame šiek tiek pieno). Supilame cukrų, išspaudžiame citrinos sulčių, kad išeitų saldžiarūgštis kremas. Paimame indą, į kurį darysime pyragą. Patiesiame kepimo popierių, kad galėtume gražiai išimti. Ant dugno dedame meduolių trupinius. Sulyginame, kad būtų vienodo aukščio ir kad kremas nesubėgtų į vieną vietą. Užpilame pusę grietinės kremo, tada sudedame griežinėliais supjaustytus bananus ir vėl užpilame trupiniais. Ir vėl pilame grietinę ir dedame bananus. Ant viršaus supilame likusius trupinius. Uždengiame maistine plėvele ir gerokai paspaudžiame, kad visi sluoksniai geriau susijungtų. Paliekame šaldytuve per naktį.

Kristina MIRVIENĖ