Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Politikai užjudino rajono gydymo įstaigas

 Kėdainių rajone jau išseko kantrybė ne tik pacientams, bet ir politikams. Užverstas nuolatinio gyventojų skundų srauto Seimo narys Darius Kaminskas kreipėsi į rajono vadovus, kad šie neatidėliodami pradėtų spręsti rajono gydymo įstaigų problemas. Kartu su meru Valentinu Tamuliu ir vicemeru Pauliumi Aukštikalniu jis susitiko su Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) ir Kėdainių ligoninės vadovais siekdamas išsiaiškinti, kodėl šiose įstaigose, kaip reikalaujama, vis dar neatkurta 80 procentų medicinos paslaugų.

Paslaugų negali atnaujinti dėl prasilenkiančių reikalavimų

Paaiškėjo, kad medikai realiai negali atnaujinti tokio kiekio paslaugų esant dabartiniams saugos reikalavimams.

Realiai jie tegali priimti 6 žmones per dieną gyvai, nes laikosi visų Sveikatos apsaugos ministerijos instrukcijų patalpų vėdinimui ir saugai.

Tačiau pasirodo, kad tokia problema čia yra ir dėl kitos priežasties – kol Kėdainių PSPC vyksta remontas, pasak D. Kaminsko, medikams tiesiog nėra normalių sąlygų dirbti: „Žmonės Kėdainiuose kasdien kreipiasi į mane dėl susidariusios situacijos Kėdainių PSPC ir ligoninėje.

Problema labai aiški – jie nepatenka pas gydytojus.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką pirmenybė buvo teikiama nuotolinėms konsultacijoms, tačiau reikia suprasti, kad gydytojui nematant paciento, sunku įvertinti, ar reikia specialisto konsultacijos, ar ne, todėl dabar realus pacientų srautas pas antro lygio gydytojus specialistus Kėdainių ligoninėje yra labai sumažėjęs – šeimos gydytojai neišduoda tiek siuntimų, kiek žmonėms jų reikia.

Kai anksčiau pas gydytojus specialistus (kardiologus, traumatologus, chirurgus ir kitus) tekdavo laukti eilėje 2–3 mėnesius, dabar jie gali priimti pacientus kone tą pačią dieną, išskyrus kelis labai populiarius ir krašto gyventojų vertinamus specialistus.

Tačiau ir vien šeimos gydytojų kaltinti, kad neišduoda siuntimų pas specialistus, negalima.

Jie patys pagal savo turimas kompetencijas gali išspręsti daug pacientų klausimų ir kai kuriais atvejais realiai negali jų neapžiūrėję siųsti pas antro lygio specialistus, tačiau dėl dabar susidariusių sąlygų tiek dėl saugos reikalavimų, tiek dėl kabinetų stygiaus vykstant remontui ir pačių šeimos gydytojų trūkumo, Kėdainiuose pas šeimos gydytojus tiesioginei konsultacijai priimamas labai ribotas pacientų skaičius – tik 6 ar 8 per dieną.

Be to, dauguma žmonių nori, kad juos konsultuotų būtent specialistai.

Taip ir atsiduriame rate, kur teisūs ir medikai, ir pacientai, o mes kartu su gydymo įstaigų vadovais turime rasti aukso vidurį.“

Seimo narys Darius Kaminskas kartu su meru Valentinu Tamuliu užjudino rajono gydymo įstaigas dėl nesiliaujančių gyventojų skundų srauto.

Seimo narys Darius Kaminskas kartu su meru Valentinu Tamuliu užjudino rajono gydymo įstaigas dėl nesiliaujančių gyventojų skundų srauto.

Tvarka pasikeitė jau šiomis dienomisDėl sveikatos įstaigose įsivyravusių problemų D. Kaminskas jau ne kartą kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją.

Po diskusijų ir Seimo Sveikatos reikalų komitete, ir kitose institucijose pagaliau priimtas sprendimas, įsigaliojęs jau praėjusios savaitės pabaigoje, kuriuo jau nebeteikiamas prioritetas medikų nuotolinėms paslaugoms. Tai reiškia, kad daugiau pacientų turi realią galimybę patekti pas gydytojus.

Liko ir nuotolinės konsultacijos, tačiau jos dažniausiai taikomos tada, kai pacientui reikia išrašyti pažymą arba išrašyti nuolat vartojamus receptinius vaistus.

Taip taupomas ir gydytojų laikas, ir mažinamos pacientų eilės, ir kartu išvengiama infekcijos rizikos.

Atšaukė iš atostogų

Tačiau net ir atnaujinus tiesioginių kontaktinių gydytojų paslaugų teikimą Kėdainiuose ši problema taip sparčiai, matyt, nesispręs, kaip norėtųsi.

Čia dar ne tik ne vieną savaitę tęsis remontas, trukdantis gydytojams normaliai dirbti, bet greitam pacientų aptarnavimui koją kiš ir šeimos gydytojų trūkumas.

Šiuo metu Kėdainių PSPC dirba 11 šeimos gydytojų, netrukus iš atostogų grįš dar vienas, tačiau šis medikų skaičius yra nepakankamas, kad būtų laiku aptarnaujami visi pacientai.

Beje, vietoj to, kad skubėtų spręsti tiek medikų trūkumo, tiek remonto keliamas problemas, PSPC direktorė Audronė Rimkevičienė buvo išėjusi atostogų.

Tačiau vadovės atostogos truko neilgai. Nesiliaujant pacientų skundams, meras V. Tamulis paprašė, kad A. Rimkevičienė pakeistų savo planus ir grįžtų į darbą „gesinti gaisrų“.

Nuo pirmadienio gydymo įstaigos vadovė jau dirba, tad viliamasi, kad čia turėtų pasistūmėti ir problemų sprendimas.

Išsprendė ir laukiančiųjų bėdą

Politikų ir gydymo įstaigų vadovų pasitarime išspręsta ir į Kėdainių gydymo įstaigas prisiregistravusių, bet atėjus lauke patekimo pas medikus turinčių laukti pacientų problema.

Kad žmonėms nebereikėtų stovėti ir laukti savo eilės pas gydytoją lietuje ar svilinant karščiui, pirmasis ligonius pasitinkantis punktas perkeltas į PSPC centro koridorių, o buvusi punkto vieta palikta laukti pacientams. Pastatyta kėdžių ir suolų.

Numatyta atskirti ir PSPC bei ligoninės pacientų srautus, todėl nutarta, kad į PSPC pacientai eis pro vienas duris, o pas ligoninės specialistus – pro kitas.

Išskirsčius pacientus bus užtikrintas ne tik jų patogumas, bet ir saugumas.

Pamokas teks išmokti

„Tai, kas dabar ir vyksta šiandieninėse sveikatos įstaigose, yra pamokos, kurias turime išmokti. Ir ateityje turėsime dirbti kitaip. Covid‘as nesibaigia.

Žmogus turi būti gydomas laiku ir tinkamai, bet pacientas gydytojui nurodyti kaip gydyti negali.

Apibendrindamas norėčiau pasakyti, kad Kėdainių PSPC vadovui keturios savaitės atostogų yra per didelė prabanga, kai įstaigoje pradėti remontai, aplink siaučiant COVID virusui ir gyventojams nuolat  skundžiantis gydymo problemomis.

Jeigu jau pradėjai remontus poliklinikoje, turi ir užtikrinti, kad šeimos gydytojų darbo sąlygos būtų tinkamos ir geros, o pacientai nepaisant kelis mėnesius trunkančių remontų būtų priimami laiku ir visu pajėgumu“, – įsitikinęs pats mediko darbą daugybę metų dirbęs D. Kaminskas.

 

Kristina KASPARAVIČĖ

 

Rekomenduojami video