Veidaknygės nuotr.

Šiemet šalčiausio metų sezono pabaigos šventė Užgavėnės sutampa su Lietuvos valstybės atkūrimo diena, o tęsiantis karantinui abi šventes teks sutikti namuose tik su artimiausiais šeimos nariais. Blynai – tai vienas iš pagrindinių akcentų, be kurio neįsivaizduojamos Užgavėnės. Tačiau norint juos iškepti ir skanius, ir sveikesnius, svarbu tinkamai pasirinkti ne vien miltus, bet ir riebalus kepimui.

Miltų yra pačių įvairiausių rūšių, todėl juos renkantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai pataria pirmiausia atkreipti dėmesį į raides ir skaičius ant miltų pakuotės. Raidėmis (pavyzdžiui: A, B, C, D, E, F) yra žymimas glitimo kiekis, o kuo ši raidė arčiau abėcėlės pradžios, tuo glitimo miltuose bus daugiau. Tuo tarpu skaičiai (tokie, kaip: 405, 550, 812, 1050, 1600, 1700) nurodo procentinį pelenų kiekį (jų sudėtyje yra mineralinių medžiagų) bei miltų spalvą. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni, tačiau ir mažiau vertingi. Miltų spalva atspindi mineralinių ir skaidulinių medžiagų kiekį, tad tamsiausi miltai bus sveikatai palankesni, nes šių medžiagų kiekis juose didelis.

Dažniausiai įvairiams kepiniams ir blynams naudojami kvietiniai ir ruginiai miltai, nes dėl savo surišančiųjų savybių šiems padeda išlaikyti reikiamą jų formą, purumą. Norint pagerinti blynų maistines savybes, dalį kvietinių miltų galima pakeisti kukurūzų, grikių, avižų, sorų ar riešutų miltais, bet tokiu atveju reikės įdėti daugiau klampumą suteikiančios medžiagos – pavyzdžiui, kiaušinių, bananų ar kt., nes šios rūšies miltai neturi glitimo.

Kiekviena miltų rūšis turi skirtingų naudingų medžiagų. Pastaruoju metu gana dažnai vartotojai renkasi miltus be glitimo ir ekologiškus ar visų grūdo dalių miltus, nes šie yra vertingi dėl sudėtyje esančių vitaminų, mikroelementų, fermentų, tad ir kepiniai bus naudingesni  organizmui. Specialistai pastebi, kad avižų ar migdolų miltai yra natūraliai saldesni, tad ir cukraus juos renkantis blynams reikės dėti mažiau. Pavyzdžiui, speltų miltuose yra beveik visų būtinų vitaminų ir medžiagų, kurias organizmas greitai įsisavina, tuo tarpu kukurūzų miltuose – daug skaidulinių medžiagų, grikių miltuose daug magnio, kalio, geležies, kalcio, taip pat B grupės ir E vitaminų, nėra glitimo. Begliuteniai ryžių miltai pasižymi neutraliu skoniu, yra lengvai virškinami. Bolivinių balandų miltuose didžiausias baltymų kiekis, palyginti su kitais miltais, juose randamos visos pagrindinės amino rūgštys, nėra glitimo.

Blynams kepti puikiai tinka kokosų aliejus, turintis daug sočiųjų riebalų, taip pat geras pasirinkimas yra lydytas sviestas ghi, žąsų ar netgi kiaulių taukai, kurie yra atsparūs aukštoms temperatūroms ir juose gaminami patiekalai įgauna puikų skonį ir kvapą, nedega.

Užgavėnių blynų kepimui renkantis augalinį aliejų, VMVT specialistai rekomenduoja prieš tai perskaityti etiketes, kuriose gamintojai pateikia informaciją apie aliejaus paskirtį, vartojimo būdą. Kepant blynus, keptuvės dugnas ir kepimui skirtas paviršius įkaista iki labai aukštos temperatūros, todėl blynų kepimui nerekomenduojama vartoti tokių aliejų, kurie jautrūs aukštesnei temperatūrai, nes veikiami karščio jie suskyla, degraduoja, todėl išlieka rizika susidaryti kancerogeninėms medžiagoms. Kepimui visiškai netinka ir neturi būti naudojami šalto spaudimo, pirmo spaudimo, nerafinuoti augaliniai aliejai, tokie kaip, linų sėmenų, kanapių, kviečių gemalų, alyvuogių ar graikinių riešutų. Kepimui gali būti naudojami rafinuoti aliejai arba tie aliejai, kurie atsparūs aukštai temperatūrai.