Derlius gali būti mažesnis ir paskubėjus, ir uždelsus bulviakasį

Kada ir kaip kasti bulves? Paprastai Lietuvoje bulves kasame nuo rugpjūčio pabaigos iki rugsėjo vidurio. Bet tai tik orientacinis terminas, nes bulvių brandai turi įtakos tai, kada jos pasodintos, bulvių veislė, oro ir priežiūros sąlygos.

Kada pradėti

Akivaizdžiausias bulviakasio pradžios ženklas – nudžiūvę ir nunykę lapai, stiebai. Jie parodo, kad bulvės subrendo. Tokiu atveju nėra prasmės toliau laikyti šakniavaisių dirvoje, juolab kad laiku nesurinkus subrendusių bulvių, derlius blogiau išsilaikys. Nuvytus ir nudžiūvus lapams, ilgiausiai bulvės žemėje gali likti tris savaites. Kaimiškas būdas bulvių brandai nustatyti: paimkite šviežiai iškastą gumbą ir nykščiu pastumkite odelę – jei ji spragteli ir lupasi, gumbas dar nesubrendęs.

Jei ankstyvos šalnos pažeidė ūglius, negalima atidėlioti bulviakasio, nes augalai, naudodami šakniavaisiuose sukauptas maistines medžiagas, stengsis atgaivinti lapus. Kai kurie sodininkai prieš bulviakasį nupjauna bulvių lapus. Nupjauti lapus ir stiebus reikėtų, jei artėja derliaus nuėmimas, o jie vis dar auga. Taip šakniavaisiai greičiau subręsta iki artėjančių šalnų. Šį darbą reikėtų atlikti iš anksto: negalima nupjauti žaliosios dalies prieš pat bulviakasį. Palaukite 7–10 dienų, kad augalas baigtų visus biologinius procesus.

Jei bulves užpuolė fitoftora, lapus bei stiebus reikia nupjauti ir nedelsiant sunaikinti. Tokiu atveju šakniavaisiai paliekami dirvoje iki 3 savaičių, kad spėtų užaugti ir suformuoti tvirtą luobelę, kuri nebus pažeista nuimant derlių.

Derlius gali būti mažesnis ir paskubėjus, ir uždelsus bulviakasį. Norint, kad bulvės ilgiau išsilaikytų, reikia žinoti, kada nuimti jų derlių. Geriausia kasti sausu oru. Jei nukastos bulvės drėgnos ir žemėtos, susidaro palankios sąlygos ligų sukėlėjams – grybams ir bakterijoms – vystytis.

Šakniavaisių brendimą galima pagreitinti, tačiau daug kas priklauso nuo orų. Todėl planuojant bulviakasį reikia įdėmiai stebėti orų prognozę.

Ką reikia žinoti

  • negalima atidėlioti bulviakasio, jei numatomi ilgalaikiai lietūs: į pernelyg drėgną dirvą gali įsimesti puvėsis, gresia šakniavaisių ligos, o iš drėgnos dirvos iškastos bulvės blogai laikysis. Be to, kasti žemėmis aplipusias bulves nėra nei lengva, nei malonu;
  • optimali oro temperatūra bulviakasiui – 10–17 laipsnių šilumos. Nuo šalčio šakniavaisiai gali pajuoduoti;
  • geriausia bulves kasti dieną, kai lauke giedra ir nelyja: šakniavaisius tokiu atveju galima padžiovinti lauke, o žemės lengvai nubyra, nelimpa;
  • rudenį nerekomenduojama bulvių kasti ryte, kai oras daug šaltesnis už dirvą, dar išsaugojusią vasaros šilumą;
  • derliaus nuėmimo darbus patariama baigti iki ilgalaikių šalnų, kurios gali pakenkti ne tik lapams, stiebams, bet ir šakniavaisiams.

Kaip sandėliuoti

Jei oro sąlygos leidžia, nedėkite ką tik iškastų bulvių į maišus. Palikite jas porai valandų ant žemės, papylę vienu sluoksniu. Per tą laiką bulvės šiek tiek pradžius, jas paveiks ultravioletiniai spinduliai. Specialistų teigimu, bulves trumpai palaikius saulės spinduliuose, sunaikinami parazitai, tad jų nebepuola ligos, neįsimeta puvėsis. Tik nepamirškite, kad nuo ilgo buvimo šviesoje bulvės pažaliuoja, jose gaminasi žmogui pavojingi nuodai – solaninas. Po to iškastas bulves išrūšiuokite: atrinkite smulkias, pažeistas ir ligotas.

Turėkite omenyje, kad kasant, džiovinant ir perrenkant bulves negalima jų be reikalo žarstyti, mėtyti – su bulvėmis reikia elgtis atsargiai, tada jos ilgiau išsilaikys. Kartais bulvės iškart surenkamos į maišus (dėžes, kibirus) ir suberiamos pašiūrėje, kad išdžiūtų. Paprastai tokiu atveju bulvės ilgiau džiūsta, į jas dažniau įsimeta puvėsis.

Bulvių gumbuose yra apie 75 proc. vandens, todėl jie jautrūs ne tik žemai, bet ir aukštai temperatūrai. Tinkamiausia temperatūra – 2–4 laipsniai, o santykinis oro drėgnis – 85–95 proc. Tuomet mažiausia tikimybė, kad gumbai sudygs. Aukštesnėje temperatūroje bulvės netenka dalies svorio, anksčiau pradeda dygti, o puviniu užkrėsti gumbai intensyviau pūva. Pernelyg drėgnoje patalpoje vystosi puvinis, o jeigu rūsyje per sausa – gumbai pradeda vysti, netinka vartojimui. Maža to, pavytusios bulvės tampa neatsparios ligoms, mikroorganizmams ir puviniui.