Gražiausia pavasario šventė Velykos neįsivaizduojama be kiaušinių. Ir ne be reikalo. Juk tai – vienas vertingiausių ir sveikiausių maisto produktų.
Kiaušiniuose yra lengvai pasisavinamų baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių ir kitų maisto medžiagų.
Kiaušinių baltymai yra vertingiausi iš visų su maistu gaunamų baltymų. Jų organizmas įsisavina net 98 proc. Juose labai gerai subalansuotos visos amino rūgštys, kurių organizmas pats negali pasigaminti.
Suvalgęs vieną kiaušinį, suaugęs žmogus gauna apie 30–40 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN) vitamino B12, apie 15–20 proc. RPN fosforo, iki 10–20 proc. RPN cinko, seleno ir vitamino B2, apie 40–65 proc. pagrindinių amino rūgščių poreikį.
Maistui rekomenduojama vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius. Geriausia – virtus ar keptus. Nuplovus kiaušinius, visada reikia nusiplauti ir rankas.
Mitas, neva kiaušiniai dėl juose esančio cholesterolio pavojingi sveikatai, jau paneigtas. Nors kiaušinyje cholesterolio nemažai, tačiau bendrąjį cholesterolio kiekį, randamą kraujyje, sąlygoja ne konkretus maisto produktas, o sočiųjų riebalų perteklius mityboje, genetika, stresas ir mažas fizinis aktyvumas.
Mūsų organizmui reikalingas tam tikras cholesterolio kiekis, nes iš jo sintezuojasi vitaminas D, lytiniai hormonai. Jis taip pat svarbus augimui, todėl reikalingas augančiam organizmui.