Surinktus šeivamedžių žiedus reikėtų paskleisti ant medvilninės paklodės arba medinio padėklo tam, kad išsibėgiotų visi vabalėliai.

Ypatingo skonio šeivamedžio sirupas pravers ir žiemą, ir vasarą. Jis naudojamas peršalimo ligoms gydyti, desertams ir kepiniams gardinti, o kai karšta – skanus troškuliui malšinti. Jį pasigaminti namie yra visai paprasta. Tiesa, prieš tai reikės prisirinkti žiedų.

Chemikė, aromaterapeutė Aistra Papaitė-Kazlauskienė pataria šeivamedžio žiedus rinkti tuo metu, kai jie žydi – gegužės pabaigoje ir birželio mėnesį.

„Nerinkite dar neprasiskleidusių šeivamedžių ir tokių, kurie jau yra apdeginti saulės ir pradėję ruduoti. Šeivamedžių galima rasti šalia senų sodybų, apleistų fermų, taip pat drėgnuose, mišriuose ir lapuočių miškuose. Daug jų aptinkama ir upių pakrantėse“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sakė A. Papaitė-Kazlauskienė.

Taip pat ji patarė nerinkti šeivamedžių arti kelių, judrių gatvių, miestų teritorijose.

„Šeivamedžius rinkite saikingai, tik tiek, kiek jums jų reikės, neskinkite visų žiedynų nuo vieno krūmo – palikite gamtai. Rudenį  šeivamedis subrandina puikias uogas, kurias taip pat galima naudoti sirupui, saldainiams ar želė ruošti. O dalis uogų tenka paukšteliams, kurie jomis minta“, – paaiškino A. Papaitė-Kazlauskienė.

Surinktus šeivamedžių žiedus reikėtų paskleisti ant medvilninės paklodės arba medinio padėklo tam, kad išsibėgiotų visi vabalėliai. Patariama jų neplauti, kad liktų visos žiedadulkės.

„Žiedus reikia atskirti nuo stiebelių, nes šie sirupui suteiktų aitrumo ir kartumo. Sirupui reikia 20-40 žiedynų žiedų – kuo daugiau žiedų naudosite, tuo stipresnio kvapo ir aromato bus jūsų paruoštas sirupas“, – sakė A. Papaitė-Kazlauskienė.

Kai žiedai paruošti, galima pradėti gaminti sirupą. Pirmiausiai į puodą reikia supilti cukrų arba jo pakaitalą ir vandenį. Maišant puodą kaitinti apie 15 minučių arba kol cukrus visiškai ištirps. Kai tirpalas tampa skaidrus, reikia puodą perkelti ir palikti skystį atvėsti.

Į atvėsusį skystį reikia supilti citrinų sultis ir gerai išmaišyti. Tada viską sumaišyti su šeivamedžių žiedais.  Tokį mišinį reikia kelioms dienoms padėti į šaldytuvą, kartais pamaišyti. Kai žiedeliai paruduoja, mišinį galima nukošti – sirupas paruoštas!

Supilsčius į butelius sirupą galima naudoti apie mėnesį. Norint sirupu mėgautis ilgiau, jį galima užšaldyti.

Vienai stiklinei gaivinančio gėrimo pagaminti prireiks vieno valgomojo šaukšto šeivamedžių sirupo. Jį galima užpilti paprastu arba gazuotu vandeniu.