Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ateities maistas: be vandens auginamos salotos ir mėsa iš kamieninių ląstelių

Didėjantis žmonių skaičius mūsų planetoje ir įprastinių žemės ūkio technologijų trūkumai privertė sukurti pirmąsias ateities maisto gamybos technologijas.

Vienas milžiniškas salotų auginimo cechas jau veikia Niuarke Jungtinėse Valstijose. Čia augalai gauna tik specialiai jiems pritaikyto spektro šviesą, auga ant specialaus audeklo, o jų šaknys tik apipurškiamos maitinančiu tirpalu. Toks ateities daržas sunaudoja 95 procentais mažiau vandens, jam nereikia nei pesticidų, nei herbicidų, o trąšų poreikis sumažėja 60 procentų.

Amerikiečiai prognozuoja, kad toks ūkininkavimas pradės sparčiai plisti jau po poros metų.

Kiek daugiau problemų kyla norint radikaliai reformuoti gyvulininkystę. Galvijų ir paukščių auginimas mėsai yra itin daug resursų reikalaujantis verslas, be to, jis labai teršia gamtą. Užtat Mastrichto universiteto laboratorijose jau sukurti pirmieji iš kamieninių ląstelių užaugintos jautienos pavyzdžiai. Mokslininkai tikisi, kad per 10 metų šią technologiją pavyks taip patobulinti, kad laboratorinės mėsos nebus galima atskirti nuo užaugintos fermoje.

Rekomenduojami video