Vaikų maitinimą vertinanti komisija, sudaryta iš Sveikatos apsaugos ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Alytaus visuomenės sveikatos biuro specialistų bei tėvų sambūrio „Supertėvai“ atstovų, trečiadienį apžiūrėjo Alytaus ugdymo įstaigas – Šv. Benedikto gimnaziją ir Alytaus „Drevinuko“ mokyklą-darželį bei lopšelį-darželį „Du gaideliai“. Taip pat lankėsi Miroslavo gimnazijoje.
Patikrinimus ne tik ligoninėse, bet ir ugdymo įstaigose nuspręsta organizuoti po to, kai socialinėje erdvėje vis pasirodydavo įrašų apie prastą maistą.
Tiekiamą maistą komisija įvertino puikiai ir labai gerai, bet išsakė ir pastabų.
Didelis daržovių ir mišrainių asortimentas
Šv. Benedikto gimnazijoje mokosi 753 mokiniai. Maitinimo paslaugas čia tiekia UAB „Genutės sodyba“, dirbanti gimnazijos virtuvėje. Gimnazija dalyvauja Europos Sąjungos (ES) finansuojamose programose „Pienas vaikams“ ir „Vaisių vartojimo skatinimas mokyklose“. Šioje ugdymo įstaigoje maitinimas įvertintas 10 balų iš 10-ies.
Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas Almantas Kranauskas išvadoje dėl Šv. Benedikto gimnazijos teigia, kad valgykloje buvo daug mokinių, tačiau pradinukams vietos pavalgyti pakako. Tiekto maisto temperatūra atitiko normą, virtuvėje ir valgykloje buvo švaru, personalo higiena – gera, patiekalai patiekiami estetiškai. Vaikai galėjo nemokamai atsigerti kambario temperatūros ir karšto vandens. Į atskirai patiektą geriamąjį vandenį buvo įdėta citrinos, todėl patarta jos nedėti, saugant vaikų dantų emalį. Arbata patiekiama be cukraus, norintieji jo įsideda.
A.Kranausko tikinimu, vaikai pietaudami galėjo pasirinkti daržovių ir mišrainių iš didelio asortimento, tačiau ne visi vaikai jas ėmė, dalis jų daržoves taip ir paliko lėkštėse.
Pienas gimnazijai daugiausia buvo tiekiamas iš ES finansuojamų programų, bet buvo ir tam tikra savų pieno gaminių pasiūla bei neglaistytų sūrelių. Vieną kartą per savaitę čia tiekiami žuvies patiekalai. Kasdien vaikai gauna viso grūdo duonos bei nesaldžių bandelių. Bufeto asortimente yra mineralinio vandens ir negazuotų gaiviųjų gėrimų, kuriuose cukrų kiekis neviršijo leidžiamo. „Nežiūrint į tai, kad maistas valgykloje, mokinių nuomone, skanus, dalis jų pertraukų metu išeina iš mokyklos teritorijos į prieš mokyklos vartus, privačioje teritorijoje, stovintį baltą furgonėlį pirkti greitųjų užkandžių. Deja, mokyklos vidaus taisyklės to nedraudžia“, – išvadose rašo Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A.Kranauskas.
Jis gimnazistų maitintojams pataria kasdien šiems pasiūlyti pieno, jo produktų – varškės, pasukų, nesaldžių jogurtų. Pritarus tėvams, per pertraukas neleisti vaikams išeiti iš mokyklos teritorijos.
Skelbimų lentoje, A.Kranausko tvirtinimu, tėvams pateikiama informacija apie tos dienos maitinimą, tačiau privalomų sveiką mitybą skatinančių plakatų mažoka.
Baugina statomas greitojo maisto kioskas
Alytaus „Drevinuko“ mokykla-darželis taip pat dalyvauja programose „Vaisių vartojimo skatinimas vaikų ugdymo įstaigoje“, „Pienas vaikams“. Ugdymo įstaiga maistą gamina pati, turi savo maitinimo organizavimo specialistą.
Kaip išvadoje pabrėžė tikrintojai, šioje ugdymo įstaigoje daug dėmesio skiriama vaikų sveikatai stiprinti. Yra sporto salė, kineziterapijos salė su įvairiais treniruokliais. Pradinukai, kaip ir visose Alytaus mokyklose, gali 2 mėnesius per metus lankyti baseiną. Organizuojamos treniruotės ir masažai vaikams, turintiems fizinės raidos problemų ar traumų.
Vaikai teigia, kad maitinami skaniai ir praktiškai nieko lėkštėse nepalieka. Kas nori, leidžiama jiems maistą atsinešti iš namų.
Bendras valgiaraštis periodiškai tobulinamas, keičiant patiekalus sveikatai palankesniais, atsižvelgiant į vaikų skonį. Valgiaraštis skelbiamas internete. Glaistytų sūrelių vaikams netiekiama, tik varškė ir jos produktai. Dešrelėmis nemaitinama, saldintų kompotų nebūna. Pieno produktų galėtų būti dažniau.
Tikrinimo metu nustatyta gera maisto ruošimo higienos būklė. Maistas patiekiamas higieniškai ir estetiškai su daug daržovių. „Kasdien vaikai gauna vaisių. Kartą per savaitę valgo žuvies patiekalų. Vaikams tiekiama nesaldinta ir saldinta arbata atskirų maitinimų metu. Kai kuriose grupėse geriamasis vanduo patiekiamas su citrina, personalas įspėtas, kad saugotų vaikų dantis ir citrinos nedėtų“, – rašoma išvadoje.
Skelbimų lentoje tėveliams pateikiama informacija apie tos dienos maitinimą. Tačiau privalomų sveiką mitybą skatinančių plakatų, kaip ir Šv. Benedikto gimnazijoje, beveik nematėme. Jei buvo jie, tai maži, išblukę ir prisegti nelabai matomose vietose. Panašu, kad vaikai pagal juos neugdomi.
Ugdymo įstaigos bendruomenės nepasitenkinimą kelia prie įėjimo statomas greitojo maisto kioskas, kuriam steigtis teisę suteikė Alytaus miesto savivaldybė. Planuojama surinkti parašus dėl šio kiosko iškeldinimo.
Maitinimą „Drevinuke“ komisija įvertino 9 balais iš 10-ies, pateikė ir rekomendacijų: vandenį tiekti be citrinos, arbatos nesaldinti, matomose vietose iškabinti sveiką mitybą propaguojančius plakatus.
„Jautienos kukulis“ svėrė 10 gramų mažiau
Tuo pat metu kitos sudėties vertinimo komisijos aplankytame lopšelyje-darželyje „Du gaideliai“ ugdomi 232 vaikai. Sukomplektuota 12 grupių, vaikai maitinami 4 kartus per dieną. Maistą ugdymo įstaiga gamina pati, vaikai valgo grupėse prie staliukų, 9 organizuojamas pritaikytas maitinimas. Atskirai skelbiamas valgiaraštis alergiškiems vaikams. Bendrasis tobulinamas kelis mėnesius, keičiant patiekalus sveikatai palankesniais, atsižvelgiant į vaikų skonį. Tikrinimo metu tiekiamą maistą vaikai valgė noriai, patiekalai patiekiami higieniškai ir estetiškai, daug daržovių, vaisių.
Kartą per savaitę čia vaikai gauna žuvies patiekalų, gali pasirinkti nesaldintą ar saldintą arbatą. Geriamasis vanduo, kaip ir kitur, su citrina, prieš patiekimą virinamas, nors vanduo atitinka HN24 reikalavimus ir, pasak administracijos, skanus. Vienoje grupėje sudužus stikliniam ąsočiui, vanduo laikomas plastikiniame.
Tikrintojų teigimu, vaikai sakė, kad maistas skanus ir dažniausiai suvalgydavo visą porciją.
Skelbimų lentoje tėveliams pateikiama informacija apie tos dienos maitinimą. Patalpos ir įranga geros būklės. Nustatytas pažeidimas – patiekalas „Jautienos kukulis“ pagamintas ne pagal receptūrą, į porciją įdėta 10 gramų mažiau jautienos.
Maistą patiekia auklėtojų padėjėjos, dėvinčios tam skirtus chalatus ir galvos apdangalus. Tačiau galvos apdangalus dėvėjo ne visos.
Ši ikimokyklinė įstaiga, be dalyvavimo programose ,,Vaisių vartojimo skatinimas vaikų ugdymo įstaigoje“, ,,Pienas vaikams“, vykdo savo darželio pieno vartojimą skatinantį projektą. Organizuojant maitinimą naudojasi iniciatyvos ,,Sveikatai palankus“ rekomendacijomis. 2016 metais pripažinta Sveikatą stiprinančia mokykla.
Tikrintojai rekomendavo vandenį tiekti nevirintą ir be citrinos, arbatoje palaipsniui mažinti cukraus kiekį, daugiau dėmesio skirti estetiniam ugdymui, visiems, dirbantiems prie maisto produktų (patiekalų) bei patiekiant maistą vaikams, dėvėti atitinkamus galvos apdangalus.
„Du gaideliai“ direktorė Vitalija Vitkauskienė teigė, kad jau kurį laiką valgiaraštis yra palankus vaikų sveikatai – mažiau cukraus, druskos, daugiau daržovių, pieno produktų. Kaskart vaikai sveikesnį maistą valgo geriau. Įstaigos vadovė šalies mastu pradėtus tikrinimus vertina gerai, nes specialistų pateikti pasiūlymai, pastabos veda prie tobulėjimo, veiklos gerėjimo. Ji tikina, kad tose įstaigose, kurios pačios organizuoja maitinimą, maistas būna kokybiškesnis, sveikesnis.
Miroslavo gimnazijos mokiniai vengia plauti rankų
Maistą Miroslavo gimnazijoje gamina VšĮ „Kretingos maistas“. Gimnazistai valgo gimnazijos valgykloje, o ikimokyklinio amžiaus vaikai maitinami atskirose patalpose. Į šias patalpas maistas nešamas termosuose. Mokiniai sakė, kad maistas skanus. Mokyklos administracija kaip trūkumą minėjo šviežių daržovių stygių ir tų pačių salotų tiekimą prie karštųjų patiekalų. Gimnazijos valgykloje skelbiamas trijų, o ne penkių dienų valgiaraštis. Tos dienos valgiaraštyje iš nurodytų septynių, tiekiami tik du.
Tarp valgymų higieniškai atsigerti kambario temperatūros vandens galima klasėse. Valgykloje, paprašius, nemokamai galima gauti karšto vandens.
Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupės patalpose, skelbimų lentoje tėveliams pateikiama informacija apie tos dienos maitinimą, bet savaitės valgiaraštis neskelbiamas. Vaikų valgymo patalpoje nėra informacijos apie sveiką mitybą. Geriamasis vanduo tiekiamas virintas.
„Patikrinimo dienos patiekalai atitiko nurodytus valgiaraštyje, bet nebuvo galimybių pasverti ir pamatuoti patiekalų temperatūrą. Nustatyti pažeidimai: kryžminės taršos pavojus (iškabintas grafikas, pagal kurį mėsa turi būti apdorojama iki 9 val., o vėliau apdorojamos daržovės, patikrinimo metu apie 11 val. buvo apdorojama mėsa). Daržovių pirminio paruošimo patalpoje techniškai netvarkinga plautuvė – sujudinus ją susidaro tarpas, per kurį ant žemės bėga vanduo“, – rašoma išvadoje.
Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė pastebėjo, kad Miroslavo gimnazija yra ilgoji, vykdanti ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas. Bendrojo ugdymo klasėse mokosi 222 mokiniai: priešmokyklinio ugdymo grupėje mokosi 13 mokinių, pradinėse klasėse – 59 mokiniai, 5–8 klasėse – 76, I–IV gimnazijos klasėse – 74 mokiniai, o 21 vaikas ugdomas pagal ikimokyklinio ugdymo programą. Iš viso yra 243 mokiniai.
Sėsdami valgyti gimnazistai nedemonstravo rankų higienos laikymosi įgūdžių, rankas plovėsi tik keli mokiniai, nors prie valgyklos įrengtos 6 kriauklės, pakabinta popierinių rankšluosčių.
Prie įėjimo į gimnaziją įrengtos vaizdo kameros. Bendru Mokyklos tarybos bei visų tėvų sutarimu mokiniai pamokų ir pertraukų laikotarpiu iš mokyklos teritorijos neišleidžiami, jei nėra pateiktas tėvų prašymas pagal direktoriaus patvirtintą formą bei tvarką.
Gimnazijai Alytaus miesto visuomenės sveikatos priežiūros biuras yra skyręs sveikatos priežiūros specialistą, kuris kartu su kitais biuro atstovais lankosi gimnazijoje, veda sveikos gyvensenos bei sveikatai palankios mitybos užsiėmimus. Buvo organizuotas renginys visai Miroslavo bendruomenei „Patiekalai iš sveikų maisto produktų“. Kituose projektuose bei programose gimnazija nedalyvauja.
Vertinimo komisija rekomendavo pašalinti virtuvėje nustatytus higienos pažeidimus, mažinti cukraus kiekį gėrimuose, jei geriamasis vanduo atitinka reikalavimus, tiekti jį nevirintą, peržiūrėti valgiaraščius ir sumažinti gyvūninių riebalų kiekį, dalį jų pakeičiant augaliniais riebalais. Pagal galimybes mažinti patiekiamo maisto kainas, kad būtų paskatinti maitintis ir kiti gimnazijos mokiniai bei įrašyti einamosios savaitės valgiaraščius, o tos dienos valgiaraščiuose skelbti tik tą dieną gaminamus patiekalus.
Aldona KUDZIENĖ