Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Grybai – supermaistas, ypač naudingas vyrams

Neįsivaizduojate, kokios naudos galite gauti reguliariai valgydami grybus, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, grybuose gausu įvairių medžiagų, sumažinančių pavojingų ligų riziką, kovojančių su streso padariniais ir yra ypač naudingi vyrams.

Mediko teigimu, grybuose gausu B grupės vitaminų, vitaminų C ir D, vario, mikroelementų, skaidulų ir baltymų. Taip pat jie turi uždegimo slopinamąjį poveikį, yra galingas antioksidantas. Savo maistingumu, sako A. Unikauskas, grybai pranoksta daugelį vaisių ir daržovių.

„Pirmoji nepaprastoji grybų nauda – jie kovoja su vėžiu. Neįtikėtina, bet bent vieno pievagrybio suvalgymas per dieną siejamas su net 64 proc. sumažėjusia krūties vėžio rizika“, – tikina profesorius.

Grybuose, sako jis, taip pat gausu antioksidantų: „Pavyzdžiui, pievagrybiuose daugiau antioksidantų nei morkose ar ankštinėse pupelėse ir panašus kiekis kaip raudonosiose paprikose ar brokoliuose. Baravykas - daugiausiai antioksidantų turintis grybas.

Tačiau vieno antioksidanto – ergotioneino – grybuose daugiau, nei bet kokiame kitame maisto produkte. „Jis saugo mūsų DNR nuo žalos. Mokslininkai mano, kad tai gali būti net naujas vitaminas“, – teigia A. Unikauskas.

Valgydami grybus taip pat galime sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje: „Blogasis cholesterolis gali sukietinti arterijas ir didinti širdies ligų riziką. Grybuose esantys junginiai slopina kepenyse vykstančią cholesterolio gamybą, tačiau netrukdo gaminti gerąjį cholesterolį. Taip pat grybuose esantys fitonutrientai saugo nuo kraujo kūnelių prilipimo prie kraujagyslių sienelių, dėl ko pagerėja kraujotaka.“

Pasak A. Unikausko, grybai taip pat palaiko energiją, gerina smegenų darbą, mažina streso sukeliamą žalą organizmui.

Beje, priduria gydytojas, grybai itin naudingi vyrams: „Grybai gali padidinti testosterono kiekį organizme, nes slopina aromatazę – fermentą, kuris kepenyse konvertuoja testosteroną į estrogeną. Esant nepakankamam testosterono kiekiui, vyrui padidėja krūtinė, sutrinka erekcija, sunku priaugti raumenų masės. Vyrams reikėtų valgyti grybų tris kartus per savaitę.“

Rekomenduojami video