Pradėjusios rūgti dilgėlės skleidžia labai nemalonų kvapą.

Šiais metais palankios sąlygos augalų ligoms plisti. Daug daržininkų skundžiasi dėl pomidorų ligų, todėl keletas patarimų norintiesiems pasidaryti dilgėlių antpilo.

Dilgėlių kotus ir lapus, kol dar nepasirodė sėklos, susmulkinkite ir sudėkite į plastikinį indą (žalioji masė turi užpildyti daugiau nei pusę jo). Metalinio kibiro geriau nenaudokite, nes dilgėlės gali pradėti reaguoti su metalu, ir daugybė naudingų elementų tiesiog suirs. Tada į plastikinę talpyklą įpilkite šilto (galima ir verdančio) vandens, uždenkite dangčiu ir palikite pastovėti 14 dienų.

Kasdien pamaišykite. Jeigu indą paliksite saulėje, rūgimo procesas bus trumpesnis. Jeigu norite pagreitinti procesą, galite pridėti mielių. Pradėjusios rūgti dilgėlės skleidžia labai nemalonų kvapą. Jį galite panaikinti įmesdami valerijono šaknį, įpildami medienos drožlių. Kai pasibaigs rūgimo procesas, antpilas taps tamsus ir nustos putoti.

Gautą trąšą atskieskite vandeniu 1:10 ir tręškite pomidorus. Kaip dažnai juos reikia laistyti dilgėlių antpilu ? Tręškite 1–2 kartus per savaitę apsiniaukusiomis dienomis, po lietaus ar laistydami. Dilgėlių antpilu dirvožemį laistykite aplink augalus, po 0,5–1 litrą kiekvienam krūmui. Lapus apipurkškite 1 kartą per mėnesį. Nepamirškite, kad žaliąsias trąšas geriausiai naudoti aktyvaus augimo metu – pavasarį ir vasaros pradžioje, nes piktžolių antpilai padeda auginant žaliąją masę. Nokstant vaisiams, tokiu tręšimu žavėtis neverta.

 

Regina Sereikienė, agronomė