Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Švelniai rauginti agurkai

Kartą mano vyras ir aš buvome pakviesti į neįprastas vestuves. Neįprastas, nes kaimiškas. Išlepintam miestiečiui dalyvauti vestuvėse kaime – neregėta retenybė. Trumpai apibūdinant šį veiksmą, buvome „sužavėti“ ir „nustebinti“. Bet tose vestuvėse buvo vienas užkandis, dėl kurio aš nedvejodama eidavau pas jaunikio mamą ir prašiau recepto, tai rauginti agurkai.

Nuostabi skaitytoja atskleidė neprilygstamo užkandžio paslaptį. Pagal skonį agurkai primena lengvai sūdytus, bet traškesnius ir aromatingesnius. Tačiau juos lengva paruošti ir gerai laikyti.

Ne kartą patikrinę receptą, mama ir aš pritaikėme jį vasarnamio variantui. Mama marinavo agurkus tiesiai lauke penkių litrų vandens buteliuose.

Jei jūs, mieli skaitytojai, vis dar manote, kad rauginti agurkai negali jūsų nustebinti, neskubėkite atsakyti. Receptas, kuriame šiandien siūlome, nusipelno ypatingo dėmesio. Bent jau todėl, kad nė vienas mūsų redakcijoje nevalgė skanesnių agurkų nei šie „vestuviniai“.

Sudedamųjų dalių kiekis apskaičiuojamas viename trijų litrų stiklainyje agurkų. Penkių litrų butelyje kiekį reikia padvigubinti.

Jums reikės:

  • 2 kg agurkų
  • 100 g druskos
  • 1 litras vandens
  • 3 krapų žiedynai
  • 1 lapas krienų
  • 1 galva česnako
  • 4 žirneliai juodųjų pipirų
  • 2 lauro lapai
  • 1 šaukštelis garstyčių milteliai
  • 1/4 ankšties aitriųjų pipirų
  • 2 vyšnių lapai
  • 2 lapai juodųjų serbentų
  • 2 ąžuolo lapai

rauginti agurkai

Gaminimas:

Agurkus nuplaukite šepetėliu ir keletą valandų pamerkite į šaltą vandenį. Mirkymas yra puikus būdas išlaikyti agurkus traškius. Agurkų galiukus galima nupjauti.

Kruopščiai nuplaukite stiklainį; jums nereikia jo sterilizuoti.

Krapų, krienų, vyšnių, serbentų ir ąžuolo lapus nuplaukite šaltu vandeniu, nulupkite česnaką.

Sudėkite pusę lapų, raudonųjų pipirų, česnako ir prieskonių iki stiklainio dugno. Agurkus ant viršaus uždėkite kuo sandariau.

Puode įkaitinkite vandenį ir jame ištirpinkite druską.

Agurkus užpilkite sūrymu, uždėkite likusius lapus ant viršaus ir uždenkite buteliuką dangčiu.

Agurkus marinuokite 5 dienas. Tada išpilkite sūrymą (neišmeskite prieskonių ir žolelių), nuplaukite agurkus ir užpilkite švariu šaltu vandeniu. Po mėnesio užkandis yra paruoštas. Tokie agurkai visada išlaiko šviežiai raugintų skonį.

Marinuoti agurkus 2 dienas. Po dviejų dienų užpilkite sūrymu, pašalinkite česnaką ir žoleles, atsargiai nuplaukite agurkus po tekančiu vandeniu.

rauginti agurkai

Sūrymą perpilkite per marlę ir užvirkite, pašalindami putas.

Į švarius, sterilizuotus stiklainius sudėkite nuplautus agurkus, truputį šviežių krapų ir česnako (savo nuožiūra) ir viską užpilkite verdančiu sūrymu. Užsukite metalinius dangtelius.

Stiklainiai su agurkais apverčiami aukštyn kojomis. Palikite šioje pozicijoje vienai dienai.

Padėkite stiklainius vėsioje vietoje, kad ilgai laikytumėte.

rauginti agurkai

Rekomenduojami video