Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kaip mėgautis uogomis ir vaisiais, kad nepakenktume dantims?

„Labai mėgstu uogas ir vaisius, tačiau jų pavalgius dantys dažnai tampa jautrūs. Ar uogos ir vaisiai gali pakenkti dantims?“ – klausia 43 m. Janina iš Gargždų.

Gitana Rėderienė

Atsako burnos higienistė Gitana Rėderienė

Ne viskas, kas sveika mūsų organizmui, yra sveika ir dantims. Uogose ir vaisiuose yra natūralių cukrų bei rūgščių, todėl jais užkandžiaujant ar vartojant natūralių vaisių bei uogų sultis ar kokteilius negalima ignoruoti dantims kylančio pavojaus.

Vaisiuose esantys cukrūs ir rūgštys veikia mūsų dantų emalį, tačiau ne tiesiogiai, o keisdami mūsų seilių pH. Esant neutraliam seilių pH, mineralai iš seilių natūraliai tvirtina mūsų emalį, o kai seilių pH tampa rūgštinis, emalis pradeda tirpti, t. y. mineralai iš emalio keliauja į seiles. Minkštėjantis emalis tampa mažiau atsparus dantų apnašose gyvenančioms bakterijoms. Taip pradeda vystytis dantų ėduonis.

Taip pat vaisių rūgštys gali būti viena iš dantų emalio erozijos priežasčių. Emalio erozija – dantų emalio nusidėvėjimas. Tai yra negrįžtamas procesas. Dėl to gali vystytis dantų jautrumas, emalio įskilimai ar įtrūkimai. Kartais šią problemą galima išspręsti jautrumą mažinančiomis dantų pastomis, tačiau gali prireikti ir konservatyvių gydymo metodų, tokių kaip dantų plombavimas ar dantų šaknų gydymas.

Todėl, norint saugiai mėgautis šviežiais vaisiais, uogomis ir nepakenti dantims, reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų:

  • Stengtis daryti bent trijų valandų pertraukas tarp užkandžiavimų.
  • Suvalgius vaisių ar uogų praskalauti burną vandeniu. Jei nėra galimybės, pakramtyti becukrės kramtomosios gumos su ksilitoliu.
  • Užkandžiavimą uogomis ir vaisiais pabaigti sūrio gabalėliu, nes pieno produktuose esantis kalcis neutralizuoja seilių pH.
  • Geriant vaisių ar uogų kokteilį naudoti šiaudelį ir stengtis, kad kokteilis kuo trumpiau užsibūtų burnoje.
  • Pirmenybę atiduoti uogoms ir vaisiams, bet ne jų kokteiliams, nes kietų vaisių kramtymas yra naudingas dantims.

Rekomenduojami video