Asociatyvi nuotr.

Tinkamas svogūnų paruošimas sodinimui ne tik padės apsisaugoti nuo svogūninių musių bei kitų kenkėjų, bet irsulaukti stiprių, sultingų svogūnų derliaus.

Laikymas

Daržininkai dažnai nemirko svogūnų, tikindami save ir kitus, jog tai tuščias laiko švaistymas – juk jie ir taip puikiai auga. Tačiauilgametė patyrusių sodininkų praktikabylojavisai ką kita. Noriu pasidalinti savo išbandytais svogūnų paruošimo būdais. Pirktiniai svogūnų sėjinukaituri būti padžiovinami, o pačių paruošti iš sėklų – laikomišiltai (17–18 laipsnių temperatūroje) ir prieš sodinimą pašildomi. Dauguma daržininkų daro klaidą: stambius ir vidutinio dydžio svogūnėlius laiko žemoje pliusinėje temperatūroje, todėl įterpti į lysves svogūnų sėjinukaiišleidžia stiebus. Svogūnėliai, kurių skersmuo ne didesnis kaip 1 cm, paprastai neišleidžia žiedynkočių, todėl juos galima laikyti ir žemesnėje pliusinėje temperatūroje.

Tuo atveju, jei nežinote, kokioslaikymo sąlygos, prieš sodinantstambius svogūnėlius patartina 12–15 dienųpašildyti 30–35 laipsnių temperatūroje, o smulkius – 8–10 dienų. 7–8 val.pašildžius 40 laipsnių temperatūroje, kelis kartus sumažinamažiedynkočiųišleidimo tikimybė ir užkertamas kelias netikrajai miltligei. Negalėdamisvogūnėliųapdoroti etapais, prieš sodindami į atvirą gruntą,juos 10–13 min. palaikykite pirmiausia karštame (40–50 laipsnių temperatūros), o vėliau – šaltame vandenyje. Tada svogūnėlius 3–4 val. pamirkykite tirpale su kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis.

Svogūnėlius būtina dezinfekuoti, nes tai užkerta kelią ligoms ir garantuoja spartų augimą. Labiausiai paplitęs svogūnėlių apdorojimas kalio permanganato tirpalu (1 g/1 l), kuriamejie mirkomi 20–25 min. Svogūnėliams dezinfekuoti tinka ir vario sulfato tirpalas (3 g/ 1 l).Rekomenduojama svogūnėlius apdoroti įvairiais augimo stimuliatoriais, kurie didinajų atsparumą nepalankioms sąlygoms ir padeda greičiau išdygti.

Apdorojimas

Natūralios trąšos turi daugiau naudingų cheminių elementų, todėl svogūnėlius galima apdoroti ir pelenais. Jie apsaugonuo įvairių rūšių puvėsių, todėl svogūnai būna stiprūs ir sveiki. 250 g pelenųištirpinkite5 l vandens, į tirpalą5–7 min.pamerkitesvogūnėlius. Juos ištraukę2–3 val.padžiovinkite saulėje.Populiarus svogūnėlių apdorojimasdruskos tirpalu. Šį būdą išbandė dar mūsų močiutės, geraivertinadaržininkai, todėl siūlome juo pasinaudoti ir jums. Svogūnėliai savaitę džiovinami 24–25 laipsnių temperatūroje, po to 3 val. laikomi druskos tirpale, kurį paruošti galite valgomąjį šaukštą druskos ištirpinę 1 l vandens. Po to svogūnų sėjinukainuplaunami, apdžiovinami ir sodinami. Svogūnų galvos neišleidžia žiedynkočių,išauga stiprios, jų nepuola ligos.

Kitas svogūnėlių paruošimo sodinimuibūdas: 2–3 g amonio salietros ištirpinkite kibire šilto (pageidautina temperatūra– 40 laipsnių)vandens ir15–20 min. pamirkykite. Apdorojimas augimo reguliatoriumi „EpinExtra“taip pat turiprivalumų– jis ne tik pagreitina svogūno šaknų augimą, bet ir jas stiprina. Paprasčiausias ir patogiausias svogūnėlių paruošimo būdas – 10–15 min. palaikytikarštame vandenyje be jokių preparatų ar trąšų. Apdorojant svogūnėlius svarbu nenaudoti kelių preparatų, trąšų ir t.t.vienu metu. Tai jų nesustiprina, gali net pakenkti – daigų teks ilgailaukti. Todėl išsirinkite sau patogiausią būdą ir laukite gero svogūnų derliaus.

 

Stefanija Kirdelienė