Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Švarinkime virtuvę be chemijos

Indų plovikliai, valikliai, šveitikliai, skalbimo milteliai, oro aromatizatoriai ir gaivikliai bei kita buitinė chemija efektyviai valo nešvarumus, pašalina nemalonius kvapus mūsų virtuvėje, tačiau kenkia sveikatai – savo sudėtyje turi pavojingų cheminių medžiagų, kurios gali sukelti alergijas, dermatitus, onkologines ligas, pakenkti vaisingumui. Dirbtiniai valiklių, ploviklių kvapai dažnai erzina akių, bronchų, plaučių gleivinę, gali būti bronchinės astmos ar bronchito paūmėjimo priežastis. Buitinė chemija kenkia ne tik žmogui, bet ir gamtai – užteršia dirvožemį, vandenį, daro žalą gyvūnams.

Švarą namuose padės palaikyti senos geros ir svarbiausia – nekenksmingos priemonės: valgomoji soda, actas ir citrinų rūgštis.

Valgomoji soda

Šaldytuvą kartą per savaitę išvalykite drėgna šluoste su soda. Paliktas dubenėlis su soda panaikins nemalonius kvapus ne tik šaldytuve, bet ir prastai vėdinamose spintelėse.

Prisvilusį puodą iššveisti nesudėtinga – pripilkite į jį sodos ir kelioms valandoms palikite. Tada įpilkite truputį vandens ir pavirinkite 5 minutes.

Orkaitę, viryklę taip pat puikiai išvalysite su soda. Sumaišykite sodą su vandeniu ir gautu mišiniu valykite virtuvės prietaisus.

Ant kavos ar arbatos puodelių atsiradusias dėmės, taip pat stalo įrankius puikiai nušveisite su soda.

Actas

Jei ant kriauklės, virdulio ar stiklinių indų paviršiaus nusėdo kalkės, puikiai pagelbės actas. Įpilkite jo į indą ir palaikykite, o kriauklę patrinkite actu sudrėkintu skudurėliu.

Kad indaplovė kuo ilgiau tarnautų, vėl padės actas. Kartą per mėnesį supilkite puodelį šio skysčio į tuščią indaplovę ir paleiskite trumpąjį plovimo režimą. Actas ištirpdys susikaupusias kalkes.

Jeigu virtuvėje kas nors pridegė ir tvyro nemalonus kvapas, inde užvirinkite šlakelį acto – kylantys jo garai panaikins kvapus.

Citrinų rūgštis

Gaminant maistą ant virtuvės stalviršių neretai palieka aliejaus ar kitų riebalų dėmių. Citriną puselę pabarstykite druska ir patrinkite ja nešvarią vietą. Palikite kelioms minutėms ir nuvalykite sausu skudurėliu. Atsiminkite, kad citrinos negalima naudoti marmurui valyti.

Pasigaminkite naminio, natūralaus, bet veiksmingo indų ploviklio. Sumaišykite vienos didelės citrinos sultis, vieną stiklinę vandens, tiek pat acto ir du šaukštus druskos. Mišinį užvirinkite. Atvėsinkite gautą skystį ir supilkite į stiklinį indą.

Nesvarbu, kokią naudojate pjaustymo lentelę – medinę ar plastikinę, bet kiekvieną kartą ja pasinaudoję ne tik gerai nuplaukite, bet ir dezinfekuokite – patrinkite citrinos pusele. Palaukite kelias minutes, kad sultys įsigertų į lentelės įpjovas ir sunaikintų bakterijas. Rūgštis sunaikins ne tik mikrobus, bet ir blogą kvapą bei dėmes.

Citrina puikiai dezinfekuos ir mikrobangų krosnelę bei orkaitę. Tereikia supjaustyti vaisių griežinėliais, sudėti juos į karščiui atsparų indą, užpilti karštu vandeniu, įkišti į mikrobangų krosnelę arba orkaitę ir pakaitinti. Kai virtuvės prietaisas atvės, imkite drėgną pašluostę ir gerai jį išvalykite.

 

Parengė Valda Dagilė

Rekomenduojami video