Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip leisti sulą, kad nesužalotume medžio?

Vitaminų gausa pasižyminti medžių sula sustiprina žmogaus imunitetą, tačiau atveria sunkią žaizdą medžio šerdyje, todėl gamtininkas Selemonas Paltanavičius pataria nepiktnaudžiauti syvų teikiama nauda.

LRT RADIJO klausytojas Algirdas domėjosi, ar kasmetinis medžių sulos nuleidimas yra pavojingas augalui.

„Esu girdėjęs, kad sulą galima leisti tik iš tų medžių, kurių skersmuo nėra didesnis nei 20 cm ir kuriuos planuojama greitai nukirsti. Kas atsitiks medžiui, jei aš jo nenukirsiu? Ar pakenks tai medžiui?“ – teiraujasi ponas Algirdas.

Gamtininkas ir fotografas S. Paltanavičius tikina, kad sunkiant sulą iš tiesų svarbiausia pasirinkti brandžius, storo kamieno medžius.

„Ne tokie jautrūs yra seni, stori beržai, tačiau kasmetinis sulos leidimas net ir jiems gali būti pavojingas. Nuolatinis gręžimas nuskurdina organizmą – augalas pradeda šakotis, nesistiebia, įsimeta puvinys. Jei įmanoma, patartina sulą leisti iš tų medžių, kurie bus greitai kertami, arba pasirinkti vis kitą medį. Žmonės turėtų ne tik mėgautis sula, bet pagalvoti ir apie gyvą organizmą“, – tikina žinomas gamtininkas.

Anot jo, iš subrendusio medžio sulą leisti galima ne dažniau nei kas trejus metus, kad spėtų užsitraukti medžio kamiene likusi žaizda: „Gręžti reikėtų vis kitoje medžio pusėje. Nutekinus sulą, augalo medžiagų apykaita pasikeičia, gali būti pažeisti vandens indai, todėl būtina leisti medžiui atsigauti.“

 

Rekomenduojami video