Vienas iš patogiausių ir patikimiausių pasirinkimų, norint maistą ilgiau išlaikyti ir kokybišką, ir saugų, – jį užšaldyti. Be to, tinkamai užšaldžius maistą, jo bus išmetama mažiau, kartu bus galima paįvairinti dienos maisto racioną. Tam, pasak maisto saugos specialistų, būtina atkreipti dėmesį į tris aspektus – tinkamą šaldymui temperatūrą, saugų produktų supakavimą ir teisingą atitirpinimą.
Beveik visus maisto produktus ar patiekalų likučius galima užšaldyti -18 °C ir žemesnėje temperatūroje, tačiau tik sandariai užsidarančiose talpyklose, vakuuminėse pakuotėse ir geriausia nedidelėmis porcijomis, kad po atitirpinimo juos būtų galima iškart sunaudoti.
Pavyzdžiui, sviestą ar margariną kameroje galima laikyti ilgiau, tačiau ne per ilgai, nes tai ne tik neekonomiška, bet ir netikslinga mitybiniu požiūriu. Per ilgai šaldiklyje laikyto produkto maistingumas sumažėja dėl nugaravusios jo drėgmės, jame esančių fermentų, riebalų ląstelių oksidacijos ir laipsniško vitaminų kiekio mažėjimo. Namų sąlygomis pvz. daržoves, grybus ar uogas galima užsišaldyti iki kito sezono, patiekalų likučių 1–3 dienoms, kitų maisto produktų – savaitei.
Ne mažiau svarbu ir reguliariai prižiūrėti šaldymo įrenginį, kad būtų galima išvengti pašalinio kvapo, pelėsio pėdsakų ar drėgmės pertekliaus. Dar vienas patarimas – kuo rečiau varstyti šaldytuvo dureles, kad nesutriktų reikalingas temperatūrinis režimas
Atitirpinti užšaldytą produktą galima ilgiau palaikius uždarytoje dėžutėje šaldytuve, greitesniam atitirpinimui rekomenduojama įdėti produktus į sandarias plastikines dėžutes, jas įmerkti į indą su šaltu vandeniu arba pakišti po tekančio šalto vandens srove. Taip pat galima atitirpinti ir mikrobangų krosnelėje. Svarbiausia, kad po atitirpinimo maistas nedelsiant būtų apdorotas šiluma arba suvartotas. Pakartotinai užšaldyti atitirpinto produkto negalima, nes taip išauga mikrobinės taršos rizika.