LRT nuotr.

Yra arbatos rūšių, kurios pagreitina virškinimą ir padeda lieknėti, todėl itin tinka po sočių pietų, kitos – tikras vėžio priešas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakoja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jo teigimu, kiekviena arbata savaip naudinga, tad nevertėtų rinktis tik vienos rūšies, o pagardinti arbatas galima dauguma natūralių priedų, pvz., sviestu ar eteriniais aliejais.

Truputėlis žolelių, karšto vandens ir jūsų puodelyje garuoja stebuklas – du ingredientai, o naudingosioms savybėms surašyti neužtektų ir storiausios knygos – ne veltui nuo pat gilios senovės iki šių dienų, nuo Kinijos imperatorių iki Anglijos karalių visi žmonės vertino šį nepakeičiamą gėrimą – arbatą, pastebi gydytojas.

Juodoji arbata

„Įrodyta, kad reguliariai vartojant juodąją arbatą, ligoniams, turintiems širdies problemų, kur kas lengviau atsistato vainikinių arterijų disfunkcija. Taip pat nustatyta, kad žmonės, kurie išgeria po 3 – 4 puodelius juodosios arbatos kasdien, rečiau serga širdies ligomis nei tie, kurie šios arbatos negeria arba mėgaujasi mažesniais kiekiais. Be to, mažina blogojo cholesterolio kiekį“, – vardija daktaras.

Jis pastebi, kad juodoji arbata ypač naudinga naudinga sergantiesiems astma, nes padeda lengviau kvėpuoti. Be to, ši arbata turi teigiamą atpalaiduojantį poveikį virškinimo sistemai, gydo virškinimo sutrikimus.

Raudonoji arbata

Labiausiai ši arbata vertinama dėl to, kad joje ypač gausu geležies. „Jei ėda rėmuo, užkietėjo viduriai, žarnyną varsto diegliai, jei padidėjo kraujospūdis, sergate osteoporoze, jei organizmui stinga geležies, kamuoja nemiga, alergija, egzema, susidaro pragulos, gerkite raudonosios arbatos – nėra kofeino ir labai mažai taninų“, – šio gėrimo naudą vardija A. Unikauskas.

Baltoji arbata

A. Unikauskas pasakoja, kad gamybos proceso metu baltoji arbata apdorojama tik minimaliai, todėl ji išsaugo visas savo maistingąsias medžiagas: „Ji gali padėti pagerinti emocinę būklę, stiprina imuninę sistemą ir valo organizmą. Joje esantys eteriniai aliejai puikiai malšina troškulį.“

Taip pat baltoji arbata padeda lieknėti, tai įrodė ir tarptautinė tyrėjų komanda, vadovaujama daktaro Marc Winneers.

Žalioji arbata

Mokslinių tyrimų buvo įrodyta, kad žalioji arbata slopina vėžinių ląstelių augimą ir dauginimąsi.

Joje yra daugiau kaip keturi šimtai cheminių elementų, naudingų žmogaus organizmui, teigia profesorius ir priduria, kad reguliariai geriant arbatą, mažėja antsvoris, gražėja jūsų figūra ir kartu gerėja savijauta. „Ši arbata mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat pagreitina virškinimą, todėl labai tinka po sočių pietų“, – sako jis.

Beje, gydytojas primena, kad visos arbatos  pasižymi savo charakteriu:

– lieknina: baltoji, žalioji;

– mažina širdies ligų riziką: juodoji, raudonoji (reguliuoja kraujospūdį), žalioji (stiprina kraujagyslių sieneles, mažina cholesterolį);

– gerina virškinimą: raudonoji, žalioji;

– mažina cholesterolio kiekį: juodoji, žalioji;

– gerina odos būklę: raudonoji, baltoji.

„Arbatoms pagardinti tiks didžioji dauguma natūralių priedų: medus, citrina, pipirai, kokosų ar migdolų pienas, sviestas, cinamonas, imbieras, lašelis eterinio aliejaus (pvz.,pipirmėčių, levandų), mėtų lapeliai ir pan.“, – pataria A. Unikauskas.

 

Parengė Eimantė Juršėnaitė.