Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ką reikėtų žinoti apie plastikinius indus

Atšilus orams, prasideda kepsninių sezonas, vis dažniau vaišinamasi lauke. Vykdami stovyklauti ar vakarodami namo kieme dažniausiai naudojame popierinius arba plastikinius indus. Šįkart pakalbėkime apie iš plastiko pagamintas lėkštes, dubenėlius, stiklines ir pan. Ką reikėtų apie juos žinoti?

Patogu, bet nuodinga

Plastikiniai indai, buteliai gaminami iš įvairių polimerų. Populiariausi iš jų – polivinilchloridas, polipropilenas, polietilenas, polistirenas ir polikarbonatas. Kai kuriais atvejais plastikiniai gaminiai pradeda išskirti toksinus, kurie, patekę į organizmą, gali gerokai pakenkti sveikatai: pažeisti normalią hormonų veiklą, skatinti onkologinių ligų, alergijų, plaučių ligų, diabeto atsiradimą ir vaikų hiperaktyvumą. Daugiausia pavojingų cheminių medžiagų iš plastiko patenka į maistą, jei indas ar pakuotė šildomi su maistu, plaunami indaplovėje, veikiami tiesioginių saulės spindulių ar juose laikomas riebus maistas. Todėl būtina griežtai laikytis šių medžiagų naudojimo taisyklių.

Svarbu laikytis taisyklių

Naujausi nepriklausomų ekspertų tyrimai rodo, kad net ir tokiuose plastiko gaminiuose, kuriuos gamintojai žymi specialia žyma „BPA free“, dažnai yra kitų medžiagų, panašių į vienus svarbiausių žmogaus hormonų estrogenus, todėl besilaukiančios moterys ir vaikai bei paaugliai turėtų vengti plastikinių indų ir pakuočių, o kūdikius derėtų maitinti tik iš stiklinių indų. Taip pat nešildykite maisto ir gėrimų plastikinėse pakuotėse, net ir tose, kurias gamintojai pažymi kaip tinkamas naudoti mikrobangų krosnelėse. Toks žymėjimas rodo tik tai, kad indas neišsilydys aukštoje temperatūroje. Mikrobangų krosnelėse verčiau naudokite stiklinius indus, o geriausia – maistą šildykite ant viryklės. Nelaikykite ir nepatiekite karšto, rūgštaus, riebaus maisto plastikiniuose induose. Jei rengiatės į iškylą gamtoje, nesivežkite vienkartinių plastikinių indų, – ne tik organizmo, bet ir aplinkos neužteršite pavojingomis cheminėmis medžiagomis. Stenkitės nenaudoti gaminių iš 1 (PETE) plastiko, kuris dažniausiai naudojamas vandeniui, sultims, gazuotiems gėrimams laikyti. Naujausi tyrimai rodo, kad šį plastiką paveikus įvairiems aplinkos veiksniams, pavyzdžiui, tiesioginiams saulės spinduliams ar subraižius plaunant, į maistą patenka nesaugus kiekis toksiško cheminio elemento stibio. Neplaukite plastikinių indų indaplovėje ir su plovimo skysčiais, kuriuose yra chloro ar kitų agresyvių valymo medžiagų, dėl jų išsiskiria daugiau plastike esančių toksiškų medžiagų. Geriausiai plastikinius indus plauti šiltu vandeniu švelnia kempine. Svarbu nenaudoti subraižytų, pakeitusių spalvą, senų plastikinių indų.

Atkreipkite dėmesį į kodą

Ant plastikinių gaminių, naudojamų maisto produktams ir gėrimams laikyti, paprastai uždedamas ženklas, pripažįstamas visose pasaulio šalyse. Tai būna trikampis iš trijų strėlyčių. Ženklo viduryje būna nurodytas skaičius nuo 1 iki 7, apačioje – raidinis plastiko kodas. Saugiausiais ir mažiausiai pavojingų cheminių medžiagų turinčiais laikomi šie plastikai: 2 (HDPE), 4 (LDPE), 5 (PP).

Ženklinimas ir jo reikšmė

1 (PETE) reiškia, kad plastikinė pakuotė pagaminta iš polietilentereftalato. Tai labiausiai paplitęs maistinis plastikas. Jis naudojamas vandeniui, sultims ir įvairiems gaiviesiems gėrimams laikyti. Labai dažnai PETE naudojamas biriems maisto produktams saugoti.

2 (HDPE) nurodo, kad pakuotės pakavimo medžiaga pagaminta iš aukšto slėgio polietileno. Jis naudojamas pieno produktų paketams, šampūnų buteliukams, plovimo ir balinimo priemonių indeliams.

3 (PVC) būna skirtas polivinilchloridui ženklinti. Šis plastikas naudojamas maistiniams riebalams, biriems produktams, langų ir stiklo plovikliams laikyti. Be to, šis plastikas naudojamas vamzdžių, grindų dangos, pakabinamų lubų, žaislų, vonios užuolaidų, plastikinių langų rėmų, sodo baldų ir įvairių kitų daiktų gamyboje. Tačiau polivinilchloridas yra vienas pavojingiausių plastikų. Jo praktiškai negalima utilizuoti. Deginant polivinilchloridą išsiskiria pavojingi dioksinai, kurie gali sukelti onkologines ligas, todėl savo sodyboje plastikinių indų ar kitų gaminių deginti nepatartina.

4 (LDPE) skirtas žemo slėgio polietilenui ženklinti. Ši medžiaga naudojama polietileniniams paketams ir minkštoms plastikinėms pakuotėms gaminti. Ją galima utilizuoti ir panaudoti antrą kartą. Šis plastikas laikomas nepavojingiausia medžiaga iš visų, skirtų maisto produktams laikyti.

5 (PP) reiškia polipropileną. Iš šios medžiagos gaminami butelių dangteliai ir kamšteliai, grietinės ir jogurto indeliai, sirupų, pomidorų padažų, garstyčių, vaikų maisto buteliukai, taip pat žaislai. Šis plastikas yra nepavojingas žmogui. Vienintelis jo trūkumas – jis tampa trapus ir suskilinėja nuo minusinės temperatūros.

6 (PS) skirtas polistirenui ženklinti. Iš jo gaminami padėklai paukštienai ir mėsos produktams, vienkartinės lėkštės ir stiklinės. Šis plastikas perdirbimui netinkamas, kaitinant išsiskiria kancerogenai.

7 (OTHER) reiškia įvairių polimerų mišinį. Šioje grupėje galima aptikti plastiką, gaminamą iš polikarbonato. Ilgai naudojant ir dažnai plaunant iš tokių gaminių gali išsiskirti bisfenolas A, kuris kelia grėsmę žmogaus sveikatai.

 

Parengė Eglė Valionienė

 

Rekomenduojami video