Produktas, kurio išvengti darosi vis sunkiau – palmių aliejus. Jis yra daugumoje maisto produktų, kosmetikos priemonėse, šampūnuose, prausikliuose. BBC skelbia, kad netgi daugiau nei pusė prekybos centruose parduodamos produkcijos savo sudėtyje turi palmių aliejaus.

Kodėl palmių aliejus žalingas?

Šis aliejus itin populiarus maisto pramonėje, nes jis pigiai pagaminamas. Taip pat šis aliejus turi aukštą degimo temperatūrą, todėl jį patogu naudoti įvairiems maisto produktams. Tai yra bene vieninteliai šio aliejaus privalumai.

Palmių aliejus išgaunamas tik iš medžių, išaugusių tropinio klimato juostoje. Dėl to visą pasaulį aprūpinti šiuo aliejumi tenka iškertant protu nesuvokiamus miškų plotus Indonezijoje. BBC news skelbia, kad jau 2015 metais buvo nustatyta, jog palmių aliejaus pramonė Borneo saloje išnaikino daugiau nei pusę miškų. Dėl šio priežasties gresia išnykimas orangutangams. Indonezijoje palmių aliejaus išgavimo pramonėje vergauja vaikai nuo 8-erių metų. Nes paklausa yra tokia didelė, kad šio aliejaus išgavimo procesas niekada negali sustoti.

Sveikatą gadina palaipsniui

Palmių aliejus maisto ir kosmetikos produktuose dažnai žymimas skirtingais pavadinimais. Dėl to vartotojams susidaro įspūdis, kad jie perka vieną ar kitą produktą ir išvengia šio aliejaus vartojimo. Deja, bene visi kepiniai ir šampūnai prekybos centrų lentynose turi šio sveikatai žalingo aliejaus.

Palmių aliejus produktų sudėtyje dar žymimas: Sodium Laureth Sulfate, Sodium Palm Kernelate, Palmitic Acid, Glyceryl, Vegetable fat, Vegetable oil, Palmolein, Stearate Stearic Acid ir panašiai.

Dažnas palmių aliejaus vartojimas lemia cholesterolio kiekio organizme padidėjimą, didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač pavojingas vaikų organizmui.