Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pirmenybė – laiko patikrintiems patiekalams

„Kiekvienas dar vaikystėje pasvajoja apie būsimą profesiją, o aš visada troškau ir be galo norėjau savo ateitį sieti su konditerija“, – taip pokalbį pradeda be savo rankomis ruošto maisto ar kepto gardėsio nė vienos šeimos šventės neįsivaizduojanti Vanda JABLONSKIENĖ.

Mokėsi konditerijos

„Baigusi vidurinę nė nesudvejojusi įstojau į Kauno prekybos kulinarijos mokyklą, kur dvejus metus krimtau konditerės specialybės mokslus. Atlikusi praktiką šioje srityje kurį laiką padirbėjau, tačiau, kaip bebūtų gaila, tai tęsėsi neilgai.

Būsimam vyrui grįžus iš armijos, atvykome gyventi į Labūnavą, kur ir baigėsi mano konditerės karjera. Tačiau net 40 metų čia gyvendama ir dirbdama ne specialybinį darbą didžiųjų metų švenčių ar kitokių šeimos sueigų neįsivaizduoju be savo pačios rankomis gaminto maisto bei gardėsių“, – pasakoja Vanda.

Atranda jėgų

Šeimos nariai, artimiausi draugai, giminaičiai, bendradarbės vienbalsiai galėtų patvirtinti, kad ši moteris moka kuo puikiausiai susidoroti su bet kokiu išbandymu virtuvėje. Nuo ankstaus ryto iki popietės mokyklos valgykloje dirbanti labūnavietė grįžusi namo puodams jėgų atranda.

„Gaminti patinka viską. Ruošiu karštus mėsos ar žuvies patiekalus, gaminu įvairiausias mišraines, kepu pyragus bei tortus. Gėrimai mano namuose – taip pat naminiai. Vienas mėgiamiausių – naminė gira.

Kiekvieną kartą stengiuosi gaminti vis kitokį maistą, o kadangi šiuo metu gyvenu viena, todėl tai įgyvendinti pavyksta puikiai. Vieną dieną pasiruošiu gardžios lašišos kepsnį, kitą dieną renkuosi netikrą zuikį, dar kitą – kepsnelius. Tačiau labiausiai man patinka kepti konditerinius gaminius. Tai – mano silpnybė“, – apie nenumaldomą aistrą konditerijai užsimena labūnavietė.

Šventė be pyrago – ne šventė

Moteris pabrėžia, kad per šv. Velykas jos šeimynos stalas neįsivaizduojamas be „Velykinės bobos“. Šv. Kalėdoms Vanda dažniausiai kepa pagerintą ir šeimos itin pamėgtą mielinį pyragą ar svečių, draugų bei giminių itin pamėgtus morenginius sausainius su riešutais bei kokosų drožlėmis.

Pasirodo, jog labai gardus ir Vandos varškės pyragas ar pagerintas tinginys, kurį moteris gardina džiovintomis spanguolėmis, riešutais ar razinomis.

Renkasi laiko patikrintus receptus

Visą gyvenimą kulinarines knygas bei žurnalus kaupusi šeimininkė dar ir dabar nevengia jų pavartyti.

Vanda prisipažįsta, jog pagal senus ir jau ne kartą bandytus bei laiko patikrintus receptus gaminti sekasi kur kas geriau, o iš netikusio naujai rasto recepto „dviračio“ ji išrasti niekada nebando.

Antro šanso nesuteikia

„Nors naujovėms nesakau ne, tačiau jas išbandžiusi ir supratusi, kad kažkas išėjo ne taip, antro šanso joms nesuteikiu. Dažniau kliaujuosi jau ne kartą išbandytais, laiko patikrintais receptais, kuriuos ne tik aš pati, bet ir visa mano šeimyna bei artimieji yra pamėgę“, – pabrėžia šeimininkė.

Keletu savo firminių, laiko patikrintų patiekalų ir konditerijos gaminių receptų Vanda Jablonskienė siūlo išbandyti ir Jums, mielos šeimininkės.

Morenginiai sausainiai

Jums reikės: 4 kiaušinio baltymų, 50 g cukraus, 2 šaukštelių kukurūzų krakmolo, 1,5 šaukštelio obuolių acto, kokoso drožlių arba smulkiai sumaltų riešutų (pagal skonį).

Gaminimas: baltymus išplakite su cukrumi iki standžių putų. Palaipsniui supilkite kokoso drožles, actą ir krakmolą. Sumaišykite. Iš gautos vientisos masės konditeriniu maišeliu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos suformuokite sausainiukus. Juos pabarstykite riešutais ir kepkite iki maždaug 120 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusantros valandos. Skanaus!

Kepta lašiša

1 porcijai reikės: gabalėlio žalios lašišos, nedidelio pluoštelio krapų, poros citrinos griežinėlių, nedidelio gabalėlio sviesto, druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas: ant prieskoniais apibarstyto lašišos gabalėlio dėkite krapus, citrinos griežinėlius, sviestą. Visą tai suvyniokite į foliją. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Šeimininkė taip iškeptą lašišos kepsnį tiekia su virtais laukiniais ryžiais arba grietinėlėje troškintais brokoliais.

Varškės pyragas

Jums reikės: 100 g sviesto, 100 g cukraus, 1 kiaušinio, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 300 g miltų.

Gaminimas: kiaušinį išplakite su cukrumi, sumaišykite su kambario temperatūros sviestu, persijotais kepimo milteliais bei miltais. Išminkykite tešlą ir pusdieniui dėkite į šaldytuvą.

Įdarui reikės: 700 g varškės, 2 kiaušinių, 100 g cukraus arba pusės indelio kondensuoto pieno, 1 šaukšto krakmolo, vanilinio cukraus (pagardinimui).

Gaminimas: kiaušinius sumaišykite su cukrumi arba kondensuotu pienu. Suberkite krakmolą bei vanilinį cukrų ir sumaišykite su varške. Gautą įdarą paskleiskite ant iškočioto tešlos lakšto. Dalį tešlos pasilikite, iš jos suformuokite gėlytes, išdėliokite ant varškės sluoksnio ir patepkite plaktu kiaušinio tryniu. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Skanaus!

Vaisinis tortas

Jums reikės: 500 g grietinėlės, 300 g natūralaus jogurto,

1 šaukšto želatinos, 150 g cukraus arba kondensuoto pieno.

Gaminimas: grietinėlę išplakite, į ją supilkite jogurtą ir vėl paplakite. Suberkite cukrų arba supilkite kondensuotą pieną ir lengvai sumaišykite. Galiausiai į torto masę supilkite išbrinkintą atvėsusią želatiną. Turimą masę padalinkite į dvi dalis. Vieną iš jų pagardinkite žėlė gabaliukais, kitą – pjaustytais vaisiais arba uogomis. Į torto formą supilkite pirmą dalį masės, ant viršaus – kitą. Dėkite į šaldytuvą. Sustingusį tortą aptepkite plakta grietinėle ir apibarstykite kokoso drožlėmis, dekoruokite vaisiais, žalumynais ar gėlėmis.

 

Džestina BORODINAITĖ

Rekomenduojami video