Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sveikatai – vaisių ir daržovių kokteliai

Siekiant, kad metai prasidėtų prasmingai ir eitųsi sklandžiai, juos pradėti verta nuo sveikatos stiprinimo – susikurti mažus dienos ritualus, kurie padėtų pagerinti savijautą. Pavyzdžiui, dieną pradėti galite daržovių ir vaisių kokteiliais, kurie aprūpins būtinais vitaminais ir suteiks energijos.

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad naujaisiais metais sveikatingumo tendencija tik sustiprės – dėmesys subalansuotai mitybai ir sveikatai, imunitetui palankesniems pasirinkimams didės.

„Pradėjus rūpintis savo sveikata tikrai nebūtina skubėti į vaistinę ir ieškoti maisto papildų, kuriuos ilgainiui tiesiog pamirštame išgerti. Vietoj to, vertėtų nepamiršti, kad prisidėti prie imuniteto stiprinimo galite ir valgydami daugiau daržovių bei vaisių ir gerdami įvairiausius namie pasigamintus sveikuoliškus kokteilius. Tai patogus būdas paįvairinti mitybą ir padėti organizmui apsirūpinti vitamininėmis medžiagomis“, – sako V.Juodkazienė.

Namie šviežiai pasigamintas vaisių ir daržovių kokteilis – puikus ir sveikas būdas pradėti dieną. Vaisiai ir daržovės yra natūralus vitaminų, mineralų ir kitų organizmui naudingų medžiagų, skaidulų šaltinis. Tokie kokteliai ne tik skanūs, bet ir suteikia energijos.

Kaip pasakoja maisto ekspertė, kelis kartus per savaitę išgeriant po tokį kokteilį gali pagerėti ir nuotaika, ir savijauta. Sveikuoliškus kokteilius namie pasigaminti gali kiekvienas, o juos ruošiant į pagalbą verta pasitelkti fantaziją – rinktis mėgstamų vaisių, daržovių derinius, juos būtinai papildant žalumynais – pavyzdžiui, „kale“ kopūstų lapais ar špinatais, taip pat sveikuolių pamėgtomis „chia“ sėklomis, kurios gali prisidėti prie sklandaus žarnyno darbo.

„Pasirinkimas, iš ko gaminti kokteilį, priklauso nuo individualių pomėgių. Tačiau optimaliam skoniui ir sveikatingumui vertėtų rinktis salierus, obuolius, kriaušes, morkas, burokėlius, žinoma, ir kitus mėgstamus vaisius ar daržoves. Jiems puikiai tiks ir šaldytos uogos, kol laukiame vasaros“, – teigia maisto ekspertė.

Anot jos, kokteilių pagrindas – skystis, tačiau juos ruošti galima nebūtinai maišant su vandeniu. Jiems puikiai tinka ir graikiškas jogurtas, pasukos, kefyras, o nevartojantys pieno produktų žmonės gali rinktis migdolų ar kitokį mėgstamą augalinį pieną.

„Nepamirškite, kad sveikuoliškas kokteilis turi būti ne tik naudingas, bet ir skanus, todėl jame svarbu balansas. Kokteiliuose naudodami vaisius suteiksite jiems natūralaus saldumo, o graikiškas jogurtas, pasukos ne tik sušvelnins kokteilio skonį, bet ir yra puikus baltymų šaltinis. Lapiniuose produktuose, tokiuose kaip špinatai, „kale“ kopūstai, burokėliai, gausu geležies, todėl norėdami gėrimą praturtinti šia medžiaga, nepamirškite ir jų“, – sako ekspertė.

V. Juodkazienė siūlo ir kelis vitaminų prisotintus, energijos ir žvalumo suteiksiančius kokteilių receptus. Tiesa, visus šiuos gėrimus maisto ekspertė pataria vartoti iš karto pasigaminus – kol nesumažėjo jų maistinė vertė.

Žaliasis kokteilis su kriaušėmis ir špinatais

Jums reikės:

Puodelio šviežių mėtų

Puodelio špinatų

1 kriaušės

Puodelio supjaustyto agurko

Kelių šaukštelių citrinos sulčių

Žiupsnelio druskos

Paruošimas:

Visus ingredientus nuplaukite, sudėkite į trintuvą, įpilkite vandens – tokį kiekį, kokio skystumo kokteilio norisi, ir viską susmulkinkite iki vientisos masės.

Raudonasis sulčių kokteilis su imbieru

Jums reikės:

1 apelsino

Kelių „kale“ kopūsto lapų

1 obuolio

1 burokėlio

1 morkos

Nedidelio gabaliuko imbiero šaknies

Paruošimas:

Apelsiną, burokėlį, morką ir imbiero šaknį nulupkite. Obuolį švariai nuplaukite. Visus ingredientus supjaustykite, sudėkite į sulčiaspaudę ir išspauskite sultis. Jas taip pat galite šiek tiek praskiesti vandeniu.

Žaliasis ananasų glotnutis su kokosų pienu

Jums reikės:

Puodelio špinatų

Puodelio šaldytų ananasų

Puodelio graikiško jogurto

Pusės puodelio kokosų pieno

Paruošimas:

Visus ingredientus sudėti į trintuvą ir sutrinti iki vientisos masės. Skanaus!

VL

Rekomenduojami video