Šįmet tradicinėje Kampų kaimo šventėje Šauniausia gaspadine nominuota Žaneta Šaltienė tikrai išradinga šeimininkė: ji moka „iš kirvio“ išvirti sriubą ar pradžiuginti kitokiais įmantriais patiekalais. / Asmeninio archyvo nuotr.

Tradiciškai lietuvių patiekalai sotūs, riebūs ir kaloringi, daugelis jų siejami su kaimo kultūra. Būtent toks maistas labiausiai mėgstamas ir Josvainių seniūnijoje, Kampuose, gyvenančios Žanetos ŠALTIENĖS šeimoje. Šįmet tradicinėje Kampų kaimo šventėje Šauniausia gaspadine nominuota moteris tikrai išradingai šeimininkauja savo virtuvėje.

Šeimininkė moka „iš kirvio“ išvirti sriubą ir pradžiuginti kitokiais įmantriais patiekalais. O svarbiausia, jog Žanetos ruoštų patiekalų tenka paragauti ne tik jos šeimos nariams.

Kartais jų užtenka ir Žanetos kaimynams bei kitiems Kampų kaimo bendruomenės gyventojams.

Pareiga – gaminti vakarienę

Savitus valgymo įpročius ir kulinarines tradicijas Žaneta perėmė iš savo mamos. „Kai augau, tėvai daug dirbo kolūkyje. Nors buvau pagrandukė, tačiau pareiga pagaminti vakarienę buvo paskirta man.

Be jokios abejonės, tais laikais interneto nebuvo, todėl ką sugalvodavau pati, tą ir pagamindavau. Patirtį kaupiau tiesiog stebėdama mamą šeimininkaujant virtuvėje.

Prisimenu, jog receptūromis dalindavomės ir su aplink gyvenančiomis mergaitėmis. Jei tik kuri nors sužinodavo kokį naują receptą, iš karto visos kartu imdavomės darbo ir išbandydavome. Aišku, tada daugiau kepdavome saldžius patiekalus: pyragus, tortus ar kitokius gardėsius.

Kartais iš esamų produktų tekdavo net eksperimentuoti. Nesiginsiu, galbūt išeidavo ir nekaip, bet tėveliams vis tiek patikdavo. O gal tik taip sakydavo… Na, bet ačiū jiems už toleranciją“, – apie savo pirmuosius bandymus bei maisto gaminimo patirtį vaikystėje užsimena Žaneta.

Virtuvė – karštų patiekalų tvirtovė

Kampuose gyvenanti gaspadinė įpratusi maistą ruošti pati. Kiekvieną dieną vis kitokiais patiekalais savo šeimą lepinanti moteris pabrėžė, kad nors šeimynoje pamėgtas sotus tradicinis lietuviškas maistas, tačiau ir sveikai mitybai Žaneta teikia nemažą dėmesį.

„Kiek save pamenu anksčiau, tiek ir dabar, sukiotis virtuvėje man visada buvo ir yra malonumas. Tai kaip daina ir šokis.

Esu iš tų moterų, kuriai maisto gaminimas šeimai buvo įskiepytas dar ankstyvoje vaikystėje.

Esame lietuviai, mėgstame gardžiai pavalgyti, tad pirmenybę teikiu karštiems patiekalams. To priežastis – šeimoje gyvenantys trys vyrai, kuriuos reikia sočiai pamaitinti.

Gamindama sočius patiekalus naudoju tik savo užaugintas daržoves. Mėsą visada perku iš vietinių ūkininkų. Manau, kad naminiai maisto produktai natūralesni, turintys mažiau konservantų nei pirktiniai.

O svarbiausia, jog šeimyną lepinu tik šviežiu maistu, kadangi valgį gaminu kiekvieną dieną“, – maisto gaminimo įpročius vardija šeimininkė.

Kuria receptus

„Kaip jau minėjau, būdama jauna mėgau eksperimentuoti su maistu. Nevengiu to ir dabar.

Labiausiai man patinka improvizacijos, kurių metu panaudoju savo užaugintas prieskonines žoleles, iš mėsos, daržovių bei žuvies.

Eksperimentuodama dažnai atrandu receptus, kurie gimsta tiesiog begaminant.

Atradimus, kuriais nevengiu pasinaudoti ir vėliau, visada stengiuosi užsirašyti, kad, neduok Dieve, ko neužmirščiau.

Vienas mano eksperimentų, kuris tikrai labai paprastas, bet gautas rezultatas itin patiko visai mūsų šeimynai – rauginti arba marinuoti agurkai su slyvukais. Fantastiškas skonis!

Tačiau turiu prisipažinti, kad ne tik karštiesiems patiekalams atsiranda vietos mano virtuvėje.

Kartkartėmis mėgstu išsikepti ir kokį saldėsį: pyragą, tortą“, – apie receptūrų atradimus ir pomėgius saldėsiams pasakoja Žaneta.

Įkvepia šeimos vyrai

Įkvėpimo gaminimui Žaneta atranda net ir po sunkių dienos darbų: „Aišku, visko būna. Kartais po dienos darbų jaučiuosi pavargusi. Bet, kaip jau minėjau, namuose vyras, du suaugę sūnūs, kurie apkabinę paklausia „Ką mama šiandien gamins“, todėl visada turiu būti pasiruošusi.“

Cepelinai – mėgstamiausias patiekalas

„Mano šeima dievina lietuviškus cepelinus. Labai džiugu, kai šeimyna pasako, kad jokia kavinė nemoka taip skaniai jų išvirti, kai mūsų mama. Po tokių žodžių motyvacija gaminti maistą tik pakyla.

Šeimoje turime dar vieną itin pamėgtą patiekalą, t.y. skryliai su aguonų padažu. Šio valgio receptūrą dar mano mamai perdavė močiutė, o dabar juos ruošiu ir aš. Nuostabus patiekalas. Taip pat savo menių neįsivaizduoju be žuvies.

Sumeluočiau, jei pasakyčiau, kad šeimoje apsieiname ir be pusgaminių. Įprastai stengiuosi jų nenaudoti, bet jei nėra laiko savo vyrams pagaminti maisto, maniškiai nusiperka „Sibirietiškų“ koldūnų“, – mėgstamiausius šeimos patiekalus vardija Žaneta.

Dalijasi receptūromis

Tradicinės Kampų kaimo šventės Šauniausios gaspadinės nominaciją gavusi šeimininkė vis tik prisipažįsta nežinanti, kodėl buvo šitaip įvertinta.

„Dar iki šiol galvoju. Ir manau, kad tokį įvertinimą gauti paskatino kiekvienais metais šventės metu pagal mano receptūrą verdama žuvienė.

Nors kandidatų buvo daug, tačiau, mano nuomone, daugiausia balų gavau, gal todėl, kad ne tik gaminu, bet kartu ir nevengiu dalintis savo receptais“, – apie netikėtai gautą nominaciją šneka Žaneta ir priduria, kad net ir Šauniausioms gaspadinėms virtuvėje nuotaikingų kuriozų nepavyksta išvengti.

Katino vilionės

„Pamenu, kai kartą kaimynų katinas įlipo į mūsų sode augančią obelį. Kaip tik tuo metu buvau užkaitusi ryžius plovui gaminti. Pamačiusi, jog katino išlaisvinti ties obelimi susirinko kone pusė gatvelės kaimynų, išėjau į kiemą ir aš. Žinoma, kol įkalbėjome katiną išlipti, praėjo nemažai laiko. Mano ryžiai prisvilo.

Čia būtų gal ir nieko. Juk ryžius ir pakartotinai galima išvirti. Bet va puodas. Jį nuo mamos teko slėpti kone pusę metų. Niekaip negalėjau anksčiau jo atšveisti“, – apie nuotaikingą nutikimą, susijusį su maisto gaminimu, pokalbio pabaigoje pasakoja Žaneta.

Kadangi ruduo, bulvės jau nukastos, Žaneta Šaltienė dalijasi vienu mėgiamiausiu rudenišku receptuku ir su Jumis, mieli skaitytojai. Išbandykite!

Įdarytos bulvės

Jums reikės: 6 vienodo dydžio bulvių, 2 morkų, 1 svogūno, dubenėlio grybų, 100–200 g lašinukų (pagal skonį), prieskonių: druskos, pipirų (pagal skonį), žalumynų: mėtų, baziliko, raudonėlio (pagal skonį).

Bulvių paruošimas: žalias nenuskustas bulves švariai nuplaukite ir nusausinkite. Nupjaukite viršutinę dalį (kad būtų kaip dangtelis). Bulvės vidų išskobkite. Išskobtas bulves sudėkite į puode užvirusį vandenį ir pavirkite 3–5 minutes. Išvirtas bulves atvėsinkite šaltame vandenyje.

Įdaro gaminimas: morkas sutarkuokite, svogūną, išvirtus grybus ir lašinukus smulkiai supjaustykite. Viską pakepinkite keptuvėje (į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus). Kepintas daržoves paskaninkite druska, pipirais, mėtomis, baziliku, raudonėliu.

Paruošto įdaro dėkite į pravėsusias bulves. Uždenkite nupjauta viršutinės bulvės dalimi ir sudėtas į kepimo skardą kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Skanaus!

 

Džestina BORODINAITĖ