Pekininius kopūstus būtina mulčiuoti.

Pekininių kopūstų galima užsiauginti, šios vertingos daržovės nebijo net keturių laipsnių šalčio.  

Per sezoną galima užsiauginti du pekininių kopūstų derlius. Jie auga greitai, gerai laikosi, yra gardūs ir naudingi. Pastebėjau, kad pabandę auginti šias daržoves ne vienas dažnai nusivilia. Manyčiau, kalti ne augalai, o žinių stoka.

Pekininius kopūstus reikia sėti arba anksti pavasarį, arba antroje vasaros pusėje, kai dienos jau trumpesnės. Pavasarį daržovių sėklos beriamos balandžio 15–20 dienomis, vasarą – nuo liepos 20 iki rugpjūčio 10 dienos. Dabar parduotuvėse jau galima įsigyti hibridų, nelinkusių formuoti žyduolių, sėklų. Nors ši daržovė laikoma greitos vegetacijos, ji skirstoma pagal subrendimo laiką: ankstyvųjų veislių – 40–55 dienų, vidutinio ankstyvumo – 55–60 dienų, vėlyvųjų – 60–80 dienų.

Pekininius kopūstus galima auginti iš sėklų ir daigų. Aš auginu iš daigų, nes augalai greičiau užauga ir subręsta. Auginant iš daigų, ankstyvam derliui sėklos beriamos kovo pabaigoje, vėlyvam – birželio pabaigoje. Geriausia daigus auginti durpių tabletėse arba indeliuose po vieną, nes jie nemėgsta pikavimo ir gana ilgai šaknijasi nuolatinėje vietoje.

Pastebėta, kad pekininiai kopūstai mėgsta purią dirvą, todėl daigams auginti verta pasidaryti velėninės žemės ir durpių mišinio (lygiomis proporcijomis).

Daigai sodinami gerai apšviestoje vietoje, kur augo svogūnai, česnakai, agurkai, bulvės arba morkos.

Norintieji užsiauginti itin vertingų pekininių kopūstų turi žinoti, kad jie mėgsta šviesą, drėgmę ir vėsą. Optimali jų augimo temperatūra – 15–20 laipsnių šilumos. Vyraujant 13 arba aukštesnei nei 25 laipsnių temperatūrai, gero derliaus neverta tikėtis. Viena iš pagrindinių ir gana svarbių taisyklių, norint, kad ši daržovė užderėtų, – auginti uždengus nemedžiaginiu audiniu. Skirtingai nei suaugę kopūstai, jauni daigeliai nemėgsta šalčio, juos reikia saugoti ir nuo karštų saulės spindulių.

Pekininius kopūstus būtina mulčiuoti. Mulčias sulaikys drėgmę ir pristabdys piktžolių augimą. Kartą per savaitę šias daržoves reikia gausiai palaistyti šiltu vandeniu. Pasodinus į nuolatinę vietą, po poros savaičių reikėtų patręšti. Laistyti galima galvijų mėšlo ar žolių užpilu. Po kiekvienu augalu pilama po litrą kurių nors trąšų. Pavasarį pasodintus pekininius kopūstus reikia tręšti tris kartus, vasarą – porą. Kad jie geriau suktų gūžes, verta apipurkšti boro rūgšties tirpalu – 2 g ištirpinami 1 l karšto vandens, paskui praskiedžiama 9 l šalto vandens.

Pekininiai kopūstai yra atsparūs šalčiams – gali ištverti iki 4 laipsnių. Tad daržininkai neskuba nuimti nesubrendusių gūžių ir palieka daržoves dirvoje iki spalio vidurio. Kai gūžės sukietėja, metas jas nuimti. Pavasarį sodintus kopūstus laikyti per žiemą netinka. Ilgesniam laikymui pekininiai kopūstai sėjami vasarą. Liepos mėnesį pasodintos daržovės gali išbūti iki Naujųjų metų ir net ilgiau.

Pekininių kopūstų gūžės laikomos 5–7 laipsnių temperatūroje. Kiekviena gūželė įvyniojama į maistinę plėvelę arba į laikraštį ir įdedama į plastiko maišą. Laikraščius būtina nuolat keisti, kad daržovės nepradėtų pūti.

 

Ilona Jautakienė

Daržovių augintoja