Kalbant apie maisto gaminimą, yra keletas pagrindinių medžiagų, naudojamų keptuvių gamybai. Viena iš tokių yra ketus – geležies, anglies ir silicio lydinys. Iš jo pagaminti virtuvės reikmenys pasižymi tvirtumu, ilgaamžiškumu ir nesudėtinga priežiūra. Šiuolaikinė pasiūla leidžia rinktis iš daugybės skirtingų ketaus keptuvių, tačiau, kaip atpažinti, kad ji yra išties aukštos kokybės?

Paviršius

Ketaus spalva gali varijuoti nuo juodos iki tamsiai pilkos. Geros būklės paviršius turėtų būti lygus ir blizgus. Nauja ketaus keptuvė įprastai turi specialią dangą, skirtą apsaugai nuo pažeidimų transportavimo ir sandėliavimo metu. Ant senos arba naujos ketaus keptuvės paviršiaus gali būti šiek tiek rūdžių. Jei paviršius yra blizgus ir nebūdingai lygus, tai reiškia, kad indas turi nelimpančią dangą ir galimai nebus pagamintas iš ketaus. Tie patys kriterijai gali būti taikomi ir emaliuotoms ketaus keptuvėms.

Apačia

Dauguma ketaus keptuvių yra beveik tokios pat kaip anksčiau. Tačiau viryklės nuo to laiko iš tiesų nemažai pasikeitė. Visgi tam, kad tiktų šiuolaikinei įrangai, keptuvės buvo atitinkamai pritaikytos. Daugelio jų išoriniai kraštai šiuo metu turi įleidžiamus šildymo žiedus, kurie leidžia indams prisitaikyti prie elektrinės viryklės.

Senose ketaus keptuvėse dažniausiai būna trys arba keturi išsikišę mazgai ar išpjovos. Šie elementai užtikrina stabilų keptuvės laikymąsi ant dujinių grotelių arba elektrinių kaitinimo plokščių. Nauja ketaus keptuvė internetu įprastai turi įgaubtą dugną, kuris padeda paskirstyti šilumą. Todėl maistas joje kepa itin tolygiai.

Šonai

Keptuvės šonai yra dar vienas skiriamasis ženklas. Jie būna įvairaus aukščio, priklausomai nuo to, kokio maisto gaminimui skirtas indas. Taip pat šonai gali būti skirtingai išlinkę. Senesnių ketaus keptuvių gaminimo įrankiai nebuvo tokie pažangūs kaip šiuolaikiniai, todėl jos turi didesnius snapelius ir dažniausiai jų būna du. Dabartiniai virtuvės reikmenys būna tiek su vienu, tiek su dviem snapeliais, taip pat gali turėti papildomą (pagalbinę) rankeną ir nelimpančią dangą.

Prieš perkant ketaus keptuvę rekomenduojama patikrinti jos vidų. Priklausomai nuo tipo, jis gali būti lygus (klasikinis variantas), su grioveliais (skirtas grilio patiekalams ruošti) arba turėti specialius įdubimus (formeles).

Jau kurį laiką galvojate įsigyti ketaus keptuvę, tačiau nežinote, kaip atpažinti aukštos kokybės gaminį? Tuomet šie patarimai kaip tik jums. Įvertinus keptuvės paviršių, apačią, rankeną ir šonus, išsirinkti ilgaamžį virtuvės reikmenį tampa žymiai paprasčiau. Pasirūpinkite dar lengvesniu ir malonesniu maisto gaminimu. Įsitikinkite, jog ketaus keptuvė puikiai tinka tiek klasikiniams, tiek egzotiškiems patiekalams ruošti.