www.alytausnaujienos.lt nuotr.

Sulčių spaudimo sezono metu iki pat spalio vidurio į spaudyklas vežamas įvairiausias derlius – nuo savuose soduose išaugintų ir bene populiariausių sultims spausti obuolių, kriaušių, slyvų, vynuogių iki kitokių vaisių, uogų ar daržovių, kurias maišant lengvai pagaminami įvairiausi deriniai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atkreipia dėmesį, kad norint mėgautis sveikomis ir skaniomis sultimis svarbiausia pačių vaisių kokybė ir tinkamai vykdomas jų perdirbimo procesas bei higiena.

Pirmiausia reikėtų žinoti, kad į sulčių spaudyklą turi būti atvežami nepernokę ir nepažeisti obuoliai. Geriausia, pasak maisto saugos specialistų, sultis spausti iš skintų obuolių, nes iš krituolių gaunama mažiau sulčių dėl obuolių pernokimo ir sumiltingėjimo. Jei visgi sultys spaudžiamos iš krituolių ir pažeistų obuolių, svarbu juos surinkus kuo greičiau pristatyti į spaudyklą perdirbimui.

Planuojant spausti maišytas sultis, pavyzdžiui, obuolių ir moliūgų, obuolių ir morkų, į spaudyklą reikėtų atvežti jau paruoštas ir supjaustytas daržoves (rekomenduojama, kad jos būtų panašaus dydžio kaip obuoliai), kadangi dažnu atveju sezoninių spaudyklų įranga yra pritaikyta obuoliams.

Gamybos procesas sulčių spaudyklose nėra sudėtingas ir ilgas. Kai kurios spaudyklos atvežtus vaisius gali perdirbti ir atiduoti galutinį sufasuotą produktą mažiau nei per pusvalandį. Sulčių gamybos procesas prasideda vaisių plovimu, tuomet vaisiai sutraiškomi ir tik tada iš jų spaudžiamos sultys. Išspaustos sultys pasterizuojamos, t. y. kaitinamos iki maždaug 80 laipsnių temperatūros, ir nukreipiamos išpilstyti.

Dažniausiai sultys pilstomos į specialias pakuotes – plastikinius maišelius su integruotais kraneliais, kurie gali būti įdedami į kartonines dėžutes. „Specialios kartoninės dėžutės ne tik apsaugo sulčių maišelius transportavimo ir sandėliavimo metu, bet ir padeda išlaikyti maišelio kranelį tinkamoje padėtyje. Sultims išpilstyti gali būti naudojami ir pastatomi maišeliai, stiklinė ar plastikinė tara. Beje, vartotojai gali rinktis pačios sulčių spaudyklos siūlomas pakuotes arba atsivežti savo asmeninę tarą sultims išpilstyti.

Svarbiausia, kad pakuotės, į kurias pilstomos sultys, atitiktų teisės aktų reikalavimus ir būtų tinkamos sąlyčiui su maistu, atsižvelgiant į paties produkto savybes. Sulčių pilstymui naudojamoms plastikinėms pakuotėms spaudyklos privalo turėti pakuočių gamintojo išduotas atitikties deklaracijas, tačiau kitų rūšių pakuotėms atitikties deklaracijos, priklausomai nuo pakuotės rūšies, gali būti ir nebūtinos“, – komentavo VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Karolina Vitytė.

Specialistės teigimu, už spaudykloje siūlomų ir parduodamų pakuočių tinkamumą sultims atsako spaudykla. Už vartotojams priklausančios pakavimo taros, kurią jie atsiveža į spaudyklas, kokybę ir tinkamumą atsako patys vartotojai.

Norint ilgiau išsaugoti sultis, labai svarbu pripildytus sulčių maišelius apsaugoti nuo bet kokio pažeidimo transportuojant ar sandėliavimo metu. Sultims sandėliuoti tinkamiausia sausa patalpa, apsaugota nuo pelėsio ir graužikų, galinčių pažeisti pakuotes ir taip sugadinti sultis. Tinkamai sandėliuojant, pasterizuotos ir į kokybiškas pakuotes išpilstytos sultys tinkamos vartoti net iki 2 metų.

Tam, kad atidarius pakuotę sultis būtų galima vartoti ilgiau, pilant iš pakuotės jos negali turėti sąlyčio su oru. Dėl šios priežasties sulčių maišelio kranelis visada turėtų būti apačioje, apsemtas sulčių. Atidarytą sulčių pakuotę reikia laikyti šaldytuve arba tamsioje, sausoje ir uždaroje vietoje.

Renkantis sulčių spaudyklą patariama vadovautis ne vien pažįstamų rekomendacijomis ar paslaugų kaina, bet ir pasidomėti, ar spaudykla yra patikima, įregistravusi savo veiklą VMVT ir turi leidimą tokiai veiklai. Taip pat svarbu patikrinti, ar sulčių spaudykla veiklą vykdo turėdama reikiamus dokumentus. Tai galima patikrinti VMVT interneto svetainėje, kur yra skelbiamas Maisto tvarkymo subjektų registras.

VMVT duomenimis, Lietuvoje šiuo metu yra registruota 116 maisto tvarkymo subjektų, kurių pagrindinė veikla – vaisių, uogų ir daržovių sulčių gamyba. Per 2019 metus ir devynis šių metų mėnesius valstybinės kontrolės metu atlikus 32 planinius patikrinimus 13 atvejų buvo nustatyti pažeidimai, dažniausiai susiję su netinkama bendra ir personalo higiena bei savikontrole, pavyzdžiui, neatlikti geriamojo vandens laboratoriniai tyrimai, nepildyti valymo darbų, pasterizavimo temperatūros registravimo, kenkėjų kontrolės ir kiti žurnalai.

Parengta pagal VMVT