Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Kmynai padeda atsikratyti antsvorio, kovoja su vėžiu

Kmynų rastume kiekvieno namuose ir jų ragavę tikrai yra visi – močiutės kmynus laikė nepamainomu vaistu nuo visų virškinimo trakto ligų, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. „Kmynai daugeliui žinomi dėl jų specifinio kvapo ir skonio, bet retas žino, kad kmynų sėklos gali padėti ne tik sutrikus virškinimui“, – teigia gydytojas.

Kmynai padeda išvengti lėtinių ligų

Anot A. Unikausko, kmynuose labai daug antioksidantų, kurie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, užkerta kelią ląstelių pažeidimams. „Antioksidantai padeda išvengti lėtinių ligų, tokių kaip vėžys, diabetas ir širdies ligos“, – tikina jis.

Tokį patį poveikį, anot gydytojo, turi ir mėlynės, ciberžolės, brokoliai.

Kmynai naudingi virškinimo sistemai

Kmynuose gausu skaidulų – jų viename sėklų šaukšte yra maždaug 2,5 g. Medikas pažymi, kad būtent dėl to kmynai yra naudingi mūsų virškinimui.

„Tai puiki priemonė siekiant natūraliai numalšinti tokius simptomus, kaip pilvo pūtimas, dujų kaupimasis ar vidurių užkietėjimas. Kmynai gali padėti net sergant dirgliosios žarnos sindromu“, – aiškina jis.

Kmynai padeda reguliuoti kūno svorį

Pasak gydytojo, papildžius kmynais savo kasdienę mitybą galima tikėtis mažesnio apetito, tad ir mažėjančio svorio: „Buvo atliktas tyrimas, kurio dalyviai 90 dienų vartojo kmynus. Pastebėta, kad sumažėjo svoris ir riebalų kiekis kūne.“

Kmynai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje

Kmynai, turintys daug skaidulų, padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir tokiu būdu išvengti kai kurių diabeto požymių, tokių kaip troškulys, nuovargis, svorio pokyčiai.

„Kmynų sėklos – labai koncentruotos, tad užteks vos vieno arbatinio šaukštelio, kad iš jų gautumėte visų vertingų medžiagų“, – primena A. Unikauskas.

Laidoje – reportažas, kuriame maisto specialistė nurodė, kaip teisingai paruošti kmynų arbatą ir prie kokių patiekalų kmynai labiausiai tinka. Išsamiau apie kmynus žiūrėkite nuo 19.46 min.

 

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Rekomenduojami video