Gytė Padeginskaitė: „Man patinka gaminti saldėsius, nes jie malonūs akiai, skanūs gomuriu. Ir malonu, kad patinka kitiems.“

Dituvoje, Klaipėdos rajone, gyvenančios Gytės Padeginskaitės giminaičiai ir draugai, ruošdamiesi šventei ar vakarėliui, tik jos prašo iškepti tortą ar kitų gardėsių. Pildyti jų pageidavimus – didelis malonumas. Gytė išmėginusi ir turi patirties kepti įvairius skanėstus – nuo keksiukų iki penkiaaukščių tortų.

Labai mėgstančiai saldumynus G. Padeginskaitei mama nuo vaikystės leido šeimininkauti virtuvėje – dukra padėjo maišyti tešlą. Dabar ji kuria savito skonio tortus ir kitus gardėsius, kurie vilioja smaližius.

Internetinių svetainių receptais Gytė nesinaudoja. Jie domina dėl idėjų, kurias kūrybiškai realizuoja. „Receptų nekopijuoju – ieškau patinkančio skonio, – patikino pašnekovė. – Darau tik tai, kas man patinka.“

Ji nekepa tradicinių, labai riebių, sviestinių ir per saldžių tortų, niekada nedaro jiems cukrinio apvalkalo. „Tortas turi būti saikingai saldus, skoniai įvairūs, – įsitikinusi Gytė. – Kartais man pasako, kokio skonio norėtų ir palieka man fantazuoti. Man patinka eksperimentuoti, gaminti vis kažką naujo.“

Tortus ji puošia uogomis, šokoladu, sausainiais, bet visada skirtingai. Gytei patinka gaminti tortus su šviežiomis uogomis, uogiene, kurie ne tik skanūs, bet ir gaivūs.

Spalvingiausi tortai vaikams, kuriems puošti prireikia kūrybiškumo. Kartais atsiranda norinčiųjų veganiško torto, kuriam reikia riešutų, kokosų pieno, datulių, medaus, citrinos sulčių, uogų.

Maisto technologijos mokslus baigusi dituviškė G. Padeginskaitė turi didelį pomėgį kurti ir gaminti gardėsius. Gytė svajoja ateityje jį paversti verslu.


ŠOKOLADINIAI KEKSIUKAI

  • Reikia 2 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 50 g aliejaus, 1 stiklinės pieno, 0,5 stiklinės kakavos, 2 šaukštelių kepino miltelių, žiupsnelio druskos ir vanilės.Kiaušinius su cukrumi, vanile ir druska išplakti, kol suputos, supylus aliejų vėl plakti, supilti pieną. Miltus su kakava ir kepimo milteliais kartu persijoti, supilti ir išplakti mikseriu. Tešlą palikti 20 minučių, kad išbrinktų. Kepti iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15–17 minučių. Ataušusius papuošti kremu, kuriam reikia maskarponės sūrio ir plaktos grietinėlės – atitinkamai 250 g ir 200 g, vanilinio cukraus ir cukraus. Su cukrumi plakti grietinėlę, dėti maskarponę ir pabaigti plakti. Sudėjus į konditerinį maišelį papuošti keksiukus.

Virginija LAPIENĖ