Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ūkininkai džiaugiasi pirmuoju braškių derliumi: kuo šios uogos naudingos?

Paskutinis pavasario mėnesis džiugina savo privalumais. Vienas jų – tai šviežios ir kasmet taip laukiamos lietuviškos braškės. Šiemet šalies ūkininkai džiaugiasi pirmuoju jų derliumi, kuris jau pasiekė parduotuves ir netrukus nuguls į pirkėjų krepšelius. Prekybininkų teigimu, braškės – vienos perkamiausių uogų, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Valgyti siūlo ir dėl skonio, ir dėl teikiamos naudos

Kur slypi braškių paslaptis? Juk šias uogas mėgsta kone visi: nuo mažų vaikų iki pačių vyriausių valgytojų. Kaip pasakoja maisto ekspertė Aida Matulevičiūtė, braškės – tai  pirmosios šviežios sezono uogos, todėl atsispirti ryškiam, pavasariškam jų skoniui yra be galo sunku. „Braškių skonis unikalus  – šiose uogose susipina rūgštumas ir saldumas viename. Jomis galima lengvai varijuoti įvairiuose receptuose ir derinti su kitais produktais, tačiau daug kas mielai mėgaujasi tiesiog šviežiu, neapdorotu jų skoniu“.

Beje, anot A. Matulevičiūtės, braškios žavi ne tik savo išraiškingu skoniu ir ryškia išvaizda, bet ir naudingosiomis savybėmis. „Braškės turi labai daug vitamino C ir šia savybe netgi lenkia citrusinius vaisius. Jose taip pat gausu B grupės vitaminų, magnio, kalio ir vario. Be to, šios uogos yra itin nekaloringos, tad puikiai tinka kaip užkandis. Tiesa, padauginus braškių, jautresniems žmonėms gali pasireikšti alerginė reakcija, todėl, kaip ir visais kitais maisto produktais, braškėmis patariama mėgautis su saiku“.

Išsiilgusiems šviežių braškių skonio, A. Matulevičiūtė primena, jog braškės puikiai praturtins trintų vaisių kokteilius, jas taip pat galima valgyti pasaldinus medumi, baltu ar juodu šokoladu, gaminti avižų gėrimo ir braškių šaltsriubę, derinti su įvairiais sūriais, riešutais ar net avokadais.

Braškės – tarp labiausiai laukiamų lietuviško derliaus gėrybių

Kaip teigia prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė, pirkėjai jau gali mėgautis pirmuoju Lietuvoje užaugintų braškių derliumi: „Džiugu, kad saulėtų dienų šalyje turėjome tiek, kad jau gegužės pradžioje pirkėjams galime pasiūlyti ką tik nuskintų šviežių braškių. Žmonėms tai visuomet būna didelė šventė. Pardavimų duomenys rodo, kad šios uogos turi lojalius pirkėjus visoje Lietuvoje, tad pasirodžius šviežiam derliui, braškės netrunka užsibūti lentynose“.

Nuo desertų iki salotų – netikėti receptai su braškėmis

Kai pirmosiomis šviežiomis braškėmis pasimėgausite iki soties, būtinai išmėginkite šiuos receptus, kurių pagrindinis akcentas – braškės ir netikėti šių uogų skonio deriniai.

Kakavinis žaliavalgiškas desertas su braškėmis

Reikės:

300 g riešutų mišinio (anakardžių, migdolų, lazdyno riešutų, karijų ar kt.);

3 valg. šaukšt. kokoso drožlių;

2 valg. šaukšt. kakavos miltelių;

1/2 arbat. šaukšt. druskos;

3 valg. šaukšt. klevų sirupo arba medaus (jei ne vegan versija);

3 valg. šaukšt. skysto kokosų aliejaus;

3 valg. šaukšt. augalinio pieno;

4 valg. šaukšt. riešutų sviesto;

šviežių braškių.

Gaminimas:

Per naktį išmirkytus riešutus, taip pat kokoso drožles, kakavą ir druską suberkite į maisto smulkintuvą bei viską sutrinkite iki smulkių trupinių. Ten pat supilkite klevų sirupą, kokosų aliejų (jei jūsų turimas kokosų aliejus sukietėjęs, pašildykite, kol išsilydys), pieną, riešutų sviestą ir darsyk pertrinkite iki vientisos masės.

Gautą masę perkelkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Masės paviršių išlyginkite ir ant viršaus dėkite braškių puseles. Skardą dėkite į šaldytuvą ir palikite atvėsti 2 val. Kai desertas sukietėja, ištraukite iš šaldytuvo ir supjaustykite gabalėliais.

Braškių salotos su riešutais

Reikės:

mėgstamų salotų gūžė;

sauja graikinių riešutų;

šviežių braškių;

1 vnt. apelsino;

1 valg. šaukšt. balzaminio padažo;

žaliųjų pipirų (pagal skonį).

Gaminimas:

Salotas nuplaukite, nusausinkite ir išdėliokite gilesnėje lėkštėje. Plautas braškes nusausinkite, supjaustykite ketvirčiais ir dėkite ant salotų. Viską apšlakstykite apelsinų sultimis ir pagardinkite šviežiais maltais žaliaisiais pipirais. Riešutus lengvai pakepinkite keptuvėje, o šiems atvėsus, dėkite ant salotų. Apšlakstykite salotas balzaminiu padažu.

Braškių ir rikotos sūrio užtepėlė

Reikės:

250 g rikotos sūrio;

250 g šviežių braškių;

4 valg. šaukšt. balzaminio acto;

1 valg. šaukšt. rudojo cukraus;

žiupsnelis druskos;

saujos šviežių bazilikų;

saujos lukštentų kepintų pistacijų;

baltos duonos skrebučių.

Gaminimas:

Balzaminį actą sumaišykite su cukrumi, pagardinkite žiupsneliu druskos, sudėkite kapotus bazilikus ir viską gerai išmaišykite. Braškes nuplaukite, supjaustykite riekelėmis ir užpilkite balzaminio acto marinatu. Palikite braškes kelioms minutėms, kad šios lengvai pasimarinuotų.

Ant baltos duonos skrebučių tepkite rikotos sūrį, o viršų papuoškite marinuotomis braškėmis su bazilikais (prieš dedant nupilkite skysčio perteklių). Gautus skrebučius pabarstykite kapotomis pistacijomis.

Skanaus!

Rekomenduojami video