LRT montažas

Gaminant kai kuriuos patiekalus praverčia įvairių triukų ir taisyklių išmanymas. Tai padeda, pavyzdžiui, lengviau išplakti baltymus, paruošti trapią tešlą, išsaugoti ryškią žirnelių ar brokolių spalvą ir panašiai. Tačiau yra nemažai „gudrybių“, kurios neturi jokio pagrindo. Nepaisant to, jomis tikime, bandome taikyti, o nepavykus manome esą kažką darėme ne taip. Nieko panašaus! Štai 8 populiarūs mitai, kuriuos laikas pamiršti.

1. Kad verdami makaronai nesuliptų, į vandenį verta įpilti aliejaus

Tai populiarus patarimas, esą padedantis makaronams nesuvirti į košę. Iš tiesų jokio racionalaus pagrindo jis neturi – aliejus padeda vandeniui taip neputoti, nes plūduriuoja paviršiuje, tačiau jis neapgaubia makaronų, nes jie verda kunkuliuojančiame vandenyje žemiau. Jei nenorite, kad makaronai suliptų, virkite juos dideliame kiekyje vandens, nepervirkite bei naudokite kokybiškus makaronus – tokie turės daugiau glitimo, todėl nesulips.

2. Į persūdytą sriubą įmesta bulvė gali „sugerti“ sūrumą

Dar vienas populiarus patarimas, kurio griebiasi (įsimylėję) sriubą persūdę virėjai. Iš tiesų, jei įmesite bulvę į persūdytą sriubą, ji sugers šiek tiek sūraus skysčio, tačiau bendros situacijos tai nepataisys. Vienintelis galimas variantas – skiesti sriubą verdančiu vandeniu ar nesūdytu karštu sultiniu ir taip bandyti išgelbėti patiekalą.

J. Aucamp/Unsplash nuotr.

3. Grybų negalima plauti, reikia tik apšluostyti drėgna servetėle

Patariantys neplauti grybų paprastai griebiasi dviejų argumentų: esą grybai plaunant prisigers skysčio ir juos bus sunku gražiai apkepinti, be to, esą plaunami grybai dalį savo skonio atiduos vandeniui. Iš tikrųjų grybų galima neplauti tik tokiu atveju, jei jie yra šviežiai jūsų rinkti, akivaizdžiai švarūs, be to, dar ir labai delikatūs, lengvai lūžtantys – tokiu atveju išties galima juos tik apšluostyti drėgna servetėle. Tačiau jei kalbame apie pramoniniu būdu augintus grybus, juos tikrai galima ir net reikia nuplauti, vandens jie sugers vos lašą kitą, ir tai niekaip neturės įtakos nei jų skoniui, nei savybėms kepant ar kitaip juos ruošiant.

4. Jei virdami kiaušinius įpilsite acto, jie lengviau nusilups

Virtas kiaušinis, kurio lukštas lupasi kartu su baltymu, gali sugadinti nervus ir kantriausiam žmogui, štai kodėl yra tiek patarimų apie kiaušinių virimo gudrybes. Viena jų – įpilti į vandenį acto. Gaila, tačiau šis patarimas neveiksmingas – actas šiek tiek paveikia kiaušinio lukštą ir jis vos suminkštėja, tačiau lengviau nesilupa. Patikimesnis patarimas yra kiaušinius dėti į verdantį vandenį (o ne užvirti kartu su vandeniu), užvirti, virti vos kunkuliuojančiame vandenyje, o tada iškart nardinti į ledinį. Išbandykite, kartais suveikia!

D. Macinnes/Unsplash nuotr.

5. Citrinos sultys ar svogūno kaimynystė neleis perpjautam avokadui paruduoti

Idealu visą avokadą suvalgyti vienu kartu, bet ne visada tai pavyksta. Bėda, kad jau po kelių minučių perpjauto avokado minkštimas ima ruduoti. Egzistuoja daug patarimų, kaip to išvengti – esą reikia tepti citrinos sultimis, pavožti avokadą po dubenėliu kartu su svogūnu ir pan. Kai kurie šių būdų truputį sulėtins avokado rudavimą, tačiau nesustabdys – tam tikros avokaduose esančios medžiagos reaguoja su deguonimi ir minkštimas ima ruduoti, tai paprasčiausia chemija.

6. Duona ne taip greit pasens, jei laikysite ją šaldytuve

Dar vienas populiarus patarimas, kurio klaidingumu, jei tik ryšitės išbandyti, greitai įsitikinsite. Į plastiką suvyniota ir šaldytuve laikoma duona kietėja ir netenka skonio dar greičiau nei besiilsinti duoninėje ar virtuvės spintelėje. Geriausias patarimas – pirkti nepjaustytą duoną, atsipjauti tik tiek, kiek vienu kartu suvalgote, laikyti kepaliuką pjūviu žemyn, suvyniojus į plastiką (jei naudojate) ar medžiaginį rankšluostį.

K. Remmer/Unsplash nuotr.

7. Aitrioji paprika nebebus tokia aitri pašalinus sėklas

Kai norisi ne itin aštriai prisimename patarimą, esą visas aštrumas slypi sėklytėse, ir imamės jas iškrapštyti. Iš tiesų didžioji aštrumo koncentracija yra aitriųjų paprikų membranose, o sėklos aštrios tiek, kiek sąveikauja su jomis. Taigi, jei nenorite aštrumo, išpjaustykite visas paprikų membranas, taip jį gerokai prislopinsite.

8. Jei ruošiant patiekalą pilama alkoholio, verdant jis visas išgaruoja

Alus, vynas ir kiti stiprieji gėrimai dažnai naudojami ruošiant įvairiausius patiekalus, net Lietuvoje tai (kol kas) leidžiama. Tačiau, nors alkoholis užverda žemesnėje temperatūroje nei vanduo, tai nereiškia, kad jis išnyksta jau po kelių minučių. Taip, nestiprų alkoholį verdant ilgiau liks mažesnė alkoholio koncentracija nei stiprų verdant trumpiau, tačiau abiem atvejais alkoholio pėdsakų vis tiek liks. Taigi, jei dėl kokių nors priežasčių alkoholio likučiai patiekale jums nepriimtini, keiskite jį actu, stipriu sultiniu – skonis bus kiek kitoks, bet ko kito galima tikėtis?