Bendrovės nuotr.

Šių metų liepą trys asmenys, vienos šeimos nariai, paguldyti į ligoninę dėl erkinio encefalito, kuriuo, įtariama, jie užsikrėtė per termiškai neapdorotą ožkos pieną, – informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).

Hospitalizavus vieną asmenį, kelių dienų laikotarpiu ligos simptomai (bendras silpnumas, karščiavimas, galvos skausmai, sprando raumenų rigidiškumas) pasireiškė ir kitiems dviem šeimos nariams. Jie taip pat buvo paguldyti į ligoninę. Jiems nustatyta pirminė erkinio encefalito diagnozė.

Įtariama, kad visų susirgusiųjų užsikrėtimo būdas – vartojant termiškai neapdorotą ožkų pieną, nes pastaruoju metu erkės įsisiurbimas nebuvo pastebėtas, tačiau nustatytas kitas erkinio encefalito rizikos veiksnys – maistui buvo vartojamas nepasterizuotas ožkų pienas. Visi trys šeimos nariai gyvena kartu kaime, augina ožkas, maistui vartoja nepasterizuotą jų pieną bei savo reikmėms gamina ožkos pieno sūrius.

ULAC duomenimis, praeitais metais buvo registruoti penki erkinio encefalito protrūkiai, kai buvo užsikrėsta nuo ožkų pieno. Šių protrūkių metu susirgo 14 asmenų, t. y. 3,6 proc. visų sirgusiųjų tais metais.

Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu didėja: per š. m. sausio–birželio mėnesius šia liga susirgo 99 asmenys, o praėjusiais metais per tą patį laikotarpį registruotas 61 ligos atvejis.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai rekomenduoja vartoti tik pasterizuotą arba virintą karvių, ožkų pieną ar jo produktus. Virinant pieną erkinio encefalito virusai žūsta per 2 minutes, veikiant 70 °C temperatūrai – per 5 minutes.