Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip gaminamas pienas be laktozės?

Lietuvoje maždaug 30 procentų gyventojų netoleruoja laktozės, LRT RADIJUI sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausiasis specialistas Donatas Valavičius. Pasak jo, taip yra dėl to, nes tų žmonių organizme sumažėjęs fermento laktazės aktyvumas.

„Norėčiau sužinoti, kas yra išimama ir įdedama į pieną, kuris parduodamas be laktozės?“ – teiraujasi LRT RADIJO klausytoja.

Anot VMVT vyriausiojo specialisto D. Valavičiaus, daugelis žmonių netoleruoja karvės pieno būtent dėl laktozės, nes jų organizme trūksta pieno cukrų skaidančio fermento.

„Jei žmogus jaučiasi gerai, vartodamas pieną, vargu ar jam reikėtų pieno produktų, kurie yra be laktozės. Jei jam nepasireiškia pilvo tempimas ir pūtimas, spazminiai ar dar kitokie pilvo skausmai, virškinimo sutrikimai, turbūt jam tinka paprastas ienas.

Jei jaučia sunkumą, vertėtų ne atsisakyti naudingo pieno produkto, o paieškoti be laktozės“, – kalba specialistas.

Lietuvoje nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, tikina D. Valavičius: „Šis dalykas pasireiškia maždaug 30 procentų šalies gyventojų, kurių organizme sumažėjęs fermento laktazės aktyvumas.“

VMVT vyriausiasis specialistas aiškina, kaip yra gaminamas pienas be laktozės.

„Technologinio proceso metu iš pieno žaliavos pašalinamos pieno cukrus – laktozė. Lietuvoje paprastai žaliame piene yra vidutiniškai 4,37 proc. Technologinio proceso metu iš pieno pašalinus cukrų jame išlieka visi kiti naudingi elementai – baltymai, riebalai, vitaminai, mineralinės medžiagos ir t.t.“, – pažymi D. Valavičius.

Tiesa, laktozės netoleruojantys vartotojai turi galimybę pasirinkti – produktų, pritaikytų jų poreikiams, daug.

„Turime įvairių pieno produktų kategorijų, kurie neturi laktozės, o vartotojas rinkoje gali rasti įvairaus riebumo varškę, sūrelius, pieną, sūrius, tepamus sūrelius ir daug visų kitų produktų. Galbūt ne pačiuose mažiausiuose, bet didesniuose prekybos centruose tikrai yra gausus pasirinkimas įvairių pieno produktų, kurie neturi laktozės“, – vardija specialistas.

 

Parengė Viktorija Juškauskaitė.

Rekomenduojami video