Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Žinovė pasakojo apie žydišką virtuvę

Antradienį vyko pirmasis, septynis mėnesius truksiančio renginių ciklo „Kultūros muitinė“, renginys. Kiekvienas renginių ciklo mėnuo turi savo temą, o balandžio mėnesio tema – kulinarinis paveldas.

Žydų bendruomenė Tauragėje buvo gausi ir aktyvi, deja, Antrojo pasaulinio karo metų įvykiai žydų bendruomenę stipriai sumažino ir išblaškė. Anksčiau neretas tauragiškis bičiuliavosi su kaimynu žydu, daugiau ar mažiau žinojo apie jų kultūrą, tradicijas, kulinarinį paveldą, tačiau šiomis dienomis retas galėtų kažką daugiau apie tai papasakoti. Taigi, Tauragės krašto muziejus „Santaka“ nusprendė praskleisti šį paslapties šydą ir tauragiškius pakviesti į paskaitą-degustaciją „Pesachas – laisvės ir pavasario šventė arba su kuo valgomi macai“.

Paskaitą vedė socialinių mokslų specialistė, gidė po žydišką Vilnių, Izraelio ir Rytų Europos žydų virtuvės žinovė Laurina Todesaitė. Laurina gimė Vilniuje, augo Izraelyje, o dabar gyvena, kuria ir gamina Paryžiuje, tačiau kartas nuo karto grįžta į Lietuvą pristatyti savo sukurto projekto #CookJewishBeJewish (#GaminkŽydiškaiBūkŽydu) programų.

Renginio metu susirinkusiesiems lektorė papasakojo apie žydų šventės, vadinamos Pesachu, prasmę, eigą bei jos metu valgomus patiekalus. Ši šventė yra viena svarbiausių žydams ir neretai sutampa su krikščionių šv. Velykomis (šiemet Pesachas prasidės balandžio 19 d. ir baigsis balandžio 27 d.).

Visgi, Pesachas savo prasme neturi nieko bendro su šv. Velykomis, nes tai yra šventė, skirta paminėti įvykiams, susijusiems su žydų išsilaisvinimu iš Egipto faraono vergijos. Visą šventės laiką nevalgoma rauginta duona ar kiti raugo turintys produktai, todėl pasirengimas šventei prasideda nuo macų – paplotėlių iš miltų bei vandens – kepimo.

Pesachui naudojami specialūs indai, į kuriuos niekuomet nebuvo dėti raugo turintys patiekalai. Šios šventės vakarienė griežtai reglamentuota: pradedant tam tikrais patiekalais (karčios žolelės, kiaušinis, merkiamas į sūrų vandenį, krienai ir kiti vergovės kartėlio simboliai) ir baigiant maldomis bei giedojimu, kas užtrunka iki vėlumos, todėl visiems reikia turėti nemažai kantrybės, kol sulaukiama meto, kada pagaliau galima numalšinti alkį Pesacho vakarienės gardumynais. Taip pat ir susirinkusieji į renginį turėjo būti kantrūs, nes lektorė laikėsi Pesacho šventės vakarienės eigos ir degustaciją, kaip kulminaciją, pasiliko renginio pabaigai.

Rekomenduojami video