Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Savų šviežių bulvių belaukiant

Iki bulviasodžio dar toloka, tačiau norintieji kuo anksčiau mėgautis šviežiomis bulvėmis įpusėjus kovui turi pradėti jas daiginti. Tam reikėtų atsirinkti ne mažesnes nei vištos kiaušinio dydžio bulves, nes smulkios pradės derėti vėliau.

Bulvių daigai neištįs, jei bus daiginami šviesioje, nelabai sausoje patalpoje, kurioje palaikoma 12–15 C temperatūra. Jei patalpos oras labai sausas, bulves reikėtų 2–3 kartus per savaitę apipurkšti vandeniu.

Ankstyvųjų veislių bulves galima daiginti negiliose dėžėse papiltas vienu ar dviem sluoksniais arba nedideliuose tinkliniuose maišuose, nes bulvių gumbai turi gauti oro. Tvirtai užrištus maišus su maždaug 10 kg bulvių reikėtų pakabinti šviesioje patalpoje ant ištemptos vielos. Taip daiginami gumbai aktyviau kvėpuoja, išaugina šakneles ir vėliau greičiau dirvoje sudygsta. Maišeliuose daiginami gumbai pažaliuos, nes juose kaupsis chlorofilas, kuris bus labai naudingas besiformuojančiai šaknų sistemai, lapams. Kol daigai dar neužaugę, maišeliuose esančias bulves patartina pavartyti, kad jos vienodžiau pažaliuotų. Jeigu jau dygsta ir vėlyvosios bulvės, jų daigus reikėtų nulaužti, kad iki sodinimo laiko neperaugtų ir spėtų užauginti naujus nedidelius daigelius. Maistui skirtų bulvių daigelius taip pat reikia nulaužyti, antraip bulvės suvys, bus prasto skonio ir nemaistingos.

Parengė Milda Mickutė

Rekomenduojami video