Flickr.com nuotr.

Svarainiai auginami jau daugiau kaip 4 tūkst. metų, o jų gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų. Jie ypač naudingi šaltuoju metų laiku, nes yra viena geriausių natūralių profilaktikos priemonių nuo peršalimo. Be to, vitamino C svarainiuose ne mažiau nei citrinose, todėl jie dažnai vadinami lietuviškosiomis citrinomis.

Netrūksta svarainiuose ir kitų naudingųjų medžiagų: vitaminų C, E, PP, B, pektinų, fruktozės, gliukozės, kalio, geležies, kalcio, fosforo, vario druskų, o jų sultyse – geležies. Sultys turi ir daugiau teigiamų savybių: stiprina kepenis ir širdį, malšina galvos skausmus, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina nuotaiką. Tiesa, jas gerti reikia tik labai nedideliais kiekiais.
Naudingi ne tik patys svarainių vaisiai, bet ir jų sėklos, žievė. Užkaukazės liaudies medicinos žinovai svarainių sėklų arbata pataria gydyti kosulį. Dėl sutraukiamųjų savybių jau seniai svarainių vaisiai ir jų antpilai vartojami gydant viduriavimą ir kraujavimą. Vidurinės Azijos gydytojai nustatė, kad svarainių vaisiai stiprina psichiką. Vien pakvėpavus šių vaisių aromatu pagerėja nuotaika, nuslopinamas pykinimas. Tačiau šių geltonų vaisių nepatariama valgyti, jei paūmėja skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, sergant plonojo ir storojo žarnynų uždegimu.

Verta žinoti

  • Kaip išsirinkti ir laikyti? Jei svarainius perkate turguje ar prekybos centre, rinkitės tuos vaisius, kurių odelė lygi, vientisos geltonos spalvos, be žalių dėmelių. Neimkite pažeistų vaisių, nes jie greitai suges. Laikyti svarainius plastiko maišelyje galima apie 60 dienų.
  • Svarainius būtina nuskinti iki stipresnių šalnų, o per žiemą geriausia laikyti šaldytuve.
  • Svarainių sėklas ruošiant maistą būtina pašalinti, nes jose yra amigdalino – medžiagos, skrandyje virstančios cianidu.
  • Svarainių vaikams iki metų amžiaus nereikėtų duoti, nes jų rūgštis dirgina gleivinę ir alergizuoja.

Svarainių ir cukinijų uogienė

uogiene

Reikės: 3 kg nuvalytų cukinijų (be odos ir sėklų), 1 kg svarainių, 1,5 kg cukraus.

Cukinijas sutarkuokite stambia tarka. Svarainius nuplaukite, nusausinkite, išimkite sėklas ir sėklalizdžius, supjaustykite ketvirčiais. Taip paruoštus svarainius sumalkite mėsmale ar smulkintuvu. Į puodą sudėkite cukinijas, svarainius, supilkite cukrų ir išmaišykite. Palikite stovėti, kol ištirps cukrus. Uogienę virkite tol, kol cukinijų tarkiai taps permatomi. Karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Svarainių ir morkų salotos

salotos

Reikės: 2 svarainių, 2 šaukštelių alyvuogių aliejaus, 300 g morkų, 4 skiltelių česnako, saujelės krapų.

Svarainius supjaustykite šiaudeliais, morkas sutarkuokite burokine tarka, įdėkite išspausto česnako, įberkite druskos, įpilkite alyvuogių aliejaus. Išmaišykite, apibarstykite krapais. Jei norite, svarainius galite išvirti arba iškepti orkaitėje. Jei salotos per rūgščios, įpjaustykite datulių.

Svarainių putėsiai

Reikės: 2 stiklinių vandens, 0,8 stiklinės svarainių sulčių, 1,5 šaukšto manų kruopų, 1 šaukštelio želatinos, 5 šaukštų cukraus, žiupsnelio citrinų rūgšties.

Į verdantį vandenį suberkite manų kruopas ir virkite, kol iš jų pasidarys tyrė. Kai ji atvės, supilkite svarainių sultis su minkštimu, suberkite cukrų ir viską gerai išplakite. Į šią masę suberkite ištirpintą želatiną ir paplakite. Viską supilkite į formą ir atšaldykite.

Obuolių ir svarainių pyragas

pyragas

Reikės tešlai: 240 g sviesto, 2 šaukštų cukraus, 2 kiaušinių, druskos, kepimo miltelių, 2 stiklinių miltų. Įdarui: 2 šaukštų cukraus, 4 obuolių, 150 g svarainių, 1 pakelio pudingo, 500 ml pieno, 2 šaukštų razinų, 2 šaukštų migdolų.

Kambario temperatūros sviestą ištrinkite su cukrumi ir druska iki purumo. Po vieną įmaišykite kiaušinius, suberkite miltus ir kepimo miltelius. Suminkykite tešlą. Ja išklokite kepimo indą (truputį atidėkite trupiniams) ir valandą palaikykite šaldytuve. Obuolius ir svarainius nuplaukite, supjaustykite griežinėliais, išimkite sėklas. Paruoškite pudingą, kaip nurodyta ant pakuotės, atvėsinkite ir supilkite į tešlos „krepšelį“. Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir nudžiovinkite. Į pudingą susmeikite obuolių ir svarainių skilteles, užtrupinkite likusią tešlą, suberkite razinas ir susmulkintus migdolus. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 35–40 min.

Trupiniuotis su svarainiais

trupiniuotis

Reikės: 340 g šviežių arba šaldytų spanguolių, 800 g svarainių, nykščio dydžio supjaustyto imbiero gabalėlio, 5 rūgščių obuolių, 2 kriaušių, 5–8 slyvų, 1 citrinos sulčių, 180 g cukraus.

Sirupui: 400 g cukraus, 350 ml vandens. Trupiniams: 75 g šalto sviesto, 90 g rudojo cukraus,

150 g miltų.

Išvirkite sirupą. Vandenį sumaišykite su cukrumi ir kaitinkite puode, kol jis ištirps. Kai sirupas užvirs, suberkite spanguoles, imbierą ir pavirinkite dar 3 minutes. Nukelkite puodą nuo ugnies. Palikite spanguoles prisigerti sirupo, kol skystis visiškai atšals, bet ne mažiau nei valandai. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Kiekvieną svarainį subadykite šakute, įsukite į foliją ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie valandą, kol suminkštės vidus. Atvėsinkite, nulupkite odelę, išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Obuolius nulupkite, išvalykite ir supjaustykite gabaliukais. Juos sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi, citrinos sultimis ir pakaitinkite. Kai užvirs, maišydami virkite dar 5 min. Nuimkite nuo ugnies, šiek tiek atvėsinkite. Nulupkite ir išvalykite kriaušes, supjaustykite jas gabaliukais. Išimkite slyvų kauliukus, supjaustykite jas gabaliukais. Visus vaisius sumaišykite ir dėkite į kepimui skirtą indą. Spanguoles nupilkite per sietelį ir taip pat įmaišykite į vaisių masę.

Pasigaminkite trupinius: pirštais sutrinkite miltus, cukrų ir sviestą. Trupinius išberkite ant paruoštų vaisių. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 40 min., kol trupiniai gražiai paruduos.

Moliūgų ir svarainių kompotas

kompotas

Reikės: 500 g moliūgų,100 g svarainių, 200–300g cukraus, 3–3,5 l vandens.

Moliūgus supjaustykite kubeliais, svarainius – griežinėliais. Sudėkite juos į verdantį pasaldintą vandenį ir virkite ant silpnos ugnies tol, kol suminkštės. Kai moliūgų ir svarainių kompotas konservuojamas žiemai, reikia pilti mažiau vandens. Prieš vartojant reikėtų praskiesti jį virintu vandeniu.

Svarainių sirupas

sirupas

Reikės: svarainių, cukraus.

Nuplaukite ir gerai nusausinkite svarainius. Išimkite sėklas ir supjaustykite juos smulkiomis skiltelėmis. Suberkite jas į stiklainį ir užpilkite cukrumi. Cukraus pilkite kiek mažiau nei yra svarainių. Stiklainį uždenkite dangteliu, padėkite 7 dienoms, kad cukrus ištrauktų svarainių sultis. Jei susidaręs sirupas neapsemia svarainių, kas porą dienų įpilkite cukraus papildomai. Po savaitės sirupą nusunkite ir laikykite vėsioje vietoje.

Svarainių sirupas yra saldžiarūgščio skonio, tinka įvairiems gėrimams, arbatai pagardinti. Dėl gaivaus svarainių aromato gali būti naudojamas konditerijos gaminiams.

Svarainių cukrinukai

cukrinukai

Reikės: svarainių, cukraus.

Svarainių vaisius, išėmę sėklas ir sėklalizdžius, supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į indą. Juos užpilkite cukrumi, pakratykite ir palikite per naktį. Ryte susidariusį sirupą nupilkite, svarainius dar kartą užpilkite cukrumi. Palaukite, kol susigers, tada išdžiovinkite ir nuimkite cukraus perteklių.

Svarainių užpiltinė

uzpiltine

Reikės: 500 g svarainių, 750 ml degtinės, 250 g medaus, cinamono žievelės.

Nuplautus, išvalytus ir susmulkintus svarainius užpilkite degtine, sudėkite medų ir cinamoną. Laikykite mėnesį retkarčiais supurtydami. Galima gerti vieną arba įsipilti į arbatą.