Scanpix nuotr.

 Dažnai užsiauginama puikių svogūnų, tačiau retai kada jie išsilaiko per žiemą, nepūva. Manantieji, kad valgys juos iki pavasario, prieš Kalėdas dažniausiai jau būna išmetę pusę derliaus. Ne visada padeda ir tinkamos sandėliavimo sąlygos.

„Vasaros dabar tokios, kad augalai priversti arba skursti, nes būna šalta, arba leipti iš karščio, arba mirkti vandenyje, nes lyja ištisomis savaitėmis. Seniai pastebėta, kad augimo metu esant didelei temperatūros kaitai svogūnai blogiau laikosi. Prapjovus, regis, sveiką svogūną, jo viduje matyti keli rudi žiedeliai. Nesunkiai galima atspėti, kad tuo metu, kai jis formavosi, buvo lietingi orai, o vėliau staigiai atšilo ir augalas augo toliau“, – sakė agronomė Joana Giedraitytė. Ji pati šiais metais jau išmetė beveik pusę svogūnų derliaus, kurį buvo sukrovusi į dėžutes ir džiovino vėdinamoje ir šiltoje patalpoje. „Ropelės gražios, bet, pradėjęs „nurenginėti“, po marškinėliais randi puvėkus. Taigi, jei norima laikyti svogūnus ilgesnį laiką, reikėtų labai rūpestingai perrinkti visą derlių. Svogūnų galvos turi būti švarios, kietos ir padengtos sausa bei glotnia luobele. Juos geriausia laikyti kambario temperatūroje, tamsioje ir gerai vėdinamoje vietoje. Aitresni svogūnai išsilaiko ilgiau, nes aitrumą suteikiančios medžiagos yra ir geri konservantai. Vadinamieji salotiniai, desertiniai, malonaus skonio svogūnai laikosi blogiau. Juos reikėtų suvartoti kuo greičiau. Tuo įsitikinau dar kartą, nes greičiausiai iš mano turimų svogūnų supuvo raudonieji“, – sakė pašnekovė. Pasak jos, saikingas tręšimas svogūnų laikymui įtakos neturi.

Ji priminė, kad svogūnus, kaip ir obuolius, reikia laikyti toliau nuo bulvių, nes jos skleidžia etileno dujas. Nuo neigiamų aplinkos veiksnių svogūno ropelę gerai apsaugo labai glaudžiai susluoksniuoti, nepažeisti viršutiniai sausi lukštai. Įvairių rūšių svogūnų sudėtyje yra 65–90 proc. vandens ir 2–6 proc. angliavandenių. Netinkamai juos laikant, kaip tik šios savybės sudaro puikias sąlygas įvairiems mikroorganizmams veistis. Nuo seno kaime svogūnai buvo laikomi supinti į pynes. Netgi mieste patogu juos taip laikyti, tik reikia kabinti kaip galima vėsesnėje vietoje.

Kaip laikyti svogūnus

Ropiniai svogūnai sušąla esant 2–3 laipsniams šalčio, todėl labai svarbu, kad patalpose, kuriose jie saugomi, temperatūra būtų ne žemesnė kaip 0–3°C. Laikant šiltai (18–22°C),  svogūnų ropelės taip pat neblogai išsilaiko, tik gyvybiniai procesai jose vyksta daug intensyviau, todėl gali greičiau sudygti. Laikant žemoje temperatūroje, svogūnai prieš laiką nesudygsta ir nesuserga puviniu. Santykinis oro drėgnis taip pat turi įtakos. Sausas oras, kaip ir žema temperatūra, trukdo ligoms plisti, tačiau iš svogūnų išgaruoja daugiau vandens. Todėl oro drėgnį reikia derinti su temperatūra. Laikant šiltai, oras turi būti sausesnis, o šaltai – drėgnesnis. Svogūnus galima laikyti supylus į retas pintines ar dėžes su grotelėmis; galima   ropeles sudėti į kiaušiniams pervežti skirtas kartonines dėžutes. Patalpos turi būti tamsios, gerai vėdinamos.