Veidaknygės nuotr.

Ar žinojote, kad senesnius kiaušinius nulupti daug lengviau, nei visai šviežius? Jei Velykoms planuojate virti kiaušinius ir norite, kad juos lupti būtų lengva, kiaušinių įsigykite likus bent savaitei iki švenčių – jie tikrai nesuges.

Tačiau jei turite tik šviežių kiaušinių ir nenorite vargti juos lupdami, kiaušinius galite 15 minučių pavirti gariniame puode. Į garintuvą įpilkite keletą centimetrų vandens.

Užvirkite, tada sudėkite kiaušinius. Uždenkite ir pavirkite maždaug 15 minučių. Jei garintuvo neturite, galite naudoti ir paprastą puodą, į jį įpylę nedidelį kiekį vandens.

Garai prasiskverbia pro kiaušinio lukštą, todėl jam išvirus nulupti bus lengviau.

O ką daryti, jei jau išsivirėte šviežių kiaušinių, kuriuos dabar labai sunku lupti? Pabandykite iš visų pusių suskaldyti kiaušinio lukštą, bet jo iškart nelupkite – prieš tai kurį laiką pamirkykite kiaušinį vandenyje. Vanduo taip prasiskverbs po lukštu ir kiaušinį nulupti bus lengviau, rašoma simplyrecipes.com.

Kiaušiniai sudedami į puodą su vandeniu – šalto vandens turi būti maždaug ketvirtis puodo. Kiaušinius išdėstykite vienu sluoksniu puodo dugne. Tuomet įpilkite daugiau vandens, kad vanduo bent keliais centimetrais dengtų visus kiaušinius. Kuo daugiau kiaušinių vienu metu verdate, tuo daugiau vandens reikės pilti į puodą.

Šešiems kiaušiniams išvirti pakaks, jei vanduo juos dengs 2–3 centimetrais, o jei verdate 7–12 kiaušinių, tuomet geriau, kad vanduo juos dengtų 5–6 centimetrais. Patarimas: jei į vandenį įpilsite šaukštą acto, suskilę kiaušiniai neišbėgs. Kad kiaušiniai nesuskiltų, o vėliau juos lupti būtų lengviau, patariama į vandenį taip pat įberti pusę šaukštelio druskos. Kai vanduo užverda, kaitrą išjunkite, puodą uždenkite ir palikite kiaušinius karštame vandenyje kelioms minutėms.

Patarimas: jei jūsų viryklė ją išjungs iškart atšąla, tuomet užuot ją išjungę palikite silpną kaitrą, kad kiaušiniai dar kiek pavirtų – pakaks poros minučių, tuomet jau išjunkite.

Priklausomai nuo to, ar mėgstate kietai, ar minkštai virtus kiaušinius, jie išvirti turėtų per 10–12 minučių. Visgi daug kas priklauso ir nuo puodo formos, kiaušinių dydžio bei vandens ir kiaušinių santykio puode – gali prireikti kelių papildomų minučių arba keliomis minutėmis mažiau, jei mėgstate minkštai virtus kiaušinius. Geriausia išbandyti keletą skirtingų variantų ir tada juos virti taip, kad atitiktų jūsų pomėgius.

Pavyzdžiui, verdant didelį kiekį kiaušinių, po 10 minučių galima vieną išimti ir pasižiūrėti, ar jis jau gerai išviręs.

Kiaušinį išimkite šaukštu ir truputėlį palaikykite po šaltu vandeniu, o tada nulupkite ir prapjaukite. Jei jo kietumas dar jūsų netenkina, tuomet pavirkite likusius puode kiaušinius dar keletą minučių. Taip virdami kiaušinius greičiausiai jų nepervirsite.

Išjungus kaitrą puode su vandeniu kiaušinius galima laikyti dar 15–18 minučių, ir jie nepervirs. Galiausiai nupilkite vandenį ir kiaušinius pakiškite po šalto vandens srove – taip jie akimirksniu atvės ir virimo procesas sustos.

Jei verdate didelį kiekį kiaušinių, taip pat galite juos išgriebti kiaurasamčiu ir sudėti į didelį dubenį su ledu. Kiaušinius lupti lengviausia po tekančio vandens srove. Geriausia kietai virtus kiaušinius laikyti šaldytuve, orui nepralaidžioje dėžutėje. Jei kiaušinių šaldytuve neuždengsite, jie gali pradėti skleisti nemalonius kvapus. Išvirtus kiaušinius reikėtų suvalgyti per 5 dienas.