Scanpix nuotr.

Neretai girdime apie per didelio cholesterolio kiekio kraujyje sukeliamą žalą, tai ypač opi problema Lietuvoje. Pasak VUL Santaros klinikų gydytojo kardiologo prof. Prano Šerpyčio, pats cholesterolis yra labai geras dalykas, tačiau lietuviai jo tinkamai nekontroliuoja. Kokiais natūraliais būdais galime mažinti jo kiekį?

Prof. P. Šerpytis pažymi, kad turime aiškiai atskirti „gerąjį“ ir „blogąjį“ cholesterolį.

Mažojo tankio cholesterolis („blogasis“) įsiskverbia į kraujagyslių sieneles, ten oksiduojasi ir spartina aterosklerozės vystymąsi. Jo kraujyje neturi būti per daug. Didelio tankio cholesterolis („gerasis“) – padeda organizmui mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, jį suriša, nuneša į kepenis ir pašalina.

„Cholesterolis yra labai geras dalykas. Bet jo turi būti norma. Jei yra daugiau nei 5 milimoliai litre arba mažo tankio cholesterolio yra daugiau nei 1,8 milimolio ir žmogus turi išeminę širdies ligą – tai yra blogai“, – pabrėžia P. Šerpytis.

Cholesterolio kiekį labai didina riebus maistas, lėtinis stresas, taip pat lemia ir genetika, primena gydytojas.

„Turėtume mažiau valgyti riebaus maisto, dieta – labai svarbu. Trumpai tariant – rekomenduojama Viduržemio jūros dieta – daugiau žuvies produktų, mažiau sočiųjų riebalų. <…> Fizinis aktyvumas taip pat mažina cholesterolio kiekį. Jei būtume fiziškai aktyvūs, tikrai galėtume to „gerojo“ cholesterolio turėti daugiau“, – sako pašnekovas.

Pasak jo, vyresni nei 35 metų žmonės jau turėtų dažniau lankytis pas gydytoją ir aktyviau rūpintis cholesterolio kiekiu.