Redakcijos archyvo nuotr.

Kaip geriausia tvarkytis su braškėmis nurinkus uogas – pjauti ar nepjauti lapus? – klausia Edita S. iš Pasvalio.

Atsako dendrologė Regina Sereikienė.

Nurinkus uogas, braškyną reikia išravėti ir patręšti. Neretai manoma, jog po derliaus braškių lapus būtina nupjauti, kad augalai būtų sveikesni ir gausiau derėtų kitais metais. Iš tikrųjų yra kitaip. Jaunuose, 1–2 m. amžiaus braškynuose lapų verčiau neliesti, nebent jie ligoti. Nupjovus jų lapus uogų derlius ne padidėja, o sumažėja – visos jėgos išnaudojamos ne žiediniams pumpurams krauti, o lapams auginti, be to, augalai prasčiau žiemoja. Pjaunami tik senų (3–4 m. amžiaus) ir ligotų ar labai piktžolėtų, kenkėjų užpultų braškių lapai, paskui jos profilaktiškai nupurškiamos fungicidais ir insekticidais. Lapai pjaunami iš karto po derliaus, bet ne vėliau kaip liepos viduryje, maždaug 5 cm virš ragelių. Braškynai paprastai atnaujinami kas 3–5 metus, bet, jeigu braškės auga juodoje plėvelėje, augalus reikia keisti dažniau, nes jie greičiau pasensta. Patiesus plėvelę pirmaisiais, o kartais ir antraisiais, metais braškės dera gausiai, o paskui derlius staiga sumažėja. Tai ženklas, kad reikia sodinti naują braškyną. Išravėtos ir palaistytos braškės patręšiamos kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis su mažai azoto, bet daug fosforo ir kalio.