Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Vitaminai, kurių šaltuoju metu galime gauti iš lietuviškų maisto produktų

Niūrų rudenį žmonėms Lietuvoje ypatingai trūksta saulės, o tai paveikia ne tik mūsų nuotaiką, bet ir imuninę sistemą. Organizme pradeda trūkti naudingų medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurie skatina medžiagų apykaitą. Būtent dėl to rudenį žmonės jaučiasi labiau mieguisti ir dažniau serga. Kokius vitaminus būtina vartoti rudenį?

Vitaminas A

Vitamino A yra morkose su grietine, jautienos kepenyse, sūryje, piene, svieste ir kiaušiniuose. Šio vitamino trūkumas pasireiškia jaučiamu nuovargiu, lūžinėjančiais nagais ir regos susilpnėjimu.

Vitaminas D

„Saulės“ vitamino trūkumas labiausiai pasireiškia rudenį. Tačiau norint gauti daugiau šio vitamino vertėtų  valgyti kuo daugiau riebios žuvies, pavyzdžiui, silkės, skumbrės, menkių kepenėlių, taip pat kiaušinių trynių. Trūkstant vitamino D vaikams gali išsivystyti rachitas, depresija, trapūs kaulai, galvos skausmai, virškinimo problemos, deformuojasi kaukolė ir stuburas, žandikauliai, sutrinka dantų augimas, atsiranda dėmių dantų emalyje; kaulų skausmai, raumenų susilpnėjimas.

Vitaminas C

Vitamino C galima gauti valgant raugintus kopūstus, šaltalankius, spanguoles, erškėtuoges, juoduosius serbentus, paprikas ir kt. Jei organizmui trūksta šio vitamino, yra nuolat jaučiamas šaltis, net jeigu patalpose gana šilta, dažnai pasikartoja peršalimo ligos, suprastėja miegas.

B grupės vitaminai

Šios grupės vitaminų gausu ankštinėse daržovėse (žirniuose, pupose, pupelėse), neapdorotuose grūduose, įskaitant nesmulkintų grūdų duoną, jautienos ir vištienos kepenėlėse, paprastuose ir žiediniuose kopūstuose. Jei pritrūksta šio vitamino, jaučiamas atminties, miego ir budrumo suprastėjimas.

Chromas

Chromo yra jautienos kepenėlėse ir ankštinėse daržovėse: žirniuose, pupelėse, sojose. Jo stygius pasižymi iškilusiais spuogais, išsausėjusia odos ant skruostų. Trūkstant chromo jaučiamas nuolatinis saldumynų poreikis, nes pakankamas chromo kiekis sumažina saldaus maisto potraukį.

Varis

Vario yra moliūguose, žirniuose, grikiuose, avižiniuose dribsniuose, sorose, mėsoje, žuvyje, kepenyse. Dėl vario trūkumo gali sutrikti skydliaukės funkcijos. Dėl to oda tampa arba labai sausa, arba itin riebi, gali atsirasti spuogų. Su vario trūkumu susijusios problemos visada aiškiai matomos veide.

Kalcis

Didžiausias kalcio šaltinis – pieno produktai. Kai jo trūksta nagai tampa silpni ir lūžinėjantys, naktimis kamuoja skausmas, panaši į blauzdų mėšlungį.

Tiesa, sintetiniai vitaminai nėra pats geriausias pasirinkimas, mat jie gali sukelti alergijas. Ekspertai pataria, kad geriausias būdas gauti būtinų vitaminų yra naudoti natūralius maisto produktus – iš jų labai patogu susiplakti rytinį glotnutį, kuris suteiks energijos visai dienai, teigiama „VITAMIN day plus” pranešime žiniasklaidai.

Rekomenduojami video