„Rytą pradedu stikline šilto vandens ir mankšta. Pusryčiai ir žalioji arbata – vėliau. Kavos skonį žinau, kartais vaišinuosi svečiuose, bet gyventi be jos galiu“, – juokiasi L. Razutienė.

„Lietuviams bulvės – antroji duona“, – sako gargždiškė L. Razutienė, be jų neįsivaizduojanti šeimos valgiaraščio.

Bulvių šeima užsiaugina. „Darže joms skirtas didžiausias plotas, – šypsosi Laima. – Iš jų gaminti lengva. Paimi bulvę ir skuti!“ Moteris kuklinasi, kad patiekalai neišskirtiniai, receptų nekurianti, dažnai pasinaudojanti ir „Bangos“ rubrikos, „Gardžiuokimės su…“ patarimais.

„Iš kartos į kartą perduodamas cepelinų receptas, kepu bulvinius blynus, „Žemaičių“ blynus, orkaitėje – plokštainį, įdarytas bulves, bulvinius vėdarus, pjaustytas bulves su prieskoniais ir sūriu, verdu visokias bulvių ir žirnių arba bulvių ir pupelių košes, žinoma, bulves su lupena ir padažiuku“, – dešimt patiekalų išvardijo Laima, pasiūliusi ir vienuoliktą – tarkuotų bulvių beliašus.

Jiems reikės bulvių, mėsos, kiaušinio, bulvių prieskonių ir druskos. „Bulves sutarkuoti kaip blynams, įmušti kiaušinį, įberti druskos ir bulvių prieskonių, išmaišyti. Mėsą išvirti, sumalti ir paruošti kaip „Žemaičių“ blynams. Į įkaitintą keptuvę dėti bulvių masės, ant jos – šaukštą mėsos įdaro ir vėl bulvių masės“, – vardija Laima ir garantuoja, kad apversti tokį beliašą nebus sunku, nes visi sluoksniai sulips. Dar šaukštelis grietinės – ir sotūs pietūs ar vakarienė jau garuoja ant stalo.

 

Laima ŠVEISTRYTĖ

Autorės nuotr.