Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ką reiškia daržovių spalvos

Geltona ir violetinė ropės mūsų organizmui suteiks tiek pat skaidulų ir vandens, bet jų spalva duos kitokį poveikį, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, retai susimąstome, ką iš tiesų reiškia daržovių spalvos, ir kokių naudingų medžiagų galime iš jų gauti.

Spalvą daržovei suteikiantys pigmentai, pasak profesoriaus, turi skirtingų cheminių medžiagų: „Tarkime, raudonas ir juodasis pomidorai (kumato) turės skirtingą poveikį. Todėl daržovių meniu turėtų būti spalvotas!“

A. Unikauskas atskleidžia, kokia skirtingų spalvų daržovių nauda mūsų organizmui.

Bendrovės nuotr.

Oranžinės ir geltonos spalvos daržovės naudingos:

– sveikai odai ir gleivinėms;

– infekcijų profilaktikai;

– dėl sudėtyje esančių antioksidantų;

– vėžio profilaktikai;

– regėjimui;

– kaulams ir dantims;

– reprodukcijai.

Baltos spalvos daržovės naudingos, nes:

– mažina cholesterolio kiekį;

– padeda palaikyti normalų kraujospūdį;

– kovoja su širdies ir kraujagyslių ligomis;

– vėžio profilaktikai;

– padeda imuninei sistemai.

Raudonos daržovės naudingos:

– dėl sutėtyje esančių antioksidantų;

– vėžio prevencijai;

– mažina cholesterolio kiekį;

– reguliuoja kraujospūdį.

Žalios spalvos daržovės naudingos, nes:

– turi daug skaidulų;

– yra vitaminų B ir C šaltinis;

– virškinimui;

– imuninei sistemai.

 

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“

Rekomenduojami video