Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Didžiausios antibiotikų vartojimo klaidos

„Vis dar sklando mitas, kad antibiotikai – puikus sprendimas slogai ar kosuliui gydyti. Nors antibiotikai yra receptinis vaistas, vis dar pasitaiko žmonių, kurie tikisi įsigyti jų ir be recepto“, – sako vaistininkė Asta Budreckienė.

Ji primena, kad šie vaistai skiriami tik bakterinės kilmės infekcijai gydyti. Be tyrimų sudėtinga nuspręsti, ar ligą sukėlė virusas, ar bakterija, todėl užsiimti savigyda nepatartina.

Savo nuožiūra vartojant antibiotikus galima tik pabloginti būklę ir pakenkti sau: galimos alerginės reakcijos, žarnyno mikrofloros pakitimai, gali išsivystyti atsparumas antibiotikams.

Kaip vartoti

„Šie vaistai veikia ne tik ligos sukėlėją, kurį norime sunaikinti, bet ir visus organizme esančius mikroorganizmus ir, žinoma, natūralią mikroflorą. Dėl netinkamo antibiotikų vartojimo gali pradėti vystytis disbakteriozė – normalios žarnyno mikrofloros sudėties bei savybių pasikeitimas, kuriam būdingi tuštinimosi sutrikimai: pacientą gali kamuoti viduriavimas, pilvo pūtimas, netgi skausmas, kartais viduriai gali užkietėti, atsirasti nemalonaus skonio jausmas burnoje, sutrikti virškinamojo trakto darbas, žarnyno mikrofloros pusiausvyra. Antibiotikai taip pat gali turėti toksinį poveikį ausims, inkstams, kepenims, sukelti alergines reakcijas. Ilgai vartojant antibiotikus žmogaus organizme gali imti trūkti vitamino B“, – pabrėžė vaistininkė.

Vartojant antibiotikus, pataria vaistininkė, reikėtų gerti gerųjų bakterijų, tačiau jokiu būdu ne iškart, o darant bent kelių valandų pertrauką, kad geroji mikroflora galėtų įsivirtinti žarnyne.

Po gydymosi antibiotikais į mitybą vertėtų įtraukti skaidulinių medžiagų, kurių gausu daržovėse ir vaisiuose. Rekomenduotina valgyti raugintų produktų – kefyro, rūgpienio, raugintų daržovių, nes pastarieji aprūpina organizmą probiotikais. Taip pat nederėtų užmiršti ir B grupės vitaminų, kurių gausu grikiuose, riešutuose, tune.

Su kuo nesiderina

Vartojant antibiotikus, vertėtų atkreipti dėmesį ir į mitybą. Kai kurių rūšių antibiotikų negalima vartoti kartu su pieno produktais, nes jie gali prarasti savo veiksmingumą.

„Kartais pacientai teiraujasi, ar galima antibiotikus vartoti su alkoholiu. Gydymosi metu alkoholio vartoti tikrai negalima, nes jis dirgina skrandį, netgi skatina daugumos antibiotikų irimą jame, dėl to gali pakisti pačių antibiotikų veiksmingumas ir netgi kepenų veikla“, – perspėjo A.Budreckienė.

Kontraceptikus vartojančios moterys turėtų žinoti, kad kai kurių rūšių antibiotikai silpnina kontraceptikų veiksmingumą, todėl vertėtų pasitelkti papildomas apsaugos priemones. Be to, vartojant bent dvejus vaistinius preparatus, rekomenduojama pasitikrinti jų suderinamumą.

Antibiotikų nedera vartoti kartu su greipfrutų sultimis, nes jos gali padidinti kai kurių rūšių antibiotikų toksinį poveikį. Taip pat su antibiotikais nederėtų vartoti ir kitų rūgščių vaisių sulčių, padažų, konservų su acto rūgštimi.

Gydantis antibiotikus ir baigus gydymąsi reikėtų nepamiršti gerti skysčių, geriausia paprastą ar mineralinį vandenį.

Rekomenduojami video