Kiekvienas parduodamas kiaušinis turi būti paženklintas specialiu ženklu, susidedančiu iš skaičių ir raidžių derinio.

Artėjant šv. Velykoms žmonės skuba apsirūpinti kiaušiniais. Juk šventinis stalas neįsivaizduojamas be margučių – šv. Velykų ir viso gamtos atbudimo, gyvybės simbolio. Kaip iš gausybės parduotuvėse ar turguje siūlomų kiaušinių išsirinkti tinkamiausius? Į ką svarbu atkreipti dėmesį, kad išvengtume sveikatos sutrikimų, kurie apkartintų šventes? Apie visa tai „Valstiečių laikraštis“ kalbėjosi su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiąja specialiste-valstybine maisto produktų inspektore Kamile Petškevičiūte.

Kaip artėjant Velykoms išsirinkti kiaušinius? Į ką reikėtų atkreipti dėmesį?

Kiaušinius pirkite tik iš oficialių prekybos vietų ar ūkininkų. Pirkdami supakuotus kiaušinius, atkreipkite dėmesį į jų galiojimo datą – kiaušiniai tinka vartoti 28 dienas po jų padėjimo. Pirkdami neženklintų kiaušinių iš smulkiųjų ūkininkų, pasiteiraukite, kiek vištų jie laiko (turėkite galvoje, kad dauguma vištų deda po vieną kiaušinį kas 24–26 valandas). Taip pat pirkdami kiaušinius apžiūrėkite, ar jie švarūs, nedeformuoti, ar neįskilę lukštai, nėra pašalinių medžiagų ar kvapo.

Labai svarbu, kad margutis būtų tvirtas. Lukštas (kevalas) sudarytas iš kalcio ir magnio karbonatų bei organinių medžiagų. Kiaušinio tvirtumas priklauso nuo lukšto storio. Didžiausią įtaką lukšto storiui turi vištų veislė, amžius ir naudojami lesalai. Vištas auginant laisvai, lesinant visaverčiais ir subalansuotais lesalais, kiaušinių lukštai būna tvirčiausi. Patys tvirčiausi – jaunų vištų kiaušiniai, jie paprastai būna nedideli – S, M dydžio. Didelius kiaušinius deda senesnės, stambesnės vištos. Kadangi joms pačioms su amžiumi atsiranda didesnis kalcio poreikis, mažiau jo tenka kiaušinio lukštui, todėl jis būna silpnesnis. Taip pat vertėtų žinoti, kad aukšto produktyvumo vištų kiaušiniai nėra tokie tvirti, nes lukštų formavimosi procesas būna greitesnis nei įprasta.

Ką reiškia ženklinimas ant kiaušinių ir pakuočių?

Ant kiaušinių pakuotės turi būti nurodyta: geriausias iki (data) (tinkamumo vartoti terminas ne ilgesnis nei 28 dienos po kiaušinių padėjimo); pavadinimas (pvz., „Vištų kiaušiniai“); kokybės klasė (ant pakuočių nurodoma: „A klasė“ arba „A“, gali būti kartu su žodžiu „ekstra“ arba „ekstra švieži“); kiaušinių dydžio kategorija (XL, L, M, S); kiaušinių kiekis (pvz., 10 vnt.); nuoroda vartotojams nupirktus kiaušinius laikyti šaltai; kiaušinių pakavimo centro kodas (pvz., LT ..-..EB); gamintojo kodo, nurodyto ant kiaušinių, reikšmės paaiškinimas (ant pakuotės arba jos viduje).

Kiekvienas parduodamas kiaušinis turi būti paženklintas specialiu ženklu, susidedančiu iš skaičių ir raidžių derinio. Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia dedeklių vištų laikymo būdą: 0 – kiaušiniai iš ekologinio ūkio; 1 – dedeklės vištos, laikomos laisvai (vištos, kurios laisvai vaikščioja lauke); 2 – dedeklės vištos, laikomos ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos); 3 – dedeklės vištos, laikomos narvuose.

Raidės nurodo šalies, kurioje laikomos dedeklės vištos, ISO kodą. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai ženklinami raidėmis LT, Lenkijoje – PL, Latvijoje – LV, Ukrainoje – UA.

Trečioji ženklo dalis nurodo dedeklių vištų ūkio veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad laikymo vieta yra kontroliuojama kompetentingos tarnybos.

Kiaušinių ženklinimo reikalavimai netaikomi smulkiesiems ūkininkams, kurie savo ūkyje augina ne daugiau kaip 50 vištų. Smulkieji gamintojai neženklintus kiaušinius gali parduoti turgavietėse, bet prekybos vietoje privalo nurodyti savo vardą, pavardę ir ūkio adresą.

Kiek laiko nusipirktus kiaušinius galima laikyti?

Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas turi būti ne ilgesnis kaip 28 dienos po padėjimo. Jis turi būti nurodytas ant kiaušinių pakuotės: geriausi iki (data).

Kiek ilgai kiaušiniai išbus nesugedę, priklauso nuo jų laikymo temperatūros – kuo temperatūra aukštesnė, tuo trumpesnis kiaušinių saugojimo terminas. Labai svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų, dėl kurių ant kiaušinio lukšto susidaro drėgmės kondensatas. Vanduo pažeidžia apsauginę lukšto plėvelę ir per lukšto poras gali patekti į kiaušinio vidų, o kartu su vandeniu į kiaušinio vidų gali patekti ir ant lukšto buvę mikroorganizmai.

Rekomenduotina kiaušinius laikyti šaldytuve, nes taip laikant lėtėja bakterijų dauginimasis ir augimas ant lukšto, tai sumažina ar padeda išvengti jų patekimo į kiaušinį. Patartina kiaušinius laikyti gamintojo pakuotėje, kurioje ir nusipirkote, nes žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu, be to, pakuotė pasitarnaus kaip informacijos šaltinis, sekant kiaušinių galiojimo terminą.

 

 

Kaip atpažinti, ar kiaušiniai nepasenę?

Liaudyje populiaru kaušinio šviežumą tikrinti panardinant jį į indą su vandeniu. Kuo senesnis kiaušinis, tuo sunkiau jis skęsta, t. y. seni kiaušiniai dažniausiai išsilaiko vandens paviršiuje ar arti jo, o švieži nugrimzta ant indo dugno.

Norint įsitikinti, ar kiaušinis yra tinkamas vartoti, patariama jį sudaužyti ant lėkštės ar kito plokščio paviršiaus. Jeigu kiaušinis šviežias, jo trynys turi būti šviesiai geltonas ar oranžinis, o baltymas neturi labai pasklisti. Senesnio kiaušinio trynys bus ne toks tvirtas, o baltymas – takesnis. Jeigu kiaušinis pasklinda po lėkštės paviršių, jis nebūtinai turi būti sugedęs, tačiau nėra itin šviežias – jo tinkamumo vartoti terminas eina į pabaigą.

Jeigu kiaušinis sugedęs, jo trynio ir baltymo turinys susimaišęs, jaučiamas nemalonus vandenilio sulfido kvapas. Senas kiaušinis būna netekęs daug drėgmės, todėl jo turinys sumažėjęs, lukšte oro tarpas didelis, todėl, net nepradaužus lukšto, kratant tokį kiaušinį, jaučiamas kliuksėjimas.

Švieži kiaušiniai neturi kvapo (jie gali įgauti kvapą, jeigu saugomi aplinkoje, kurioje yra pašalinių kvapų).

 

 

Ar visi kiaušiniai yra tinkami marginti?

Marginti tinka visi kokybiški kiaušiniai. Lukšto spalva neturi įtakos jų kokybei, ji priklauso tik nuo genetikos, vištų veislės.

Beje, visi kiaušiniai iš pradžių būna balti. Pigmentas atsiranda jiems keliaujant vištos kiaušintakiais. Rudo atspalvio pigmentas ant kiaušinių lukšto užsideda tik lukštui baigiant galutinai susiformuoti. Tačiau šis pigmentas neprasiskverbia pro lukštą į vidų, o nuspalvina tik paviršių. Štai kodėl rudų kiaušinių lukštai viduje yra balti.

Marginant ryškiausiai spalvos atsiskleidžia ant balto lukšto kiaušinių, tačiau tamsioms spalvoms pabrėžti dažnai naudojami rudi kiaušiniai.

 

 

Kaip marginti, kad margučius būtų galima valgyti?

Velykiniai margučiai, jei juos planuojama naudoti maistui, turėtų būti dažomi maistiniais dažais arba spalvos turėtų būti išgautos naudojant daržoves, vaisius ar kitus maisto produktus. Pavyzdžiui, mėlyną spalvą galima išgauti naudojant raudonąjį kopūstą, geltoną – ciberžolių miltelius, raudoną – burokėlius.

 

 

Per kiek laiko turi būti suvartojamas virtas kiaušinis?

Jokie galiojantys teisės aktai nenurodo, kiek laiko galioja virtas kiaušinis. Bet, pasak mokslininkų, virtas vištos kiaušinis, laikomas šaldytuve, galioja iki 3 parų.