Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Palangių daržininkystė prasideda nuo namuose žaliuojančių svogūnų laiškų

Artėjant kalendoriniam pavasariui pastebimas žmonių susidomėjimas palangių daržininkyste: įvairiausių prieskoninių žolelių bei svogūnų laiškų auginimu namuose. Per karantiną ši tendencija tik sustiprėjo: prekyba įvairiausiomis sėklomis bei svogūnų sodinukais jau prasidėjo ir pastaruoju metu jie vis dažniau atsiduria pirkėjų krepšeliuose.

Artėjant pavasariui auga sveikų produktų poreikis. Pirkėjai ima ieškoti būdų, kaip į organizmą susigrąžinti tas medžiagas, kurias galbūt prarado šaltojo sezono metu. Ši tendencija, anot jos, yra susijusi su pasikeitusiais mitybos įpročiais, sveikesnių produktų paieška, o šviežiai užauginti svogūnų laiškai – tikras vitaminų šaltinis.

Auginami namų sąlygomis

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė sako, kad svogūnai ir jų laiškai ne tik į namus atneša žalumos ir gyvybės, bet ir turėtų būti įtraukiami į kasdienį racioną. Ši daržovė pasižymi gydomosiomis savybėmis, vitaminais bei gausiomis mineralinėmis medžiagomis.

Svogūnų laiškuose yra karotino, vitamino C, kalio, natrio, kalcio, magnio, geležies, fosforo. Norintieji šviežiai užaugintais svogūnų laiškais mėgautis jau netrukus, gali vazonėliuose pasisodinti sodinukų.

„Būtų sunku išvardinti visus svogūnų ir jų laiškų teikiamus privalumus, nes jų – daugybė. Be to, ruošiant maistą juos galima naudoti praktiškai visur: svogūnų laiškais galima pagardinti ne tik salotas, bet ir sriubas, omletus, mėsos patiekalus. Įdomu dar ir tai, kad šis lietuvių virtuvėje pamėgtas ingredientas plačiai vartojamas ir Azijos šalyse“, – pabrėžia V. Juodkazienė.

Anot jos, svogūnų sodinukai, kaip ir kitos daržovės ar prieskoninės žolelės, geriausiai auga specialiai tam skirtoje, mineralinėmis medžiagomis praturtintoje žemėje. Geriausia svogūnų sodinukus sodinti 2–3 cm gylyje: sodinant 2/3 galvučių turi būti po žeme, trečdalis – virš žemės. Tik pasodinus, geriausia juos laikyti šiltoje ir tamsioje vietoje, o daigams prasikalus – perkelti ant palangės, kur svogūnai gaus daugiau šviesos. Dar vienas itin svarbus faktorius, užtikrinsiantis gausų svogūnų laiškų derlių, anot V. Juodkazienės, drėgmės palaikymas.

Pasodintus svogūnų sodinukus būtina nuolat negausiai palaistyti, geriausiai tam naudoti vandens purškiklį, kad jų per daug neperlietumėte. Ekspertė sako, kad laikantis šių taisyklių namuose šviežius svogūnų laiškus valgysite jau po kelių savaičių.

Rekomenduojami video