Vėžaičių valgykloje mėgsta pasisotinti tiek vietiniai, tiek pravažiuojantys žmonės.

Gargždiškis E. P. su šeima, draugais kone kasdien mėgaudavosi Vėžaičių valgyklos patiekalais, kol pats turėjo progą suabejoti produkcijos kokybe. Jis telefono vaizdo kamera užfiksavo vaizdus, kuriuose valgyklos šeimininkas skerstą kiaulę parvežė tiesiog lengvojo automobilio bagažinėje, be jokių kondicio­nierių, iš pat ryto alinant apie 30 laipsnių karščiui.

Buvo sukrėstas

Į „Bangos“ redakciją kreipęsis gargždiškis sakė buvęs sukrėstas. „Būdavo kalbama, kad Leono Šatkaus valgykloje gaminami patiekalai iš jo paties ūkyje užaugintos kiaulienos. Tačiau mano pažįstamas atsitiktinai pastebėjo, kaip birželio 12 d. 8.05 val. prie Jakų žiedo esančio autocentro atstovybės iš paprasto seno autobusiuko buvo perkrauta mėsa į L. Šatkaus automobilį. Maždaug po valandos jis buvo Vėžaičiuose, čia jau valgyklos vidiniame kieme laukiau ir viską užfiksavau. Mėsa, manau, gali būti tiesiog iš Lenkijos“, – svarstė gargždiškis E. P., kuris vaizdo įrašą iškart išsiuntė ir Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, „Bangos“ redakcijai ir dar vienam portalui. Anot E. P., toks kiaulienos vežimas yra visiškai nesaugus, juk salmonelioze galima užsikrėsti labai greitai, juolab esant tokiems karščiams.

Gargždiškio padarytame vaizdo įraše matyti, jog skersta kiauliena, susukta į polietileno maišą, parvežta lengvuoju automobiliu. E. P., patyręs šoką nuo tokio vaizdo karštą dieną, plūstasi esą kalbos apie maisto kokybę yra tik deklaracijos, o lėkštėse žmonės valgo neaišku ką, o L. Šatkus bando įsiterpti ir dėstyti savo argumentus. Vaizdo įrašas baigiasi tuo, jog vyrai lyg ir bando gražiuoju susitarti. L. Šatkus gargždiškiui E. P. duoda apie 200 Eur, tačiau E. P. pinigus sviedžia atgal ir tvirtina, jog jis nėra pinigų vergas, žmonių sveikata jam kur kas svarbiau. Jis perspėja viską paviešinsiąs.

Skundas pasitvirtino

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pagal gautą pranešimą patikrinimą ŽŪB „Vėžaičiai“ valgyklos maisto ruošimo skyriuje atliko kitą dieną, t. y. birželio 13 d.

„Pagal įmonės atsakingo asmens pateiktą paaiškinimą, skerdenos transportavimo metu sugedo transporto priemonė, todėl buvo pakviestas ŽŪB „Vėžaičiai“ vadovas ir į polietileno maišą sandariai supakuota skerdena buvo perkrauta į jo transporto priemonę. Patikrinimo metu nustatyta, kad įmonei pristatyta 75 kg skerdenos, iš patvirtinimą turinčios skerdyklos, su lydimaisiais dokumentais. Siekiant įvertinti žaliavos saugą ir kokybę, patikrinimo metu paimta 10 mėginių supjaustytos, susmulkintos mėsos, pagamintos iš minėtos skerdenos. Skerdenos realizavimas sustabdytas, kol bus gauti ir įvertinti laboratorinių tyrimų rezultatai.

Patikrinimo metu įmonėje taip pat nustatyta patalpų higienos, inventoriaus priežiūros ir produktų laikymo temperatūrų pažeidimų. Įvertinus visus patikrinimo metu surinktus faktus, konstatuota, kad skundas pasitvirtino, atsakingam įmonės asmeniui už pažeidimus bus skirta administracinė nuobauda“, – „Bangą“ informavo Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Antanas Bauža. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

vyriausioji patarėja Jurgita Savickaitė, paprašyta tiksliai įvardyti nuobaudą, atsakė: „Konkreti bauda dar nėra paskirta. Tačiau ŽŪB „Vėžaičiai“ vadovui gresia nuo 140 iki 600 Eur bauda. Kadangi jis nusižengia pirmąkart, tai bauda, tikėtina, būtų mažinama. Dar vyks posėdis Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyboje, juolab kad tebelaukiama atsakymų ir dėl paimtų mėginių.“

Sugedo mašina

Vėliau „Bangos“ korespondentės pakalbintas L. Šatkus pripažino, kad vežė mėsą savo automobilio bagažinėje: „Kiaules auginame Pagerdaujo kaime, jas skerdžiame Kretingalėje, Vytauto Urbono skerdykloje. Perkame šią paslaugą. Paprastai V. Urbono specialiu automobiliu su šaldymo įranga skerdena yra pristatoma į Vėžaičius, tačiau šįkart mašina sugedo ir manęs paprašė pasiimti nuo Jakų žiedo. Juk nepaliksi mėsos ant kelio. Parvežiau ją saugiai, polietileno maiše. Kiek išsiaiškinau, kondicionierius tokiam atstumui nėra būtinas“, – kalbėjo L. Šatkus.

Susisiekus su V. Urbonu, šis patikino, kad paprastai skerdeną pristato specialiu automobiliu į Vėžaičius. „Tai yra krovininis automobilis su visa reikalinga šaldymo įranga. O E. P. teigia, kad mėsa perkrauta iš seno autobusiuko. Tai šmeižtas. Be to, kokią teisę E. P. turėjo mus fotografuoti, filmuoti. Neatmetame galimybės kreiptis į teismą“, – užsiminė V. Urbonas. „Bangai“ jis pasakojo, kad birželio 14 d. Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai atliko patikrinimą ir jo skerdyk­loje. L. Šatkus užtikrino, kad kiauliena buvo iš jo ūkio. „Yra ir važtaraščiai, Maisto ir veterinarijos tarnyba viską sutikrino. Kiek užauginame kiaulienos, viskas atitenka valgyklai. Perkame tik vištieną, žuvį“, – tvirtino viešosios maitinimo įstaigos šeimininkas.

Problemą sprendė pinigais?

L. Šatkus jau 20 metų yra ekologinio augalininkystės ūkio savininkas. „Augalininkystės derlių parduodame. Ekologiškai užaugintais grūdais yra šeriamos ir mūsų auginamos kiaulės“, – dėstė pašnekovas. Jis tikino ateity neketinąs taip vežti kiaulienos. O bėdos atveju kiaulieną veš termoizoliacinėje dėžėje, tam bus pasiruošęs. „Šįkart buvo netikėta situacija, reikėjo greitai reaguoti, tad išsiversti padėjo polietileno maišas. „Gelbėjau kitą, o pats papuoliau“, – taip įvykusią situaciją apibūdina valgyklos šeimininkas.

Paklaustas, kodėl filmuotojui E. P. davė apie 200 Eur, atsakė: „Jis įsiveržė kaip meteoras, pradėjo filmuoti. Diena buvo stresinė. Kita vertus, E. P. yra privatus asmuo, ne pareigūnas.“

Klaipėdos rajono policijos komisariato viršininkė Rasa Stasiulaitienė, paprašyta įvertinti E. P. atsiųstą įrašą, komentavo: „Baudžiamajame kodekse numatyta atsakomybė tam, kas tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlė, pažadėjo ar susitarė duoti arba davė kyšį valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui arba trečiajam asmeniui už pageidaujamą valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens teisėtą veikimą ar neveikimą vykdant įgaliojimus. Šiuo atveju pinigai buvo duodami eiliniam žmogui, tad šis punktas negalioja. Tačiau iš moralinės, žmogiškosios pusės tokios apraiškos vienareikšmiškai vertinamos neigiamai, juolab kad kiauliena buvo vežama viešojo maitinimo įstaigai, kur valgo tiek suaugusieji, tiek vaikai.“ R. Stasiulaitienė akcentavo, kad papirkinėjimas vis labiau slopsta, ypač, kai atsirado Imuniteto tarnyba, kuri intensyviai gaudo pažeidėjus.


TRANSPORTAVIMO SĄLYGOS

  • Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius A. Bauža informavo, kad kiaulienai nėra nustatytų atskirų transportavimo reikalavimų. Visiems maisto produktams pervežti naudojamos transporto priemonės ir (ar) konteineriai turi būti švarūs, geros būklės ir gerai prižiūrimi tam, kad maisto produktai būtų apsaugoti nuo užteršimo. Jų dizainas ir konstrukcija turi būti tokia, kad juos būtų galima tinkamai valyti ir dezinfekuoti.Transportavimo metu pervežami maisto produktai tokiu būdu, kad nebūtų

    pažeidžiamas pakuočių vientisumas, būtų išvengta pakuočių deformacijų, dūžių, turinio išsiliejimo. Nuo gabenamų maisto produktų rūšies, gamintojo nurodytų produktų laikymo sąlygų priklauso gabenimo režimas.

    Jeigu maisto produktams pervežti naudojamos pervežimo priemonės ir (ar) konteineriai naudojami ir kitų dalykų pervežimui arba jais pervežami skirtingi maisto produktai, jie turi būti efektyviai atskiriami vieni nuo kitų.

    Jei būtina, maisto produktams pervežti naudojamose pervežimo priemonėse ir (ar) konteineriuose turi būti palaikoma maisto produktams laikyti tinkama temperatūra bei juose  turi būti temperatūros valdymo ir matavimo įrenginys. Gali būti naudojamos automatinės temperatūros kontrolės sistemos, papildomi temperatūrą registruojantys davikliai, kontroliniai termometrai. Transporto priemone gabenami tik transporto priemonės temperatūros charakteristikas atitinkantys maisto produktai, pvz.: greitai gendantys maisto produktai negali būti gabenami be šalčio, tačiau gabenimo metu jie negali būti ir sušaldyti; arba užšaldyti maisto produktai turi būti gabenami ne aukštesnėje kaip -18°C temperatūroje.

    Transportavimui atskirų maisto produktų grupių transporto priemonėje įrengiamos atskiros lentynos, sekcijos, skyriai, kameros, talpyklos ir t. t. Draudžiama toje pačioje transporto priemonėje kartu su maistu pervežti maisto atliekas, šiukšles, chemines medžiagas ir t. t.


GRESIA LIGOS

  • Neužtikrinus tinkamų maisto produktų transportavimo sąlygų, maisto produktai gali būti sugadinti. Tai ypač aktualu mikrobiologiškai greitai gendantiems produktams: konditerijai su kreminiais įdarais, šviežiai mėsai, paukštienai ar žuvies produktams. Dažniausi mikroorganizmai, galintys sukelti apsinuodijimus maistu, yra salmonelės, listerijos, ešerichijos ir kt.

Agnė ADOMAITĖ

banga,logo