Kovo mėnesio 1–3 dienomis Vilniuje šurmuliuos tradicinė Kaziuko mugė, į kurią suvažiuos amatininkai, kepėjai, sūrininkai, įvairaus kitokio gėrio kūrėjai iš visos Lietuvos. Šventė neapkars, jeigu ir prekiautojai, ir svečiai gerbs vieni kitus, laikysis reikalavimų.

Kaip pasiruošti prekybai

Lietuvos globėjo Šv. Kazimiero diena tradiciškai minima mugėmis, kur žmonės pardavinėja savo pagamintus dirbinius, iškeptus skanėstus ar kitus tradicinius ir naujove dvelkiančius gaminius. Ruošiantis didžiausiai ir giliausias tradicijas turinčiai Kaziuko mugei Vilniuje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena pagrindinius reikalavimus, padedančius užtikrinti, kad mugės dalyviai galėtų įsigyti kokybiškų ir tinkamai paženklintų maisto produktų ar paragauti saugių tradicinių patiekalų.

Žmonės, norintys mugėse prekiauti maistu, privalo turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus (toliau – Pažymėjimas) arba būti registruoti. Tarkime, jei norite tik šiųmetėje Kaziuko mugėje prekiauti negreitai gendančiais, sufasuotais maisto produktais, jums pakanka užsiregistruoti teritoriniame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos padalinyje, ten, kur renginys vyks, ir gauti leidimą veiklai.

Jei maistą tvarkanti įmonė ar asmuo jau turi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimą gaminti maisto produktus ar užsiimti mažmenine ar didmenine prekyba, tuomet renginiuose ar šventėse jie gali dalyvauti be papildomų leidimų, t. y. kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad dar kartą įrodytų, jog turi teisę užsiimti maisto tvarkymo veikla, nebereikia. Svarbu, kad siūlomų įsigyti maisto produktų asortimentas atitiktų tą, kuris nurodytas Pažymėjime ar registruojantis. Pažymėjimas ar registracija galioja ir yra tinkama visoje Lietuvoje.

Maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms reikalavimai šiek tiek skiriasi. Kavinės, restoranai ar užkandinės, maisto vagonėliai ir kt., norintys savo patiekalais maitinti renginio ar šventės dalyvius, turi pasirūpinti, kad tarp visų jų turimame Pažymėjime išvardytų veiklų, kuriomis įmonė turi teisę užsiimti, būtų nurodytas ir leidimas tiekti pagamintą valgį renginių metu arba pagamintą valgį tiekti pagal sutartį privačioms ar viešoms šventėms.

Prasidėjus renginiui ir iki pat jo pabaigos tiek prekiaujantieji maisto produktais, tiek ir ruošiantieji patiekalus privalo užtikrinti, kad prekybos ir maisto gaminimo vietose būtų švaru ir tvarkinga. Svarbu pasirūpinti, kad maistas būtų apsaugotas nuo tiesioginių saulės spindulių ir nuo kritulių, nefasuotus maisto produktus svarbu apsaugoti ir nuo kitos aplinkos taršos (dulkių, prisilietimų ar kontakto su praeivių drabužiais, rankinėmis ir pan.). Todėl gaminimo ir pateikimo vietos turi būti įrengtos palapinėse, po skėčiais, laikinuose statiniuose ar pan., ant prekystalių išdėliotus maisto produktus rekomenduojama apsaugoti gaubtais ar pertvaromis. Ne mažiau svarbu pasirūpinti tinkamomis maisto produktų pakavimo priemonėmis.

Maisto produktais prekiaujantys darbuotojai ar maitinimo įmonių personalas turi laikytis privalomos asmens higienos: dažnai plauti rankas arba turėti pakankamą kiekį kitų priemonių asmens higienai palaikyti (drėgnų vienkartinių servetėlių, popierinių rankšluosčių ir kt.), dėvėti švarius darbo drabužius, būti pasitikrinę sveikatą ir išklausę higienos žinių kursą.

Reikalavimai produktams

Pagrindinis ir pats svarbiausias be išimties visiems reikalavimas – kad parduodami maisto produktai ar siūlomi patiekalai būtų saugūs ir kokybiški. Vienu svarbiausių kriterijų užtikrinant maisto saugą yra laikymo sąlygos. Greitai gendantys produktai (žuvies, mėsos ar pieno gaminiai, konditerijos kepiniai su kremo įdarais) negali būti laikomi aukštesnėje kaip +6 laipsnių temperatūroje. Negreitai gendantiems maisto produktams ypatingų laikymo sąlygų ar šaldymo įrenginių nereikia. Svarbu, kad fasuotų produktų pakuotės būtų nepažeistos.

Žali ir termiškai apdoroti maisto produktai negali būti laikomi šalia vieni kitų. Nepakuota šviežia mėsa, paukštiena, žuvis ir gatavi maisto produktai, skirti vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais ar mūvint vienkartines pirštines. Žaliems ir termiškai apdorotiems produktams pasemti, atpjauti ir pan. turi būti naudojamas atskiras ir aiškiai paženklintas inventorius (peiliai, pjaustymo lentelės, samčiai ir kt.). Be to, reikia žinoti, kad kiekvienai produktų grupei (pavyzdžiui, pieno, mėsos ar žuvies produktams, kepiniams ar daržovėms) pjaustyti turi būti naudojami skirtingi peiliai ir pjaustymo lentelės.

Ženklinti reikia ne tik naudojamą inventorių. Parduodami maisto produktai taip pat turi būti paženklinti. Vartotojui prekybininkas privalo ne tik nurodyti produkto pavadinimą, bet ir jo tinkamumo vartoti terminą, sudėtį, grynąjį produkto kiekį ir laikymo sąlygas, taip pat nurodyti, kurioje šalyje produktas pagamintas, koks gamintojo adresas. Jei produkto sudėtyje yra alkoholio, būtina nurodyti, kokia jo koncentracija. Be to, privalu informuoti vartotoją ir apie produkte galinčius būti alergenus ar netoleravimą galinčias sukelti medžiagas, pavyzdžiui, pieną, medų, riešutus, kiaušinius ar pan.

Žali ir termiškai apdoroti maisto produktai negali būti laikomi šalia vieni kitų. Nepakuota šviežia mėsa, paukštiena, žuvis ir gatavi maisto produktai, skirti vartoti be papildomo šiluminio apdorojimo, gali būti liečiami tik tam skirtais įrankiais ar mūvint apsaugines pirštines. Turi būti naudojamas atskiras ir aiškiai paženklintas inventorius (peiliai, pjaustymo lentelės, samčiai ir kt.) žaliems ir termiškai apdorotiems produktams. Be to, reikia atskirti inventorių, skirtą pieno, mėsos ar žuvies produktams, kepiniams ar daržovėms pjaustyti.

Maistui vežti skirtos transporto priemonės ir tara taip pat privalo būti švarios. Maisto produktai turi būti sudėti į dėžes, konteinerius, padėklus, kurie būtų pakelti nuo žemės. Jei pervežami nefasuoti maisto produktai, konteineriai privalo būti su dangčiais, taip apsaugant maisto produktus nuo aplinkos taršos. Skirtingų rūšių maistas privalo būti gabenamas skirtinguose paženklintuose konteineriuose ar dėžėse.

Jei maisto produktai yra greitai gendantys, transporto priemonėse turi būti įrengti šaldymo įrenginiai (šaldymo vitrinos, šaldikliai) su reguliuojamu temperatūros režimu. Šaldymo įrenginiuose turi būti kontroliniai termometrai.

Atidumas pravers ir vartotojams

Mugių metu dėmesingesni turėtų būti ir vartotojai. Rinkdamiesi maisto produktus, pirkėjai turėtų pirmiausia juos apžiūrėti, atkreipti dėmesį į sudėtį, laikymo sąlygas, pasidomėti tinkamumo vartoti terminais. Pagal galimybes reikėtų įvertinti skonį, kokybę, atkreipti dėmesį, ar nepažeistos pakuotės (jei gaminiai fasuoti), o suabejojus dėl produkto kokybės, verčiau jo nepirkti.

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai tikrins prekiaujančius maisto produktais ir viešojo maitinimo veiklą vykdančius žmones visomis Kaziuko mugės dienomis.

Jei mugėje įsigytų maisto produktų sauga ar kokybė kelia pagrįstų abejonių, vartotojai turėtų nedelsdami kreiptis į pardavėją ar paslaugos tiekėją – nekokybiška prekė turėtų būti pakeista arba sugrąžinti už ją sumokėti pinigai. Nepavykus susitarti su pardavėjais, vartotojai gali kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.