P. Lileikio nuotr.

Kaime pirmas sniegas plonu tinklišku sluoksniu padengia bebaigiančią nudžiūti žolę. Ir tamsūs pėdų įspaudai išdavikiškai skelbia, kas tą rytą ką jau spėjo nuveikti dar iki tada, kai atsikėliau, nusiprausiau ir pažvelgiau pro langą. Šis vaikystės prisiminimas visuomet iškyla iškritus pirmajam sniegui. Kaip ir močiutės, iš šaltojo tamsiojo kambario į virtuvę nešančios didelį oranžinį moliūgą su keistai užsirietusia uodega. Maža vasaros saulė paniurusį lapkritį. Moliūgus močiutė vadindavo arbūzais, ir jie jos lysvių ekskursijose būdavo prezidentinės įžymybės.

Imdavo didelį aštrų peilį, pjaudavo moliūgą perpus, kruopščiai išgramdydavo sėklas ir išklodavo jas ant seno laikraščio atvarto. Šis keliaudavo ant krosnies – tam, kad jau gerokai įžiemojus būtų ką pagliaudėti. Didieji senelio malonumai, kai nusibosdavo džiovinti obuoliai ar kriaušės.

Močiutė lupa raukšlėtą moliūgo žievę, pirma raiko jį išilgai, tada – stambokais gabalėliais, traukia skardą, beria moliūgus ir apibarsto juos cukrumi. Viskas – į krosnį. Arba gabalėliai būdavo verdami kartu su pupelėmis ir pienu kaip sriuba. Arba kaip košė kartu su grūdais. Ir man, vaikui, viskas, kas tą akimirką buvo prikaustę dėmesį – žaidimai su malkomis, katės niurkymas ar senos spintos stalčių kuitimas – nejuntamai nuslysdavo į antrą planą. Keptas saldus moliūgas – desertas, lygiai paprastas kaip žydiškasis gogelmogelis – žalio kaimiško kiaušinio trynys, išsuktas su cukrumi. Bet tas paprastumas – tai pats tobulumas.


Unsplash.com nuotrauka

Siūlome išbandyti keletą moliūgų patiekalų, kurių pirmtakai kadaise gimė močiutės kaimo krosnyje arba šalia jos.

Moliūgų desertas su džiovintais vaisiais, riešutais ir medumi

800 g moliūgo minkštimo

150 g džiovintų slyvų be kauliukų 

1–2 valgomieji šaukštai medaus 

50 g graikinių riešutų 

50 g razinų 

1 citrina 

10 kvapiųjų pipirų 

2–3 gvazdikėliai 

1 arbatinis šaukštelis cinamono 

nedidelis gabalėlis imbiero

žiupsnelis druskos

Moliūgą supjaustykite stambokais gabalėliais, suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, statykite į 200 °C temperatūros orkaitę ir kepkite 30 minučių. Kol moliūgas kepa, razinas ir džiovintas slyvas pamirkykite karštame vandenyje. Maltuvu sumalkite arba grūstuvėje sutrinkite pipirus, gvazdikėlius kartu su cinamonu, druska ir riešutais. Imbierą sutarkuokite smulkiai ir nuspauskite sunką. Paruoštus moliūgus supjaustykite smulkiais kubeliais, slyvas – plonomis juostelėmis, sumaišykite moliūgus su prieskoniais ir džiovintais vaisiais. Išskirstykite masę į nedidelius orkaitėje kepti skirtus keraminius indelius. Išspauskite citrinos sultis, sumaišykite jas su medumi ir imbiero sunka, šiuo užpilu gardinkite moliūgus ir indelius šaukite į orkaitę dar 30 minučių. Puikus rudeniškas ar žiemiškas desertas, kurį galite ragauti ir karštą, ir šaltą.

Keptų moliūgų ir vištienos sriuba su kokosų pienu

1 nedidelis moliūgas

300 g virtos vištienos

3 šaukštai aliejaus

2 svogūnai

2 česnako skiltelės

2 šaukšteliai tarkuotos imbiero šaknies

2 aitrieji pipirai

2 citrinžolių stiebeliai

4 citrinmedžio lapai (jeigu turite)

800 ml vištienos sultinio

400 ml kokosų pieno

1 žalioji citrina

1 šaukštas žuvies padažo

sauja šviežių kalendrų

Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais gabalais, sudėkite į gilią skardą, išklotą kepimo popieriumi, apšlakstykite aliejumi, pamaišykite ir statykite kepti į orkaitę 200 °C temperatūroje apie 25 minutes, kol moliūgai suminkštės. Storadugniame puode įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą svogūną, išspauskite spaustuvu česnako skilteles, sudėkite imbiero tarkius ir pakepinkite keletą minučių. Tuomet sumeskite smulkintus aitriuosius pipirus be sėklų (keletą griežinėlių atidėkite sriubos garnyrui), citrinžoles, supilkite sultinį, kokosų pieną ir užvirinkite. Sumažinkite kaitrą ir uždengę puodą virkite 20 minučių. Į sriubą sudėkite iškepusius moliūgus, smulkintą virtą vištieną, išspauskite citrinos sultis ir pagardinkite žuvies padažu. Prieš ragaudami pabarstykite šviežiomis kalendromis ir aitriųjų pipirų griežinėliais.


Unsplash.com nuotrauka

Moliūgas su ryžių ir razinų įdaru

vidutinio dydžio moliūgas

1 stiklinė ryžių

100 g razinų

150 g cukraus

70 g sviesto

Moliūgo kepurėlę nupjaukite ir šaukštu išgramdykite sėklas. Peiliu atsargiai išpjaustykite moliūgo minkštimą, kad daržovės sienelė liktų maždaug 1 centimetro storio. Būkite atidūs – nepažeiskite sienelės. Ryžius virkite perpus trumpiau, negu tai darote įprastai, ir nepamirškite pasūdyti. Į išvirusius ryžius suberkite razinas, cukrų, nedideliais kubeliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Gauta mase įdarykite moliūgą, uždėkite ant viršaus nupjautą kepurėlę ir šaukite į 200 °C temperatūros orkaitę. Kepkite maždaug valandą. Ar moliūgas iškepęs, patikrinkite paragavę įdaro šalia sienelės: jis turi būti daugmaž piurė konsistencijos, bet nepraradęs formos. Gatavą moliūgą patiekite visą arba karštą, arba atvėsusį.

Moliūgų lietiniai

200 g iki tyrės sumalto kepto orkaitėje moliūgo (virto moliūgo tyrė bus pernelyg vandeninga)

3 kiaušiniai

60 g cukraus

žiupsnelis druskos

150 g kvietinių miltų

1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių

30 g sviesto

300 ml pieno

1 arbatinis šaukštelis malto cinamono

Į keptų moliūgų tyrę įmuškite kiaušinius, berkite druskos, cukraus ir plaktuvu suplakite iki tolygios masės. Berkite cinamoną, kepimo miltelius, persijotus miltus ir išmaišykite vėl iki tolygios masės. Supilkite lydytą sviestą, tuomet – karštą pieną. Palikite lietinių tešlą pastovėti 15–30 minučių. Kepkite kaip įprastus lietinius blynams skirtoje keptuvėje ją vis suvilgydami gabalėliu kaimiškų lašinių.

Moliūgų kokteilis

300 g moliūgo

1,5–2 stiklinės karvės, sojų ar kitokio pieno

2–3 šaukštai avižų dribsnių

1 arbatinis šaukštelis medaus

žiupsnelis malto cinamono

Šviežią moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais, berkite į smulkintuvą ir sutrinkite iki tyrės. Sudėkite avižų dribsnius, medų, supilkite pieną ir trumpai išplakite dar kartą. Gardinkite cinamonu, ir žvalaus ryto!

Jurgita Jačėnaitė