Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Padaugėjo per maistą plintančių infekcinių ligų

Lietuvoje šiemet padaugėjo per maistą plintančių infekcinių ligų, salmoneliozės ir kampilobakteriozės, atvejų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimų salmonelioze ir 630 susirgimų kampilobakterioze atvejai.

Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, susirgimų salmonelioze padaugėjo 18 proc., kampilobakterioze – 23 procentais. Kampilobakteriozė ir salmoneliozė yra dažniausiai registruojamos per maistą plintančios zoonozės Lietuvoje ir visame Europos regione.

Tai bendros gyvūnų ir žmonių ligos, kuriomis užsikrečiama suvalgius gyvūninio ar kito šių ligų sukėlėjais užteršto maisto, sąlyčio būdu su sergančiais gyvūnais, retais atvejais – nuo sergančio žmogaus. Lietuvoje kasmet užregistruojama daugiau nei po vieną tūkstantį susirgusiųjų šiomis ligomis. Tačiau faktinis susirgusiųjų skaičius nėra žinomas, nes ne visi susirgę šiomis ligomis kreipiasi medicinos pagalbos. Zoonozėmis plintančiomis per maistą žmogus gali užsikrėsti visi, tačiau didžiausią riziką turi vaikai iki 5 metų, vyresni nei 65 metų asmenys ir asmenys, turintys lėtinių ligų, dėl kurių yra susilpnėjusi imuninė sistema.

ULAC duomenimis, dažniausiai salmonelioze ir kampilobakterioze žmonės užsikrečia vartodami vištieną, vištų kiaušinius ir jų produktus. Šie maisto produktai dažniausiai sukelia ir šių ligų protrūkius.

Salmoneliozės protrūkiai šiais metais buvo užregistruoti šešiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kur susirgo 57 vaikai. Per maistą plintančios zoonozės dažniausiai pasireiškia gastroenterito požymiais: pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu, trunkančiu iki trijų dienų. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija.

Rekomenduojami video